Lange køer for å bestille pass:

- En skandale!

Får ikke passtime før om seks måneder. Dette må du gjøre.

LANG VENTETID - IGJEN: Knut Botnmark i Stavanger og mange andre pass-søkere sliter med å finne ledig time til passbestilling. Foto: Odd Roar Lange/Privat
LANG VENTETID - IGJEN: Knut Botnmark i Stavanger og mange andre pass-søkere sliter med å finne ledig time til passbestilling. Foto: Odd Roar Lange/Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter måneder med passkaos i fjor skulle året i år bli helt annerledes og mye bedre.

Slik er det ikke for Knut Botnmark i Stavanger og tusenvis av andre som trenger å få bestilt pass eller nasjonalt ID-kort foran sommerferien. De lokale passkontorene har ikke ledige timer for passbestilling før om mer enn seks måneder.

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

- Det er en passkandale, sier Botnmark, som sammen med kona må ha nytt pass før de skal på seiltur til flere europeiske land til sommeren.

Forsøk igjen

Justisminister Mehl og Politidirektoratet oppfordrer nordmenn til å være tidlig ute for å bestille seg nytt pass foran årets sommerferie.

Men det er lettere sagt enn gjort. En rekke steder er det ikke en eneste ledig time for bestilling av pass eller nasjonale ID-kort de neste kommende seks månedene.

«Det er dessverre ingen timer de neste 6 månedene. Vennligst forsøk seinere for å finne avbestilte eller nye timer.»

Dette er beskjeden som møter passøkere når de leter etter ledige timer via politiets passnettside.

- Det er jo helt håpløst. Skal man måtte sitt ved datamaskinen og logge seg inn hvert 15. minutt for å se om det er dukket opp en ny ledig time? Et minimum burde vært at man kan bli varsler med SMS når det er en ledig passtime i nærheten, mener Botnmark.

ID-kort til alle

- Hele passordningen er rett og slett en skandale. Det burde være en selvfølge at alle nordmenn blir utstyrt med et personlig ID-kort. I tillegg bør det være såre enkelt å bestille pass ved den lokale politistasjonen på kort varsel, mener stavangermannen.

- Nå har vi lett etter ledige timer både her i nærheten og ved en rekke politistasjoner i det utvidede nærområdet. Mange steder er det ikke en eneste time det neste halve året. Vi kan ikke ha det slik her i landet, sier en opprørt Botnmark.

Stort etterslep

DinSide har kontaktet Sør-Vest politidistrikt som forklarer problemene på denne måten:

- Det et fortsatt er stort etterslep på pass etter lav reiseaktivitet under pandemien, sier Hilde Urdal Fløysvik, kommunikasjonsrådgiver i Sør-Vest politidistrikt:

- Hva gjøres for å få ned ventetida?

– Politidistriktet legger jevnlig ut nye timer, og disse ryker fort. Vi har kontinuerlig fokus på å imøtekomme etterspørselen etter pass og vil i tiden framover gjøre ytterligere tiltak for å bidra til at innbyggerne får pass i tide.

- Hva er rådet dere gir folk som skal ut og reise de neste månedene?

- Husk at en fritt kan velge det passkontoret man ønsker. Dersom det ikke er ledig time når en ønsker, kan det være lurt å sjekke jevnlig om det er gjort flere timer tilgjengelig.

Trøbbel i vente

Politiet fortalte tidligere i år at de nå kan levere pass kort tid etter at bestillingen er gjennomført.

Forventet leveringstid:

  • Pass: cirka 1 uke pluss postgang. Forsendelsen kommer fra Oslo.
  • Nasjonalt ID-kort: cirka 1 uke pluss postgang. Forsendelsen kommer fra Oslo.

Men så er det altså selve bestillingen som er problemet akkurat nå. Og det gjelder en rekke steder i landet.

Det er trøbbel i vente også for personer i Oslo. Ved Grønland politistasjon er den første ledige timen 3. april. Mens Bærum har en ledig time 27. mars.

Dersom du vil bestille time ved sentrum politistasjon i Trondheim er det ingen ledige de neste seks månedene. Mens bergensere som kan reise til Fyllingsdalen, er heldige. Her er det bare noen få dagers venting på ledig time.

Timebestilling

Du kan søke om pass og nasjonalt ID-kort på alle pass- og ID-kontorene i Norge, ikke bare der du bor.

Dersom du ikke finner ledig time oppfordrer politiet deg til å sjekke flere ganger, og gjerne på flere ulike passkontor dersom du har mulighet til det.

Samtidig oppfordrer politiet deg om å vente med å bestille utenlandsreise før du vet om du har reisedokumenter (pass eller nasjonalt ID-kort med reiserett) i orden.


Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer