Reiseforsikring og avkortning:

Enkle tabber kan gi forsikringssmell

Unngå forsikringsfellene som gjør at du taper tusenvis av kroner.

VÆR VARSOM: Har du kontroll over alle verdisakene dine når du skal ut og fly? Foto: Odd Roar Lange
VÆR VARSOM: Har du kontroll over alle verdisakene dine når du skal ut og fly? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å ha en god reiseforsikring er en selvfølge for mange som skal reise.

Men, noen ganger overvurderer man hva en reiseforsikring faktisk dekker. Du kan ende opp med en sterkt redusert forsikringsutbetaling, fordi du har brutt sikkerhetsforskriftene som står i avtalen med forsikringsselskapet.

Disse finner du i forsikringsvilkårene som du får tilsendt fra forsikringsselskapet ditt hvert år.

Gjør det derfor til en vane å lese gjennom disse minst én gang året.

Dette må du vite

– Men når kan du egentlig forberede deg på en såkalt avkorting av forsikringsutbetalingene?

– En forsikring dekker mye, men ikke alt. Derfor er det viktig å ta forholdsregler i henhold til sikkerhetsforskriftene i vilkårene. Et eksempel på dette er å ikke legge verdigjenstander igjen i en parkert bil, fordi man da risikerer helt eller delvis avkorting på erstatningsbeløpet ved et innbrudd, forteller Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

– Det samme gjelder dersom du sender verdigjenstander, pass, elektronikk eller skjøre ting i innsjekket bagasje på en flyreise, legger han til.

GULL FRA ARKIVET: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen! Vis mer

Dette må du unngå

Her er noen av sakene som har endt med avkorting hos If:

  • Kunden hadde innbrudd i bilen imens han var på stranda. I bilen hadde han penger, PC, mobil og diverse annet. Kunden sendte krav om full erstatning, men fikk erstatningen avkortet med 50 prosent.
  • Kunden la igjen en sekk med diverse verdisaker på toalettet på flyplassen. Avkorting ble på 100 prosent på grunn av manglende tilsyn.
  • Kunden hadde innbrudd i bil, der smykker ble stjålet. Erstatningskravet for smykkene ble avkortet med 100 prosent, fordi slike gjenstander ikke skal oppbevares i bil når denne forlates.
I TRØBBEL: Det er alltid dumt å ende opp i situasjoner der deler av ferien må tilbringes hos politiet for å få anmeldt uønskede hendelser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
I TRØBBEL: Det er alltid dumt å ende opp i situasjoner der deler av ferien må tilbringes hos politiet for å få anmeldt uønskede hendelser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Familiejuvelene forsvant

Også kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring forteller at de fra tid til annen får inn skadesaker der det blir avkortet utbetaling.

– En kvinne i 60-åra hadde pakket ned familiejuvelene (altså, de ekte juvelene) i kofferten under en reise fra Norge til Spania. Vel framme oppdaget hun at smykkene var forsvunnet. Det var noen som hadde vært og forsynt seg på reisen. Kofferten var sendt som innsjekket/ekspedert bagasje.

Men her ble det ikke penger tilbake til den uheldige kvinnen.

– Reiseforsikringen dekker ikke tap av verdisaker som blir stjålet fra innsjekket bagasje, og det gjør heller ikke flyselskapene.

Tips: Ta med alle verdisaker som håndbagasje. Dette gjelder klokker, smykker, penger, PC-er, nettbrett, fotoutstyr og liknende.

Damebesøk til besvær

– En mann i 20-åra skulle komme seg hjem fra Oslo sentrum og til egen bopel, og valgte pirattaxi. Sjåføren lurte på om mannen kunne ha lyst til å besøke noen damer på veien, noe han takket ja til.

Han ble da kjørt til en adresse i Oslo og vist inn i en leilighet. Mannen betalte pirattaxisjåføren for turen, i tillegg til et beløp for tilgang til damene før han ble sluppet inn.

Men så fort han var kommet innenfor, ble han overfalt av flere menn som stjal en kostbar klokke fra ham, i tillegg til et kontantbeløp.

Noen ganger svir tabbene skikkelig.

– Forholdet ble ikke anmeldt til politiet da mannen ikke ville risikere påtale for kjøp av seksuelle tjenester. Og saken ble avkortet 100 prosent på grunn av grov uaktsomhet, forteller Ole Irgens.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer