Vinter:

- Er aldri trygg

Dette må du vite før du går ut på isen. Eksperten advarer.

VÆR ALDRI FOR SIKKER: Iseksperten deler sine beste råd til deg som vil ut i vinterkulda. Foto: Odd Roar Lange
VÆR ALDRI FOR SIKKER: Iseksperten deler sine beste råd til deg som vil ut i vinterkulda. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minusgradene har skapt vinter i Norge. Og mange innsjøer og vassdrag har blitt islagt og frister mange til en tur ut på isen. Også en del fjordområder med lavt saltinnhold har frosset til allerede.

Det er klart for uteliv og fine turer før jul.

Men er det trygt å ferdes på isen så tidlig på sesongen? Og er sjøisen like trygg som ferskvannsisen?

HJEMMELAGET SKØYTEBANE: Hvis du har litt tid til overs og en terrasse kan du lage en hjemmelagd skøytebane, som Tuva Moflag og Thomas Østnor bestemte seg for å gjøre. Video: Tuva Moflag. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

- Isen er per definisjon aldri «trygg». Det er menneskene som bruker isen som skal være trygge. Her er våre beste råd for godt isvett, enten om du står på skøyter, ski eller er ute og fanger dagens middag, sier Gudbrand Nordli Oppegaard, som er rådgiver i redningsselskapets region Sør-Øst.

Kunnskap, redskap og selskap er de tre stikkordene du bør kunne før du legger ut på isen.

Dette bør du sjekke

- Hva bør man kontrollere før man går ut på isen?

- Skaff kunnskap om isen du skal ut på. Snakk med andre som er på isen allerede, eller noen som nylig har vært der.

Husk å ta utgangspunkt i at isen aldri er trygg, og alltid må undersøkes av de som skal ferdes der, gjennom hele sesongen.

- Hvor finner man informasjon om isforholdene?

- Du kan sjekke kommunes nettsider eller iskart for anbefalinger, men ikke stol blindt på dette. Ved kuldegrader anbefaler vi at isen bør være 10 cm tykk før du begir deg utpå.

SJEKK NØYE: Ikke gå ut på isen uten at du er helt trygg på forholdene. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK NØYE: Ikke gå ut på isen uten at du er helt trygg på forholdene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Er det mildvær bør isen være opp mot 15 cm. Husk at isen er ulik i tykkelse og kvalitet fra en plass til en annen.

Erfarne skøytegåere kan gå på is ned til 4-5 cm tykkelse. Selv om noen er ute på isen, betyr det ikke alltid at det er trygt for deg og ditt nivå, fortsetter Gudbrand Nordli Oppegaard.

Flytevest

Går du gjennom isen på dypt vann vil det vært avgjørende at du klarer å holde deg flytende til du greier å redde deg selv eller får hjelp fra andre

-Mange turskøytere har sekk på, der kastelina er festet og der de igjen har klær i vanntett pose. Dette gir oppdrift om man skulle gå gjennom isen. For barn og andre som ikke er svømmedyktige, er det lurt å ha på flytevest, sier Nordli Oppegaard.

- Hva er de vanligste faresignalene man bør være klar over?

- Faresignaler kan være hindringer i vannet der isen ikke legger seg, det kan være våte issprekker der vannet kryper opp gjennom isen, grå is med snø og steder der vann er i bevegelse.

Ikke gå her

GODE TIPS: Gudbrand Nordli Oppegaard er rådgiver i Redningsselskapets region Sør-Øst. Foto: Privat
GODE TIPS: Gudbrand Nordli Oppegaard er rådgiver i Redningsselskapets region Sør-Øst. Foto: Privat Vis mer

- Et generelt istips er å unngå områder hvor vann kan være i bevegelse under isen og smelter isen fra undersiden slik at den blir tynnere. Områder der hvor elv og bekker renner inn/ut og trange sund er typiske slike plasser. Områder med dypt vann fryser seinere og vil ofte ha tynnere is.

GLEDE: En tur på fjordisen, som her utenfor Sandvika i Bærum, kan være en fin opplevelse når forholdene ligger godt til rette. Foto: Odd Roar Lange
GLEDE: En tur på fjordisen, som her utenfor Sandvika i Bærum, kan være en fin opplevelse når forholdene ligger godt til rette. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det kan også være vanskelig å bedømme isen dersom det nettopp har snødd. Is dannes lettere under klar himmel. Vær derfor obs på is under bruer og liknende da denne isen ofte er svakere.

På ferskvannssjøer dannes is opptil 10 til 15 centimeter tykk i løpet av de første ukene av vinteren. Deretter avtar frysingen generelt når snøen legger seg på isoverflaten.

Ferskvann fryser ved 0 grader, mens saltvannets frysepunkt avhenger av mengden salt i vannet.

Vanlig sjøvann fryser ved rundt -1,8 grader. Sjøis er mer usikker enn ferskvannsisen og det er vanskeligere å gjøre gode ismålinger på sjøisen, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer