En rundtur på Stortinget

Fra inngangshall til Stortingssal - her kan du se Stortinget i bilder.

Publisert
Sist oppdatert

Løvebakken

Stortingsbygningen slik vi kjenner den i dag, ble innviet 5. mars 1866. Forut for innvielsen lå 30 års strid om beliggenhet og bygningsmessig utførelse. Den svenske arkitekten Emil Victor Langlets forslag ble vedtatt med 59 mot 47 stemmer.

Tilbake til innledningen

Originalen

Opprinnelig var Stortinget bygget med Stortingssalen på fremsiden, og Lagtingssalen med utsikt bakover. Senere er det kommet påbygg på baksiden mot Akersgata, som lukker Lagtingssalen inne, så herfra ser man nå bare over på kontorene. Modellen står i Historisk Sal i Stortinget.

Tilbake til innledningen

Inngangspartiet

Inngangspartiet ligger midt på, men det er ikke her du kommer inn om du skal på omvisning. Publikumsinngangen er i Karl Johans gate 22. Det er også her du går inn om du vil følge Stortingets forhandlinger fra publikumsgalleriet i Stortingssalen.

Tilbake til innledningen

Kongen

Kongen er den eneste norske borger som ikke har adgang til Stortinget. Han kan kun komme hit etter invitasjon. Portretter av Kong Harald, Kong Olav og Kong Haakon henger i trappehallen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer