Er de bedre på jul?

DinSide reiste til Danmark på jakt etter den gode julestemningen.

Publisert
Sist oppdatert

- Nu, det er nå ikke det samme som i fjor. Det skinner liksom ikke på sammen måte. De sier det er for CO2-utslipp, men jeg forstår ikke hvorfor miljøkrigen gå utover treet vårt.

En eldre herremann står og ser litt skuffet på Københavns julegran. I all sin spareglans skinner den nok ikke riktig som i fjor og årene før. Den 23 meter høye granen på Rådhuspladsen har et gulaktig glimt i sine 800 sparepærer av år 2008. Men beskjeden er i hvert fall klar - det sparer København kommune for 8,2 tonn i CO2 utslipp.

Til tross for den falmende glansen, er treet et flott skue i det vi passerer Rådhuspladsen på vei inn i Strøget. Ettermiddagen har akkurat begynt å helle, og gatene er fulle av julehastende dansker og turister. Mange turister.

For til tross for at Danmark aldri har vært dyrere å reise til, høres det ut som annehver mann i gaten er nordmann.

Vi styrer litt unna den verste julemølja og parkerer på selveste på Hviids Vinstue. Ryktene går om at det ikke bare er den eldste, men også den mest potente av Københavns mange vinstuer.

Det er nok ikke så langt fra sannheten og det har unektelig sin sjarm - når juledrikken med mandel og rosin serveres i en mørk liten bule med 300 år lange tradisjoner i veggene. En gløgg i hvert ben, og julstemning har steget så mange hakk at vi er helt komfortable med en runde i randfulle butikker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer