Flyreiser

Er det bortkastet?

Hvor tidlig sjekker du inn på flyet før avreise?

TIDLIG ELLER SENT: Du kommer ikke raskere ut til flyet selv om du har sjekket inn tidlig. Men det gir deg noen små fordeler. Foto: Odd Roar Lange
TIDLIG ELLER SENT: Du kommer ikke raskere ut til flyet selv om du har sjekket inn tidlig. Men det gir deg noen små fordeler. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sannsynligvis opplevd det mange ganger: tidlig innsjekk via mobiltelefonen din før flyreisen. Men når du kommer til flyplassen så må du stå i samme køer som alle de andre.

Derfor er det mange som opplever den tidlige innsjekken som lite verd. Du kan like gjerne vente til du er på flyplassen.

Sjekk inn tidlig, ber Avinor og anbefaler innsjekking minimum en time før avgang for reiser innenlands. Og innsjekking minimum halvannen time før avgang for utenlandsreiser.

For dem som skal på charterreiser åpner innsjekkingsskrankene åpner to timer før avgang og stenger en time før avgang.

Usikker på om sommerdekkene holder en sesong til? Det kan du enkelt sjekke. Vis mer

Automat

Den enkleste måten å sjekke inn på, er ved hjelp av automatene som du finner du i nærheten av innsjekkingsområdet til ditt flyselskap.

Her velger du sete og skriver ut boardingkort. Dersom du har du bagasje du skal sjekke inn kan du skrive ut bagasjelapp fra innsjekkingsautomaten.

GJØR DU DET?: Mange velger å sjekke inn tidlig. Fordi de tror det gir mange fordeler. Skjermdump
GJØR DU DET?: Mange velger å sjekke inn tidlig. Fordi de tror det gir mange fordeler. Skjermdump Vis mer

Slike bagasjelapper kan du også skrive ut på Flytoget.

Deretter går du til skranken merket «bagdrop», hvor du skanner bagasjelappen - og bagasjen sendes inn i flyplassens bagasjesystem.

Det skal alltid være personell fra flyselskapene i området dersom du har behov for hjelp underveis.

PÅ TOGET: Du kan printe ut bagasjetagen på Flytoget. Foto: Odd Roar Lange
PÅ TOGET: Du kan printe ut bagasjetagen på Flytoget. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Innsjekking på nett og mobil

Mange flyselskap tilbyr også ulike løsninger for deg som ønsker å sjekke inn på forhånd. Dette gjør du ved å logge deg inn på billettbestillingen din og gjennomfører innsjekkingen der.

Flyselskapet SAS tilbyr innsjekk 30 timer før avgang, Norwegian har mobilinnsjekking 48 timer før avgang mens Flyr tilbyr innsjekk inntil 24 timer før avgang.

Passasjerer med Widerøe får en sms med en innsjekkingslenke 22 timer før avreise.

Men, har det egentlig noen hensikt å sjekke inn via app eller nettside når du likevel må stå i samme kø ved innsjekkingsautomaten, bagdrop-skranken, sikkerhetskontrollen og ved gaten ut til flyet?

Fordelen

Dersom du har lavprisbilletter kan du betale litt ekstra for ditt favorittsete, og for fullprisbilletter er setevalg inkludert. Det samme gjelder dersom du har gullstatus eller høyere i flyselskapets lojalitetsprogram.

Innsjekkingen i appen gir deg mulighet til selv velge sete, på samme måte som når du sjekker inn på flyplassen.

Men raskere gjennom sikkerhetskontrollen eller om bord i flyet, går det ikke. Mange vil derfor oppleve tidliginnsjekkingen som bortkastet.

- Du ikke sjekke inn så tidlig, men det er et tilbud. Da kan du velge blant flere seter og du er klar for å hente bagasjelapp når du kommer på flyplassen, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.

Tester nytt system

Flyselskapet Delta i USA tester nå ut et nytt system for å oppmuntre flere passasjerer til å sjekke inn håndbagasjen gratis i stedet for å bringe den med til gaten og inn i kabinen. Håpet er at de etter å ha fått en sms på mobilen skal sjekke inn håndbagasjen, og at dette skal sørge for at boardingen skal gå raskere.

Flyselskap skal også være i gang med å teste ut ordninger med at de som sjekker inn tidlig via app kan gå raskere til sikkerhetssjekken og få fordeler med tidlig boarding i flyet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer