En skummel gammel kjenning

Stikker gjør den og det klør irriterende etterpå. Men mygg kan også spre farlige sykdommer som for eksempel malaria, gulfeber, japansk B-encefalitt og denguefeber.

Publisert
Sist oppdatert
Myggestikk. Søt kløe kan fort bli til sur svie hvis du blir stukket av feil mygg på feil sted
Myggestikk. Søt kløe kan fort bli til sur svie hvis du blir stukket av feil mygg på feil sted Vis merHva lykke er?
- Gå på en gressgrodd setervei
i tynne, tynne sommerklær,
klø sine ferske myggestikk..

Inger Hagerup viser nok her et litt mer romantisk syn på myggen enn det vi har. Men vi kan alikevel starte med de gode nyhetene og si at myggen her hjemme ikke er smittebærer av noen sykdommer.

Du skal imidlertid ikke reise lenger enn til Sverige eller Finland før myggen kan bære med seg lumske infeksjonssykdommer. Den såkalte "Ockelbosyken", oppkalt etter Ockelbo kommune i Sverige, kan gi langvarie leddsmerter. Den stammer oftest fra fugler, men kan også overføres av mygg og kalles også "bærplukkersyken" fordi folk har blitt smittet når de har vært på bærtur.

I mer eksotiske strøk kan myggen bære med seg langt alvorligere styggedommer som malaria, gulfeber, japansk B-encefalitt og denguefeber. Hvor mygg som kan smitte deg med disse sykdommene holder til kan du se på Verdens Helseorganisasjons Sykdomskart.

Myggen: Uvelkomment ferieselskap.
Myggen: Uvelkomment ferieselskap. Vis mer


Overraskende souvenirer

- Det er viktig å forebygge der man kan, sier Gunnar Hasle fra Reiseklinikken.
Han har noen få, enkle triks på lager som kan sørge for at du selv har kontroll over hva du tar med deg hjem fra ferien din.

-Skal du til et land der det er fare for malaria er det lurt å sove under et Permetrin-impregnert myggnett. Myggrepellenter, som DEET og Autan er andre gode forsikringer.

I tillegg er sunt folkevett, som for eksempel å dekke til kroppen med klær, ganske effektivt. Enda bedre beskyttelse får du om du sprayer klærne med myggspray.

Skal du til områder der det er fare for malaria, kan du i tillegg ta malariapiller, og en ny variant som heter Malarone, er ettersigende er så godt som fri for bivirkninger.

Du kan lese mer om hvilke sykdommer du kan støte på og hvordan du kan beskytte deg mot disse her.

Les også:
Unngå myggen
Malaria
Denguefeber
Gul feber

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer