Havlystparken

Er dette Norges fineste?

Noe slikt har du aldri sett maken til.

IMPONERENDE: I over 50 år har skipsrederarvingen Petter Olsen jobbet for å utvikle Halvlystparken i Hvitsten i Vestby. Nå er skatten åpnet for publikum. Foto: Odd Roar Lange
IMPONERENDE: I over 50 år har skipsrederarvingen Petter Olsen jobbet for å utvikle Halvlystparken i Hvitsten i Vestby. Nå er skatten åpnet for publikum. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

HVITSTEN I VESTBY (DinSide): Passkrise og pilotstreik har tvunget mange nordmenn til å måtte se seg om etter andre eksotiske reisemål denne sommeren. Et av dem finner du inne i skogen like ved Oslofjordens vestside.

Bli med til det som trolig er den fineste hagen i Norge, Petter Olsens halvlystpark i Hvitsten i tidligere Akershus fylke.

REDDET: Det lille huset stod falleferdig i Oslo. Nå er det reddet i den eventyrlige Havlystparken. Foto: Odd Roar Lange
REDDET: Det lille huset stod falleferdig i Oslo. Nå er det reddet i den eventyrlige Havlystparken. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Selv om du er bortskjemt med gode hageopplevelser så kommer denne til å ta pusten fra deg. Og du er kommet til et sted med både natur- og kulturhistorie.

For det var her Edvard Munch kjøpte sitt sommersted ved fjorden i 1910 og fant omgivelser og hendelser til flere av sine mest populære verk.

JORDBÆR: Om du har dårlig tid eller ønsker å gjøre ting mer effektivt når du skal bruke jordbær til pynt eller matlaging bør du sjekke ut disse tipsene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Og det var her skipsreder Thomas Olsen og kona Henriette startet arbeidet med det som sønnen Petter i 1966 skulle arve, bare 18 år gammel, og senere videreutvikle til en nesten uvirkelig opplevelseshage.

PORTEN: Den momumentale porten er inngang til Petter Olsens private del av hagen. Foto: Odd Roar Lange
PORTEN: Den momumentale porten er inngang til Petter Olsens private del av hagen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Lysthus til glede

Han har samlet lysthus som stod til forfall og nedfall ulike steder i landet, og tatt dem med til Ramme, hvor de er restaurert og har fått et nytt liv.

Og det er ved den utrolige hagen at arbeidet med å bygge Ramme Fjordhotell startet i 2013 og stod klart til åpning i 2021 - etter en foreløpig sluttregning på over en milliard kroner.

Med bare 42 rom og i alt 77 senger er det et eksklusivt sted som har reist seg på historisk grunn. Hotellet og hagen kan bli en ny internasjonal hotellattraksjon for et kresent publikum.

SOMMER I HAGEN: Hagen ved Ramme Fjordhotell er blitt et trekkplaster for gjestene til hotelldirektør Ivar Neteland i Classic Norway Hotels. Foto: Odd Roar Lange
SOMMER I HAGEN: Hagen ved Ramme Fjordhotell er blitt et trekkplaster for gjestene til hotelldirektør Ivar Neteland i Classic Norway Hotels. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Sommeropplevelse

Men det er først og fremst parken som nå tiltrekker seg besøkende som vil se og oppleve noe som er ulikt noe annerledes.

En hage som er inspirert av Versailles og utviklet til en natur- og kulturattraksjon.

Mange velger å ta turen rundt i parken på egen hånd. Men det er de guidede turene, og spesielt utekonsertene i havlysttheatret, som er spissen på det hele.

Det er kanskje ikke rart at Havlystparken og hotellet er blitt en ettertraktet lokasjon for filminnspillinger.

Hver uke arrangeres det flere guidede turer i hagen, men aldri med mer enn 20 personer om gangen.

PÅ EGENHÅND: Man kan bli med på guidet tur eller ta rundturen på egenhånd. Foto: Odd Roar Lange
PÅ EGENHÅND: Man kan bli med på guidet tur eller ta rundturen på egenhånd. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Vi ønsker å ta vare på muligheten for at alle skal få en helt spesiell opplevelse, sier hotelldirektør Ivar Neteland ved Ramme Fjordhotell.

Ni gartnere er i sving hele sommeren for å holde Havlystparken i tipp, topp stand.

Og etter hvert som en planteart har avblomstret, dukker en ny en frem.

Gøy på landet

Rafaelsøylen, Himmelbekken, Avenyen, Trapesbassenget og Trekantfontenen er de eneste i sitt slag i Norge. Det samme gjelder Dianalunden, Korshaven, Paléhaven, Sølvneset, Elskovslunden og Pagodehaven for å nevne noen av attraksjonene som dukker opp når man rusler rundt i hagen.

KUNST I HAGEN: Havlystparken er mer enn palnter og blomster. Foto: Odd Roar Lange
KUNST I HAGEN: Havlystparken er mer enn palnter og blomster. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

At Havlystparken har sin egen æresportal, rhododendrondal og Den forbudte have får fantasien til å ta sine egne veier når man tar en runde gjennom blomsteralleen, frukthagen og til åkeren som skaffer meget kortreiste urter til Ramme kro & restaurant. Gårdsbutikken er naturligvis allerede blitt en egen attraksjon grunnet fokus på økologiske vekster og kvalitetsvarer.

- Det startet som en privat og lukket hage, men er utviklet til å bli en ny attraksjon av internasjonalt format, sier Neteland, mens han viser vei fra den ene hageskatten etter det andre.

DUKKESTUA: Hytte i hagen blir ikke helt det samme etter dette. Foto: Odd Roar Lange
DUKKESTUA: Hytte i hagen blir ikke helt det samme etter dette. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Skrik og hagekunst

Petter Olsen solgte blant annet maleriet «Skrik» for 689 millioner kroner. Da «Skrik» ble solgt på auksjonshuset Sotheby's i New York i 2012, ble maleriet det dyreste som er solgt på auksjon noensinne.

Senere har han solgt ytterligere to Munch-malerier for 244 millioner kroner. Pengene her gått med til å bygge det eksklusive Ramme Fjordhotell, en økologisk gård, oppgradere og videreutvikle hagen som har en egen Munch-sti ned til sjøen og Munchs bolig. Muncheramme, som er navnet på stedet som Edvard Munch bodde i har kunstutstilling og omvisning hver lørdag og søndag. Her kan du vandre i Munchs fotspor.

Er du på jakt etter en helt annerleders sommeropplevelse? Sett Havlystparken og Muncheramme i Hvitsten på lista.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer