Havlystparken

Er dette Norges fineste?

Noe slikt har du aldri sett maken til.

IMPONERENDE: I over 50 år har skipsrederarvingen Petter Olsen jobbet for å utvikle Halvlystparken i Hvitsten i Vestby. Nå er skatten åpnet for publikum. Foto: Odd Roar Lange
IMPONERENDE: I over 50 år har skipsrederarvingen Petter Olsen jobbet for å utvikle Halvlystparken i Hvitsten i Vestby. Nå er skatten åpnet for publikum. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

HVITSTEN I VESTBY (DinSide): Passkrise og pilotstreik har tvunget mange nordmenn til å måtte se seg om etter andre eksotiske reisemål denne sommeren. Et av dem finner du inne i skogen like ved Oslofjordens vestside.

Bli med til det som trolig er den fineste hagen i Norge, Petter Olsens halvlystpark i Hvitsten i tidligere Akershus fylke.

Selv om du er bortskjemt med gode hageopplevelser så kommer denne til å ta pusten fra deg. Og du er kommet til et sted med både natur- og kulturhistorie.

For det var her Edvard Munch kjøpte sitt sommersted ved fjorden i 1910 og fant omgivelser og hendelser til flere av sine mest populære verk.

Og det var her skipsreder Thomas Olsen og kona Henriette startet arbeidet med det som sønnen Petter i 1966 skulle arve, bare 18 år gammel, og senere videreutvikle til en nesten uvirkelig opplevelseshage.

Lysthus til glede

Han har samlet lysthus som stod til forfall og nedfall ulike steder i landet, og tatt dem med til Ramme, hvor de er restaurert og har fått et nytt liv.

Og det er ved den utrolige hagen at arbeidet med å bygge Ramme Fjordhotell startet i 2013 og stod klart til åpning i 2021 - etter en foreløpig sluttregning på over en milliard kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer