Er det trygt å bestille tur med Norwegian nå?

I en konkurs vil forbrukere som regel tape pengene og du kan risikere å bli strandet på reisemålet - noe som kan bli dyrt, advarer Forbrukerrådet.

SKUFFENDE: Norwegian-direktør Jacob Shram møtte pressen i dag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen ble det klart at Norwegian ikke får noe ekstra støtte av staten, utover støtteordningene til bransjen som helhet.

– Det er ingen tvil om at vi er svært skuffet nå. Vi trenger hjelp til å komme gjennom vinteren og mot sommeren 2022 (…) hvor ting vil normalisere seg 80-90 prosent av det som er vanlig, sa administrerende direktør Jacob Schram på Norwegians pressekonferanse mandag formiddag.

Norwegian ønsker ikke å gå ut med beløpet de ba om i støtte fra regjeringen, utover at beløpet er på linje med tilsvarende støtteordninger i andre land. Selskapet vil heller ikke kommentere hvor mye penger de har «i kassa», men sier at de har en likviditet til å stå deler av løpet på egenhånd.

Dog er det ikke til å legge skjul på at selskapet nå med tanke på coronakrise og langt færre reisende er i hardt farvann, og Norwegian erkjenner selv at dette var et knyttneveslag i magen.

– Jeg utelukker ingenting nå, verken konkurs, permitteringer eller oppsigelser. Jeg kan ikke utelukke noen scenarioer. Det er krevende, det er det ingen tvil om, sa Schram på pressekonferansen.

Trygt å bestille flybilletter?

Økonomien er med andre ord en stor utfordring for Norwegian om dagen, og en konkurs er på ingen måte et umulig utfall av denne situasjonen.

Da reiser selvsagt spørsmålet seg – er det trygt å bestille flybilletter fra Norwegian nå?

– Det viktigste nå er å følge myndighetenes anbefalinger og reise så lite som mulig. UDs reiseråd fraråder alle reiser utenlands. I tillegg anbefales det å reise så lite som mulig også innenlands, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet til Dinside.

Pia Cecilie Høst er leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Pia Cecilie Høst er leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Tross alt er praktisk talt hele verden rødmerket, man må i karantene når man kommer tilbake uansett hvor man reiser, og det er heller ikke sikkert at landet man ønsker å reise til vil ta imot folk fra Norge. Bestiller du reise til et rødt land som forblir rødt, vil du i utgangspunktet ikke være dekket av resiseforsikringen på turen.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Betal med kredittkort

Men hva om du reise?

– Må man likevel reise er det i dagens situasjon lurt å ta høyde for at både fly-og reiseselskaper kan gå konkurs. I en konkurs vil vi som forbrukere i som regel tape våre penger. Å betale med kredittkort er derfor anbefalt, da man ved en konkurs kan kreve pengene tilbake fra banken gjennom en såkalt kortreklamasjon, fortsetter Høst.

Forbrukerrådet tipser også om at man bør studere vilkårene i reiseforsikringen nøye, spesielt det som omhandler konkurs.

For eksempel risikerer man å strande på reisemålet, der man får ekstra utgifter til hotell, mat og nye flybilletter hjem.

Det kan fort bli dyrt om det ikke er dekket av reiseforsikringen.

Det er med andre ord flere risikoer knyttet til det å reise akkurat nå, og det er derfor ekstra viktig både å følge rådene og sjekke nøye ut hva du har krav på og ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer