En skummel gammel kjenning

Stikker gjør den og det klør irriterende etterpå. Men mygg kan også spre farlige sykdommer som for eksempel malaria, gulfeber, japansk B-encefalitt og denguefeber.

Publisert
Sist oppdatert

Hva lykke er?- Gå på en gressgrodd seterveii tynne, tynne sommerklær,klø sine ferske myggestikk..

Inger Hagerup viser nok her et litt mer romantisk syn på myggen enn det vi har. Men vi kan alikevel starte med de gode nyhetene og si at myggen her hjemme ikke er smittebærer av noen sykdommer.

Du skal imidlertid ikke reise lenger enn til Sverige eller Finland før myggen kan bære med seg lumske infeksjonssykdommer. Den såkalte "Ockelbosyken", oppkalt etter Ockelbo kommune i Sverige, kan gi langvarie leddsmerter. Den stammer oftest fra fugler, men kan også overføres av mygg og kalles også "bærplukkersyken" fordi folk har blitt smittet når de har vært på bærtur.

I mer eksotiske strøk kan myggen bære med seg langt alvorligere styggedommer som malaria, gulfeber, japansk B-encefalitt og denguefeber. Hvor mygg som kan smitte deg med disse sykdommene holder til kan du se på Verdens Helseorganisasjons Sykdomskart.

Overraskende souvenirer

- Det er viktig å forebygge der man kan, sier Gunnar Hasle fra Reiseklinikken.Han har noen få, enkle triks på lager som kan sørge for at du selv har kontroll over hva du tar med deg hjem fra ferien din.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer