Norgesferie langs kysten

Er dette verdens vakreste reiserute?

Disse Norgesferie-opplevelsene kan du ikke gå glipp av.

Nasjonalromantisk: Utsiktspunktet Rampestreken gir deg nasjonalromantikk i bøtter og spann. Foto: Sølve Opsal Marøy
Nasjonalromantisk: Utsiktspunktet Rampestreken gir deg nasjonalromantikk i bøtter og spann. Foto: Sølve Opsal Marøy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Planlegger du Norgesferie i sommer, og har tilgang til bil, så anbefaler vi å inkludere Romsdal i reiseplanene. Her venter flotte naturopplevelser, som gjerne kan kombineres med biltur til Geiranger, Norangsdalen og Loen.

I Møre og Romsdal kan du på få dager oppleve en rekke nasjonalromantiske destinasjoner: Atlanterhavsveien, Rampestreken, Trollstigen og Gudbrandsjuvet. Vi viser deg hvordan.

Verdens vakreste bilvei

Fylkesvei 64 tar deg over Atlanterhavsveien, også kjent som verdens vakreste bilvei og Europas beste biltur. I 2015 ble den kåret til århundrets byggverk, og med sine åtte bruer og strekning på 8,3 kilometer forbinder Atlanterhavsveien Averøy med fastlandet.

Prosessen med å bygge veien var en utfordring, da hele tolv orkaner herjet under byggearbeidet.

Buede bruer: Atlanterhavsveiens særegne bruer er verdt å se: Foto: Shutterstock / NTB
Buede bruer: Atlanterhavsveiens særegne bruer er verdt å se: Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Fotogen veistrekning: Atlanterhavsveien ble kåret til århundrets byggverk i 2005. Foto: Shutterstock / NTB
Fotogen veistrekning: Atlanterhavsveien ble kåret til århundrets byggverk i 2005. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Holder du deg på fylkesvei 64 og setter kursen sørover, så kommer du etter hvert til Åndalsnes.

Norgesberømt utsikt

I Åndalsnes finner du Romsdalseggen, som er regnet som en av Norges mest populære fjellturer, og utsiktspunktet Rampestreken.

Etter to sesonger av Kompani Lauritzen har Rampestrekens storslåtte utsikt blitt Norgesberømt, og du kan komme deg dit både til fots eller ved hjelp av Romsdalsgondolen.

Fotturen på 1,7 kilometer tar rundt to timer, og er gradert til middels krevende av DNT Romsdal. Tar du Romsdalsgondolen kommer du til toppen av Nesaksla, hvor du kan rusle videre ned til Rampestreken.

Nydelig utsikt: Åndalsnes er enda vakrere fra høyden. Ta fotturen til Rampestreken eller Romsdalsgondolen til Nesaksla for nydelig utsikt. Foto: Sølve Opsal Marøy
Nydelig utsikt: Åndalsnes er enda vakrere fra høyden. Ta fotturen til Rampestreken eller Romsdalsgondolen til Nesaksla for nydelig utsikt. Foto: Sølve Opsal Marøy Vis mer

Trollstigen og Gudbrandsjuvet

Etter besøket i Åndalsnes anbefaler vi å sette kursen mot Norges mest besøkte turistvei: Trollstigen. Hit kommer du ved å kjøre E136 fra Åndalsnes, og så ta av til riksvei 63.

Med sine 11 hårnålssvinger og trolske natur er Trollstigen et spektakulært syn.

Trollstigen: Trollstigen går mellom Åndalsnes og Valldal, og er Norges mest besøkte turistvei. Foto: Kathrine Salhus
Trollstigen: Trollstigen går mellom Åndalsnes og Valldal, og er Norges mest besøkte turistvei. Foto: Kathrine Salhus Vis mer

Fortsetter du nedover riksvei 63, mot Valldal, kommer du til Gudbrandsjuvet. I det fem meter smale og 20-25 meter høye juvet presser elva Valldøla seg fram. Her har vannet formet et system av dype jettegryter og finurlige formasjoner.

Ifølge sagnet fra 1500-tallet er juvet oppkalt etter mannen Gudband. Han rømte med en brud, og greide å stikke av fra forfølgerne sine ved å hoppe over juvet på det smaleste punktet. Dalen han levde i resten av sitt liv, Gudbrandsdalen, er også oppkalt etter ham.

Gudbrandsjuvet: Elva Valldøla presser seg fram gjennom det smale juvet. Foto: Kathrine Salhus
Gudbrandsjuvet: Elva Valldøla presser seg fram gjennom det smale juvet. Foto: Kathrine Salhus Vis mer

I nærheten av Gudbrandsjuvet ligger unike Juvet landskapshotell. Her kan du overnatte i «landskapsrom» eller «fuglehus», som arkitektonisk er utformet for å kunne nyte naturen til det fulle.

Kjører du videre ned mot fjorden kommer du til Sylte, sentrum i vakre Valldal. Valldal er kjent for sine gode jordbær, så pass på å få med deg en kurv eller ti.

Ønsker du å utvide turen kan du eksempelvis reise videre til Geiranger. Et annet godt alternativ er å kjøre videre til Tafjord, via fylkesvei 92, for å utforske fjellene.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer