Helsetrygdkortet

- En stor misforståelse

Dette må du vite om reisekortet ditt.

TA DET MED: Du må ta med det Europeiske helsetrygdkortet på ferie, men det finnes en nødløsning hvis du glemmer det igjen hjemme. Foto: Odd Roar Lange
TA DET MED: Du må ta med det Europeiske helsetrygdkortet på ferie, men det finnes en nødløsning hvis du glemmer det igjen hjemme. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

617 088 nordmenn har fått nytt Europeisk helsetrygdkort i løpe av de seks første månedene i år.

Det er en nedgang fra 733 679 i samme periode i fjor. Men ikke alle vet hva kortet skal brukes til. Eller hvor det skal oppbevares.

- Vi registrerer at mange tror at de ikke trenger privat reiseforsikring når de har Europeisk helsetrygdkort. Det er en stor misforståelse. Vi anbefaler alle å ha en privat reiseforsikring i tillegg.

Hetebølge og skogbranner herjer i Sør-Europa. Reiseekspert Odd Roar Lange forklarer hvorfor mange vil slutte å reise til land som Hellas, Spania og Italia. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

For Europeisk helsetrygdkort dekker ikke behandling på privat sykehus eller hos privat lege, og det dekker heller ikke hjemtransport, sier seniorrådgiver Marianne Storemyr i Helfo servicesenter til DinSide.

De gjør det feil

Nedgangen på 116 591 færre kort i år enn på samme tidspunkt i år kan ha flere årsaker, men Helfo tror hovedårsaken til dette kan være at de som pleier å reise på utenlandsferie søkte om kort i fjor - som et etterslep etter pandemien - og ikke trengte å søke på nytt i år.

- Vi ser også at mange har mottatt kortet, men ikke tar det med seg på reise. Det er en stor fordel å ha med selve kortet og kunne vise det hvis du trenger helsehjelp hos en behandler eller et sykehus tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg i, sier Storemyr, som forteller at det kommer overraskende på noen at man ikke har samme rettigheter utenlands som i Norge.

- Det er også mange som ikke vet at ordningen med Europeisk helsetrygdkort er forankret i EØS-avtalen, men tror at det er en særnorsk ordning.

Slik gjør du det

- Kan man legge ut for sykehus/behandlingsutgifter i utlandet, og sende inn kvitteringer for refusjon når man kommer hjem?

- Hvis du har fått helsehjelp i et EU/EØS-land, og har lagt ut for behandlingen, råder vi til å gå inn på nettsida til Helse-Norge og lese mer om mulighetene for refusjon, og hvordan du skal gå fram for å søke.

- Hvert år kommer det rapporter om private legekontor i utlandet som nekter å gi nordmenn behandling hvis de bare har helsetrygdkortet og ikke privat reiseforsikring?

- Helfo kan ikke svare for private aktører i utlandet, men et privat legekontor vil nok ha betaling, sier Marianne Storemyr til DinSide.

Mens barn har samme reiseforsikring og forsikringsbevis som foreldrene er reglene annerledes når det gjelder helsetrygdkortet.

- Barn må ha sitt eget kort. Og normalt tar det ti virkedager fra man søker om Europeisk helsetrygdkort til man mottar dette i posten. Blir søknaden sendt til manuell behandling, kan det ta litt lengre tid, forteller seniorrådgiveren.

 Du kan søke om nytt kort selv om man fremdeles er registrert med et gyldig kort. Og det er, i motsetning til reglene med pass, ingen grense for hvor mange kort man kan bestille.

Og for ordens skyld: kortet er gratis.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om helsekortet eller legebehandling i utlandet? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer