Passtrøbbel

Enorm passpågang: - Bestill så fort du kan

Verst er forholdene i Oslo.

PASSKØ: Nå begynner det å haste hvis du trenger nytt pass før vinterferien. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
PASSKØ: Nå begynner det å haste hvis du trenger nytt pass før vinterferien. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Skal du snart ut og reise og er avhengig av nytt pass, bør du komme deg til nærmeste passkontor så fort du har mulighet. Spesielt hvis du bor i Oslo-området. Ved flere passkontorer er nemlig ventetiden på flere uker, og på Grønland politistasjon i Oslo har de besluttet å ha lørdagsåpent for å møte den enorme etterspørselen.

Det skriver Oslo politidistrikt på Twitter og legger til ved en lenke der du kan bestille time. I skrivende stund er det flere ledige timer på passkontoret i Oslo førstkommende lørdag.

Samtidig oppfordrer Oslo politidistrikt kundene om å sjekke jevnlig etter ledige tider ettersom avbestilte timer legges ut fortløpende.

Du finner ditt nærmeste passkontor på denne siden. Her kan du også bestille time og få informasjon om hva slags dokumentasjon du skal ha med deg når du møter opp til time.

Arne Isak Tveitan, seksjonssjef i Politidirektoratet, sier til Dinside at pass er en tjeneste politiet skal levere og at landets politimestre må disponere sine ressurser slik at tjenesten blir levert på en god og effektiv måte.

– Derfor vil vi anbefale landets politidistrikter om å forlenge "åpningstidene" på nett for bestilling av pass fra 30 dager, som de fleste distrikter har i dag, til 60 dager. På den måten vil alle parter, både politiet og publikum, få mer forutsigbarhet, sier han.

Sjekk andre passkontorer

Denne tiden på året er ifølge Politidirektoratet ansett som den rolige sesongen og det er mellom september og mars du anbefales å søke om pass, men slik er det altså i år.

Vi skrev også om lange passkøer i fjor, og da var det rundt 50–60 dager ventetid på time ved flere kontorer. Den gang anbefalte Politidirektoratet om å prøve et annet passkontor.

Tveitan anbefaler personer som skal søke om pass, om å være ute i god tid.

– Det er sjelden en god idé å vente til siste liten med å bestille pass og vi vil derfor anbefale alle om å sjekke passet sitt så tidlig som mulig når de vet de skal ut å reise, forteller han.

Oslo-borgere kan også benytte seg av andre passkontorer, og det er det i Lillestrøm og det i Sandvika som er de nærmeste. Et raskt søk på passkontorenes nettsider, viser at det også er lange ventetider i Sandvika, men i Lillestrøm kan du få time på lørdag hvis du er raskt ute.

Nødpass, som for eksempel utstedes på Oslo Lufthavn Gardermoen, er en mulighet hvis du ikke får napp hos et av passkontorene før du skal ut og reise, men du må være klar over at det ikke er alle land som godtar nødpass.

Nytt pass? Husk dette:

  • Bestill time for passbestilling i god tid. Det er travlest rundt ferier og høytider, og høysesongen starter før påske og varer til august.
  • Det er høyt press på timer for passbestilling på typiske inneklemte fridager i mai.
  • Får du ikke time tidsnok? Sjekk gjerne muligheter hos andre passkontorer i nærheten.
  • Må du ha nødpass? Sjekk om ditt lokale politikontor kan hjelpe deg med dette, heller enn å sjanse på at du får hjelp på flyplassen. Husk at det ikke er alle land som godtar nødpass.
  • Du kan risikere å ikke komme inn i landet du skal til. Sjekk at billetter og pass er utstedt i samme navn.

Annethvert passkontor legges ned

Rapportene om lange køer ved passkontorene i Oslo-området kommer kun måneder etter Justisdepartementet la frem planene om å stenge annethvert passkontor i landet.

Justisdepartementet begrunnet nedleggelsen med at Riksrevisjonen sier det er for dårlig sikkerhet og rutiner for å utstede pass i Norge.

I tillegg opplyste departementet at Politidirektoratet mener at det ikke er forsvarlig å ha så mange passkontorer hvis man skal ivareta kvalitet og sikkerhet.

Et kontor bør utstede mellom 4000–5000 pass i året.

– Det er for enkelt å skaffe seg et pass på falskt grunnlag. Over 30 000 norske pass ble borte i fjor, og vi vet at disse kan brukes til alt fra svindel og trygdemisbruk, til organisert kriminalitet og terrorisme, uttalte justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) den gang.

Det er ikke kjent når prosessen med å legge ned passkontorene, starter. Her kan du lese om hvilke som legges ned og hvilke som forblir.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer