Er dette fremtidens fly?

De mener det vil bruke 70 prosent mindre drivstoff enn dagens 737. Nå må det bevises.

UNDER TESTING: D8, Double Bubble, er under uttesting i regi av NASA. Foreløpige tester viser at den kan bruke 70 prosent mindre drivstoff enn dagens 737. Nå skal dette bevises. Foto: NASA/MIT/Aurora Flight Sciences
UNDER TESTING: D8, Double Bubble, er under uttesting i regi av NASA. Foreløpige tester viser at den kan bruke 70 prosent mindre drivstoff enn dagens 737. Nå skal dette bevises. Foto: NASA/MIT/Aurora Flight Sciences Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kan dette flyet, D8 "Double Bubble", redusere drivstofforbruket med inntil 70 prosent? Det er hypotesen en gruppe amerikanske forskere nå skal teste ut, i utførlige vindtunnell-forsøk. Dette skriver det amerikanske flybladet Aviation Week.

Se videoen fra flysamlingen på Gardermoen, og hør de spennende flyhistoriene

Ser etter løsninger

Flyselskapene slåss for inntjening, mot økte drivstoffpriser, og mange leter etter mulige måter å kutte drivstofforbruket. Nylig kunne vi lese om British Airways som tester ut en ny type flymaling, Triple O, som visstnok skal kunne spare flyselskapet for millioner av kroner i drivstoffutgifter. De har allerede hatt gode erfaringer med testflyvninger med et A318-fly på ruten mellom London og New York, og nå skal belegget testes ut på en større flytype, en en Boeing 777-200.

DinSide har besøkt Boeings flyfabrikk i Seattle

Besparelser uten revolusjon

Men tilbake til D8 og vindtunnelltestene i USA: Et team med forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), Aurora Flight Sciences og Pratt & Whitney i USA startet vindtunnelltester med det tidligere MIT-utviklede flyet D8 (et prosjekt finansiert av NASA i 2010), for å finne ut om en innovativ flykonfigurasjon kan levere store reduksjoner i drivstofforbruk, helt uten å måtte ty til eksotisk nytenkning omkring flyskrog og motorteknologi.

Nedenfor kan du se bilder av D8

De innledende forsøkene som ble gjort av MIT og NASA under utviklingen av den nye flytypen, indikerte at denne flytypen ville kunne redusere drivstofforbruket med inntil 70 prosent, sammenliknet med dagens 737-800.

Du kan lese mer om D8-prosjektet i rapporten fra MIT

Av dette kommer 49 prosent av inntjeningen fra flykonfigurasjonen med sitt brede løft, redusert Mach-tall i cruisefart og bakmonterte motorer. Resten av besparelsen er forbundet med forbedringer i flyskroget og motorteknologi, som for øvrig er forventet å skje innen år 2035. Dette er i alle fall tidsrammen NASA har satt for D8-prosjektet.


Flere runder med tester

Nå må forskerne bevise at 49 prosent av besparelsene kommer fra flykonfigurasjonen alene. I første omgang skal det gjøres vindtunnell-tester av en strømfri modell i 1/20-skala, og i neste omgang blir det tunnelltester av modeller i 1/11-skala med motor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer