Er det trygt å reise til OL?

I går gikk tre tidsinnstilte bomber av i Aten, nøyaktig hundre dager før OL-ilden igjen tennes i OL-byen. Denne gangen var det området rundt en politistasjon som var målet, men ingen vet om - eller hvor - det eventuelt vil ramme neste gang. Er det trygt å reise til OL - og øker OL faren for flere bomber i den greske hovedstaden?

Sikkerheten i den greske hovedstaden trappes opp i forkant av OL. Men kan besøkende i OL-byen føle seg trygge?
Sikkerheten i den greske hovedstaden trappes opp i forkant av OL. Men kan besøkende i OL-byen føle seg trygge? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen ble alvorlig skadet i eksplosjonene, men de forårsaket store materielle skader.

- Den greske regjeringen tar alle slike enkeltstående hendelser på alvor, selv om dette, så vidt vi vet, ikke har noen forbindelse med forberedelsene til OL, sa en talsmann for den greske stat og regjering, Theodoros Roussopoulos i dag.

- De greske myndigheter har, i samarbeid med de rette instanser i Europa, USA og NATO, konstruert et sikkerhetssystem som vil garantere sikkerheten under OL i Aten, la han til.

I følge NTB er anslagsvis 5,5 milliarder kroner satt av til sikkerhetstiltak. 10.000 soldater og 40.000 politifolk vil trolig være i aksjon. Men er dette nok til at besøkende til OL-byen kan føle seg trygge?

OL-forbindelse

- Et slikt angrep settes umiddelbart i sammenheng med OL - enten det viser seg å være riktig eller ikke, sier førsteamanuensis Jan Oskar Engene fra institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Han forteller at Hellas er det landet i Europa der den innenlandske terrorismen som oppstod på 70-tallet har holdt seg lengst - og det er nettopp disse gruppene de greske myndighetene nå vil forsøke å legge skylden på.

- Det er imidlertid litt overraskende at greske grupper får skylden, siden den viktigste av dem, 17. novembergruppen, ble rullet opp og 19 av de mest fremtredende medlemmene dømt i fjor. Men det er jo fremdeles noen grupperinger igjen.

Gammelt mønster

I følge Engene har disse innenlandske gruppene stort sett rettet sine angrep mot materielle politiske og økonomiske mål, slik som her - i nærheten av en politistasjon - og det er sjelden menneskeliv har gått tapt.

- Dette angrepet er av en helt annen karakter enn det vi har sett i Madrid, Casablanca, Mombasa, Bali, Istanbul, et cetera, og det skiller seg klart fra Al-Qaida.

Engene presiserer at vi enda ikke vet hvem som er ansvarlig for bombene. - Men dersom det er et angrep innenfra burde det ikke være høyere risiko i Aten nå enn det har vært de siste årene.

Terrorfrykt

Tør du å reise til OL i Aten? (Avsluttet)
Ja, jeg er overbevist om at sikkerheten er på topp!(43%) 39
Nei, OL må jo være et drømmemål for terrorister!(34%) 31
Vet ikke, men hvorfor utsette seg selv for unødvendig fare?(23%) 21
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Liten risiko for angrep under OL om innenlandsterrorister står bak


I tillegg har sikkerheten i Aten økt dramatisk i de siste årene, spesielt etter terrorangrepene 11. september og de forestående Olympiske Leker.

- Dette er nok et nederlag for greske myndigheter - de hadde nok regnet med at ved å ha fått dømt de 19 fra 17. novembergruppen hadde de tatt knekken på den verste nasjonale terrorismen.

Sikkerhet for idrettsutøverne

Ifølge BBC vil amerikanske, britiske og israelske utøvere få væpnet vakt 24 timer i døgnet. Det antas at utøvere fra disse tre landene er mest utsatt for eventuelle terrorangrep.

Den norske OL-troppen forbereder seg på det trusselbildet som måtte foreligge når de i underkant av 80 personene, hvorav rundt 40 utøvere, drar fra Norge til Aten i begynnelsen av august, i følge NTB.

- Vi er først og fremst opptatt av at alle i den norske OL-troppen skal føle seg trygge når de reiser til OL. For at de skal gjøre det har vi etablert kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), der vi har en kontaktperson som følger oss opp og som følger opp det mulige trusselbildet som måtte bli i Aten, sier informasjonssjef i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF), Halvor Lea, til NTB.

Han understreker at det er PST som gjør de faglige vurderingene i forhold til hva slags risiko man snakker om og hvilke tiltak som er nødvendige å sette i verk.

- Vi tar oss av det idrettslige, mens vi legger det sikkerhetsfaglige i hendene på PST. Det gjorde vi også i forbindelse med OL i Salt Lake City, da varsellampene var mye rødere enn de er foreløpig, sier Lea.

Den norske OL-delegasjonen med en egen sikkerhetsansvarlig til Salt Lake City, og i følge Lea vurderes nå behovet for å ansette en egen person til å ta seg av sikkerheten til de norske utøverne under OL i Aten.

Seks utøvere er foreløpig tatt ut til å representere Norge under de Olympiske Leker: Nina Solheim, Norges Kampsportforbund; Siren Sundby, Norges Seilforbund; Christoffer Sundby, Norges Seilforbund; Frode Bovim, Norges Seilforbund; Erik Watndal, Norges Skytterforbund og Harald Jensen, Norges Skytterforbund.

Les mer!
Ti råd for tryggere ferie
Hvor er det sannsynligvis tryggest å reise?
Vil du til sommer-OL i Aten? Slik gjør du
Dette koster det å reise til ti av Europas storbyer i fellesferien
DinSides kjappisguide til Aten

Eksterne lenker:
Oxy
Athens 2004
Greek National Tourism OrganizationMer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer