
Utenriksdepartementet: Ikke farlig
- Vi fraråder ikke reiser til Spania på dette tidspunktet, sier Eirik Bergesen, informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.
Han forteller at UD ikke sitter på konkret informasjon som tyder på at det er farlig å reise til Spania nå, eller at det er fare for flere terrorhandlinger.
- Vi følger utviklingen i en lang rekke land, og vurderer mange forhold fortløpende, sier Bergesen.
Høy terskel
Vi lurer på hva som må til for at UD skal gå ut offentlig å advare mot å reise til enkelte land eller områder.
- Vi er konservative i forhold til å utstede reiseråd - eller fjerne dem når vi først har gitt dem, sier Bergesen.
Departementet har en egen nettside der reiseråd, eller -advarsler, fortløpende oppdateres.
- Alle reiseråd som ligger på våre nettsider er gjeldende, uansett når de ble utstedt, sier Bergesen.
Hverken Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia eller USA har enda gått ut og offentlig advart mot å reise til Spania. Imidlertid opplyser flere av utenriksdepartementene at de fokuserer spesielt på Spania, og at situasjonen der blir løpende vurdert.
Ingen ny trusel
Den baskiske frigjøringsbevegelsen ETA har truet med terrorhandlinger i Spania med jevne mellomrom de siste tredve årene, men Jan Oskar Engene, førsteamanuensis ved institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen avviser at det er en økt risiko ved å reise til Spania etter terrorangrepet i Madrid.
- Spania er ikke farligere enn før. Landet har en historie preget av terror, men dette angrepet tilsier ikke at terroren vil øke her. Om det er al-Qaida som står bak, er det mer sannsynlig at de slår til i et annet land neste gang, da det er slik de har operert frem til nå.
Terroren vil ikke influere turistnæringen, hevder spansk reiselivsnæring
Forsikringsselskapene: Dekker ikke engstelse
Emma Elisabeth Vennesland, informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring sier at i motsetning til det som er "vanlig" etter uroligheter i andre land, har selskapet ikke fått noen henvendelser fra engstelige reisende som lurer på rettigheter ved avlyste reiser.
- Nå har vi et endret risikoforhold, men kanskje vi begynner å venne oss til tanken på at det vil alltid være en risiko for at noe skal hende? Risiko er noe vi må leve med på alle fronter.
Vennesland har selv billetter til Spania på tirsdag og hun har ikke tenkt å verken utsette eller avbestille reisen.
- En kan ikke la frykten ta helt overhånd. Da har de vunnet, sier hun.
Informasjonssjefen presiserer til slutt av avbestillingsforsikringen ikke dekker engstelse, kun akutt sykdom, ulykke eller død i forkant av reisen.
Hva sier magefølelsen?
Til syvende og sist er det jo du som bestemmer. Og det er viktig å lytte til magefølelsen. Det er bare du som vet hvordan den påvirker deg. Kommer du til å sitte engstelig inne på hotellrommet ditt hele ferien er det kanskje like greit å holde seg hjemme. På den annen side er det viktig å ikke la frykt og engstelse komme mellom deg og livet ditt. Som Vennesland sier: Lar en frykten ta helt overhånd har de vunnet. Og det er vel ikke det vi ønsker?