En vandring inn i isen

Se bildene av den nye istunellen ved Juvasshytta.

En helt unik naturopplevelse venter deg i Jotunheimen. Foto: Peder Istad
En helt unik naturopplevelse venter deg i Jotunheimen. Foto: Peder Istad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge har fått en helt ny og spennende attraksjon i sommer - istunnellen i Klimapark2469 ved Juvasshytta og Galdhøpiggen i Jotunheimen Nasjonalpark.

Her kan du vandre inn i Juvfonna og lære om isbreer, permafrost, klimahistorie og klimaendringer.

- Dette er en flott opplevelse for alle, både barn og voksne, sier Espen Finstad, prosjektleder og fylkesarkeolog i Oppland.

Den guidede turen tar tre timer, og i løpet av denne tiden får du se både et 2000 år gammelt fangstanlegg for rein, forskjellige vikingtidsfangstminner, og du lærer om isbreer og kan se noe av det rare som er funnet i breene i Norge.

- Det er 800 meter fra Juvasshytta bort til istunnellen, og det er mye å se på veien bort. Men høydepunktet er å gå inn i istunnellen, sier Finstad.- Det ser ganske kult ut på bildene. Hva venter der inne?

- Ja, det er det. Istunnellen er den eneste av sitt slag i Nord-Europa, og du vandrer 50 meter inn i isen. Inne i tunnellen er det lyssatt, det er et auditorium som viser en kort film, og i isen er det utstilt kopier av ting vi har funnet inne i isen. Blant annet en kopi av Norges eldste sko, som er over 3.000 år gammel.

Skinnskoen ble vasket frem i 2006 og funnet av en privatperson like ved Kvitingskjølen nord i Jotunheimen. Les mer om funnet her.

- Vi har også utstilt kopier av piler og annet fangstutstyr som er kommet frem fra isen, sier Finstad.

- Hvordan har besøket vært hittil i sommer?

- Veldig bra, vi har hatt mange besøkende, og regner med at det blir enda flere nå i juli og august.

Sommer-Norge fra A til Å

En fast attraksjon

Finstad forteller at de som ikke får med seg istunnellen i sommer, kan prøve igjen neste år. Istunnellen blir der, og det er planer om å gjøre Klimapark2469 til en enda større attraksjon i årene fremover.

- Fokuset er på klimahistorie og klimaendringer, og at besøkende skal lære noe. Men ikke minst er Klimaparken er også et viktig sted der vi forsker og overvåker klimaendringer.

Du kan bare komme inn i istunnellen om du er med på en guidet tur. Norsk Fjellmuseum arrangerer faste turer hver torsdag til søndag i sommersesongen, men det går an å ringe og avtale en guidet tur utenom dette.

Finstad understreker at det er en lett tur som passer for både barn og eldre. Men det gjelder å ta med seg noen varme klær.

- Inne i istunnellen er det -2,5 grader, også midt på sommeren.

Da er det bare å pakke med seg ullgenseren og sette kursen mot Juvasshytta.

På nett: Klimapark2469.no og Norsk Fjellmuseum
Åpningstider: Guidede turer hver tor-søn kl 10 fra Juvasshytta. Maks 20 deltakere
Billetter: Fås på Juvasshytta eller Turistinformasjonen i Lom. Det kan være lurt å bestille på forhånd.
Pris: 300 kr for voksne, 150 kr for barn. Familiebillett (2+2) 700 kr

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer