Er det greit å senke seteryggen på flyet?

Eller er det uhøflig mot passasjeren som sitter bak deg?

Når mange folk befinner seg på liten plass kan irritasjon lett oppstå. Foto: Colourbox
Når mange folk befinner seg på liten plass kan irritasjon lett oppstå. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken ble det trykket et debattinnlegg i Aftenposten, der en mann fra Oslo mener det er uhøflig å senke ryggen på flysetet.

"Vanlig høflighet er å ta hensyn til andre før seg selv. Derfor til alle selvgode flyreisende: Vis hensyn før du senker setet - spør først og ikke bli sta og sur om du får nei." Les innlegget her.

Skal, skal ikke?

Det er delte meninger om dette med å senke seteryggen. Undertegnede synes det er greit - min oppfatning er at dersom seteryggen kan senkes, så må man få lov til det. Men så er ikke jeg spesielt høy, og sliter dermed ikke med dårlig plass i flysetet.

Motorredaktør Stian Gihle, som måler 1,96 på sokkelesten, og har dertilhørende lange bein, mener derimot at det er en uting å senke flyseteryggen, uansett. Da han testet om det gikk an for en svær mann som ham selv å fly med Ryanair, var noe av det positive med selskapet i hans øyne nettopp at det ikke går an å senke seteryggen på Ryanairs fly.

Hva mener du? Irriterer du deg over folk som senker seteryggen foran deg, eller synes du det er helt greit å gjøre dette?

Justérbare seterygger

Senker du seteryggen når du er ute og flyr? (Avsluttet)
Ja, hvis det går an, gjør jeg det. Og jeg spør ikke om lov.(46%)
Nei, aldri. Og det irriterer meg når andre gjør det.(41%)
Ja, men jeg spør om det er greit først.(13%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Med knærne i seteryggen

Vår langbeinte motorredaktør har selvsagt et poeng. Det er ikke spesielt stor boltreplass på dagens fly. Seat pitch varierer fra 75 til 83 centimeter hos de fleste flyselskaper (det pleier å være litt bedre plass på flyene som flyr lange strekninger). Når seteryggen senkes, blir det en eller to centimeter mindre plass til knærne for personen som sitter bak. Har du lange bein, kan det bety at kneskålene stanger mot seteryggen foran. Det er jo ikke særlig behagelig.

Men de aller fleste fly har seterygger som det er mulig å senke - om ikke så mange centimeter, så i hvert fall noen. Hvis ikke flysetene er konstruert slik at det skal fungere ok også for personen bak, hva er da poenget med å ha regulerbare seterygger?

Skikk og bruk på flyet

Vi tok kontakt med SAS for å høre om kabinpersonalet opplever at justerbare seterygger skaper konflikter.

- Nei, vi opplever ikke at folk klager til kabinpersonalet over dette, sier Gro Elin Hansen, informasjonsrådgiver i SAS.

- Hos oss er det ganske god plass, så det kan være det som er grunnen til at folk ikke har problemer med dette.

SAS' seat pitch er mellom 30 og 32 tommer, cirka 76-82 cm, mens de nyeste flyene har en seat pitch på 34 tommer, cirka 86,5 cm.

- Det virker som om folk utviser normal høvisk atferd når det gjelder dette med å senke seteryggen, sier Hansen.

Tre metoder

Hva skal du så gjøre, dersom du ønsker å senke seteryggen din, uten å risikere å bli skjelt ut av personen som sitter bak deg? Det finnes tre kjente strategier:

  • Senke seteryggen kjapt og bestemt straks lampen med setebeltet er slukket. Du er ikke åpen for forhandlinger.
  • Snike seteryggen langsomt bakover, og satse på at passasjeren bak ikke merker det.
  • Senke seteryggen rolig, og deretter snu seg bak og spørre om det går greit. Med mindre passasjeren bak allerede sitter med kneskålene klemt mot seteryggen din, burde det ikke skape problemer.
Siste strategi er kanskje den aller beste. Er du enda høfligere, kan du jo spørre før du begynner å bevege seteryggen. Men da er det større sjanse for at personen bak føler at han kan si nei.

Husk: Seteryggen bør rettes opp før det serveres mat. Pass for all del på å ikke smelle opp seteryggen når maten allerede er servert. Da risikerer du å forårsake at personen bak får mat eller drikke i fanget. Det er lite populært.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer