Coronavirus

Endrer avbestillingsreglene

Flere reisebyråer og flyselskap endrer nå reglene for avbestilling og ombooking.

LETTERE Å AVBESTILLE: Flyselskaper og reisebyråer endrer nå avbestillingsreglene sine, slik at det blir lettere å få endret eller avbestilt dersom du likevel ikke har lyst til å reise når du hadde planlagt. Dette for å få folk til å bestille reiser på tross av frykt for av coronaviruset. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LETTERE Å AVBESTILLE: Flyselskaper og reisebyråer endrer nå avbestillingsreglene sine, slik at det blir lettere å få endret eller avbestilt dersom du likevel ikke har lyst til å reise når du hadde planlagt. Dette for å få folk til å bestille reiser på tross av frykt for av coronaviruset. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruset har ført til et enormt fall i bestillinger i reiser frem i tid, og reisebyråene og flyselskapene trues av store inntektstap.

Forrige uke meldte flyselskapet FlyBe at de var konkurs, og Norwegian-aksjen er nå i fritt fall ifølge Børsen.no

Reisefrykten viser seg også i fallende etterspørsel etter reiser - og lavere priser på flybilletter og pakkereiser.

I et forsøk på å få folk til å fortsette å bestille reiser, har mange flyselskaper, reisebyråer og pakkereiseselskaper endret reglene for avbestilling og ombooking, slik at det er enklere å endre reiser, uten tillegg i pris.

Her er noen av selskapene som har endret reglene - og hvordan de nye reglene fungerer:

SAS: Gratis ombooking til Europa, USA og Asia

Tilbyr ombooking uten ekstra kostnad hvis du bestiller mellom 5. mars og 19. mars 2020, for reiser i perioden 5. mars til 31. august 2020.

Vær oppmerksom på at dette ikke gjelder for reiser innen innen Skandinavia, og innenlands i Norge, Sverige og Danmark - men altså for alle andre destinasjoner i Europa, USA og Asia.

Du må betale tillegg dersom du endrer til en høyere billettpris; da vil differansen mellom prisen du har betalt og den høyere prisen bli lagt til.

For full beskyttelse med mulighet til å avbestille og få refundert beløpet, må du fremdeles kjøpe en billettklasse som har denne muligheten.

Ombooking er bare tillatt én gang, og du kan ikke endre utreisested eller destinasjon.

Norwegian: Gratis ombooking

Også Norwegian tilbyr nå gratis ombooking av flyvninger som har blitt kjøpt i perioden 6.-19. mars 2020.

Dette gjelder flyvninger som finner sted frem til 31. august 2020, bortsett fra innenriksflyvninger i Norge, Sverige, Danmark og Finland, samt flyvninger innenfor Norden.

- Destinasjonen kan ikke endres og kunder må betale en eventuell prisdifferanse. Det er kun tillatt å endre billetten én gang. Vi tillater også gratis ombooking på eksisterende reiser kjøpt til og fra Italia, sier Astrid Mannion-Gibson, talsperson i Norwegian, til Dinside.

Lufthansa-gruppen: Gratis ombooking i hele verden

Lufthansa-gruppen inkluderer selskapene Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines, og Air Dolomiti. De innfører nå mer fleksible regler for ombooking, som gjelder både eksisterende og fremtidige bookinger.

Uavhengig av billettklasse og regler for endring som opprinnelig ligger i billettklassene, får kunder nå endre/ombooke til ny reisedato frem til 31. desember 2020, uten å bli belastet med gebyr for ombooking.

Gjelder over hele verden for billetter som er kjøpt før 5. mars med en reisedato frem til 30. april 2020.

Du kan ikke endre utreisested eller destinasjon, og dersom den opprinnelige prisen ikke er tilgjengelig, må du betale mellomlegget.

Emirates: Gratis endring

Innfører midlertidig en dispensasjon som lar kunder endre reisedatoer på bestilte billetter gebyrfritt, uavhengig av billettype.

Gjelder for alle billetter bestilt før 31. mars 2020.

Kundene kan endre bestillingen sin til hvilken som helst dato innen en 11-måneders datointervall i samme bestillingskabin uten gebyr. Dersom det er forskjell i pris må dette dekkes. Dispensasjonen dekker alle eksisterende destinasjoner.

British Airways: Fjerner ombookingsgebyret

BA melder at de fjerner ombookingsgebyret på alle nye bookinger gjort mellom 3. og 16. mars.

Du kan endre billetten til en dato innen de neste 12 månedene.

Er også tilgjengelig på pakker med fly og hotell og fly og leiebil - og du må ikke betale gebyr for å endre hotell opp til 48 timer før reise, med mindre det er spesifisert at bestillingen ikke er mulig å endre.

Du må betale mellomlegg dersom ny reise koster mer.

Virgin Atlantic

Lar reisende endre/ombooke uten å betale ombookingsgebyr, for alle reiser som er bestilt mellom 4. til 31. mars 2020.

Unntaket vil kun gjelde for reiser opp til og inkludert 30. september 2020.

Flyselskapet melder at dette også vil gjelde for alle codeshare-flyvninger med deres partner-flyselskap Delta, Air France og KLM.

Du må betale mellomlegget dersom den nye flynvinger koster mer, og det er ingen endring i vilkårene for endring og ombooking på reiser som er bestilt før 4. mars.

Ving Norge: Gratis avbestillings- og endringsforsikring og reiseforsikring

Har lansert en gratis «trygghetspakke» som innebærer en ekstra reiseforsikring samt mulighet for å avbestille eller endre reisen fram til 30 dager før avreise, maks 6 måneder fra avreisedato.

Tilbys til alle kunder som bestiller en charterreise med avreise til og med 31. oktober og gjelder kun nye bestillinger.

Reiseforsikringen omfatter refusjon fra første krone, erstatning for tapte feriedager og en ny reise hvis du blir syk mer enn halvparten av tiden, uten egenandel.

Ved karantene før avreise, selv om du ikke selv er syk, får du refusjon hvis legeattest kan framvises.

Ved karantene på selve reisen vil forsikringen dekke kostnadene for hotell, nye flybilletter og ekstra kostnader av mat. Dette er gyldig i opptil 14 dager etter den ordinære avreisedatoen.

Apollo: Kan endre inntil 30 dager før avreise

Apollo Norge endrer av-, og ombestillingsvilkårene sine og utvider muligheten til å om- eller avbestille.

Fra en grense på at dette måtte gjøres 42 dager før avreise, kan kundene nå gjøre dette frem til 30 dager før avreise.

Dette gjelder ikke bare for alle som bestiller en reise hos selskapet - men også for de som allerede har bestilt en reise tidligere.

Du må imidlertid betale et administrasjonsgebyr på 500 kroner per person dersom du ønsker å benytte deg av denne muligheten.

TUI: Fri ombooking inntil 2 uker før avreise

Nye reisebestillinger gjort fra og med 10. mars med avgang mellom 1. april og 31. oktober vil få fri ombooking inntil 14 dager før avreise. Det betyr at man kan bytte destinasjon, hotell eller avreisetidspunkt uten ekstra omkostninger dersom man ønsker det. Ordningen gjelder kun pakkereiser med charterfly og det kan gjøres én endring per bestilling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer