En vandring inn i isen

Se bildene av den nye istunellen ved Juvasshytta.

En helt unik naturopplevelse venter deg i Jotunheimen. Foto: Peder Istad
En helt unik naturopplevelse venter deg i Jotunheimen. Foto: Peder Istad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge har fått en helt ny og spennende attraksjon i sommer - istunnellen i Klimapark2469 ved Juvasshytta og Galdhøpiggen i Jotunheimen Nasjonalpark.

Her kan du vandre inn i Juvfonna og lære om isbreer, permafrost, klimahistorie og klimaendringer.

- Dette er en flott opplevelse for alle, både barn og voksne, sier Espen Finstad, prosjektleder og fylkesarkeolog i Oppland.

Den guidede turen tar tre timer, og i løpet av denne tiden får du se både et 2000 år gammelt fangstanlegg for rein, forskjellige vikingtidsfangstminner, og du lærer om isbreer og kan se noe av det rare som er funnet i breene i Norge.

- Det er 800 meter fra Juvasshytta bort til istunnellen, og det er mye å se på veien bort. Men høydepunktet er å gå inn i istunnellen, sier Finstad.

- Det ser ganske kult ut på bildene. Hva venter der inne?

- Ja, det er det. Istunnellen er den eneste av sitt slag i Nord-Europa, og du vandrer 50 meter inn i isen. Inne i tunnellen er det lyssatt, det er et auditorium som viser en kort film, og i isen er det utstilt kopier av ting vi har funnet inne i isen. Blant annet en kopi av Norges eldste sko, som er over 3.000 år gammel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer