Er dette verdens vakreste vei?

Bli med på turen langs en av verdens vakreste kyststriper.

Publisert
Sist oppdatert

Her kommer bølgene helt fra Antarktis for å slå mot de mange meter høye kalksteinsklippene ved den søraustralske kysten. Det stille, tørre landskapet drar deg inn i et voldsomt fargespill mellom en mørkeblå sjø og lysbrune fjell, lysegrønne sletter og rød sand.

Den beste måten å oppleve "den store havveien" på er å selv kjøre gjennom det viktorianske landskapet nedover fra Melbourne. Ta deg tid til å kjøre langs kysten slik at du får med deg alle godbitene fra Geelong til turistmagnetene ved de tolv apostlene. Slik får du en reise som setter seg godt fast på netthinnen, og kanskje aldri forsvinner derifra.

Se bildespesialen her >>

Shopping, surfing og regnskog

Som Victorias nest største by har Geelong nok å by på. Foto: greatoceanrd.com.au
Som Victorias nest største by har Geelong nok å by på. Foto: greatoceanrd.com.au Vis mer

Bare 1 time fra Melbourne er Geelong det første naturlige stoppet på veien mot Great Ocean Road. Byen, som er den neste største i staten Victoria, markerer starten på den store havveien med Surf Coast bare 30 minutter unna.

Her finner du bra shoppingmuligheter, en nydelig havn og flotte historiske bygninger. I tillegg har Geelong nettopp åpnet en stor vannpark med fornøyelser for både store og små. Vil du få mest mulig ut av turen din nedover den viktorianske kysten bør du derfor stoppe innom Geelong en natt eller to.

Videre på vei nedover mot Great Ocean Road kjører du altså forbi begynnelsen på havveien - Surf Coast - og byen Torquay. Her finner du noen av Australias beste surfestrender. Stopp her for et kjapt bad i bølgene, eller du kan bli en stund for å surfe eller lære deg å surfe. Den lokale surfeskolen i Torquay tar deg gjerne imot med sine nybegynnerbrett og australske sjarm og tålmodighet.

Hopetoun Falls ligger midt i Otway nasjonalpark. Foto: wikipedia.org
Hopetoun Falls ligger midt i Otway nasjonalpark. Foto: wikipedia.org Vis mer


Og du kommer deg ikke langt før det er dags for neste stopp. Otway nasjonalpark er ikke stedet man kjører forbi, uansett hvor mye man gleder seg til å se de majestetiske kalksteinsklippene som er kjennetegnet på the Great Ocean Road.

Nasjonalparken ligger som et bortglemt og frodig paradis i staten Victorias uttørrede landskap. Her kan du gå turer i regnskogen hvor stillheten plutselig blir brutt av voldsomme vannfall, eller du kan ta deg en tur på de store, åpne og ville strendene.

Godt skjult av Otway Nasjonalpark er Apollo Bay, en liten landsby midtveis på Great Ocean Road. Her kan du også stoppe for en dag eller to og nyte nasjonalparken til det fulle. Her kan du bade og delta i vannsport, eller du kan late deg på byens skjermede hvite strender.

Merk deg derimot at videre nedover Great Ocean Road er det stort sett farlig å bade. De ville bølgene fra sydpolen er nemlig ingenting å spøke med! Det bekreftes av de mange fareskiltene nedover kysten.

Her blir du nesten krokodillemat

Se bildespesialen her >>

Bølger, brus og "the shipwreck coast"

Kalkstensformasjonene står igjen som et uforklarlig fenomen i sjøen. Foto: Anette Cvijanovic
Kalkstensformasjonene står igjen som et uforklarlig fenomen i sjøen. Foto: Anette Cvijanovic Vis merEtter Apollo Bay er det ikke lange veien til kalksteinsklippene og de tolv apostlene. Og mens du hittil har reist stort sett skjermet fra den store turismen, velter det her frem dusinvis av turistbusser med reisende fra de fleste europeiske land - samt en hel haug japanere.

Men ikke la turistmassen skremme deg vekk. Disse attraksjonene er verdt å se før du booker deg inn på nærmeste hostel i Port Campbell. Blant de gedigne klippene finner du morsomme steinformasjoner og en spennende historie.

De tolv apostlene er en av disse morsomme steinformasjonene. Før to av dem raste sammen i 2003 var det tolv steinformasjoner som stod midt ute i havet, mange meter fra land. Hvordan dette har skjedd er det ingen som vet, alt man vet er at havet har slipt klippene bakover mens disse tolv stakene har stått igjen som et tegn på naturens mange mysterier. Derav navnet "de tolv apostlene".

Det er ikke for ingenting at kysten utenfor Loch Ard Gorge på folkemunne blir kalt "the shipwreck coast". På grunn av de voldsomme bølgene gikk mang et skip til grunne her under immigrasjonen på 17- og 1800 tallet. Foto: Anette Cvijanovic
Det er ikke for ingenting at kysten utenfor Loch Ard Gorge på folkemunne blir kalt "the shipwreck coast". På grunn av de voldsomme bølgene gikk mang et skip til grunne her under immigrasjonen på 17- og 1800 tallet. Foto: Anette Cvijanovic Vis mer


Omtrent 10 minutter vest for de tolv apostlene, mot den sjarmerende kystlandsbyen Port Campbell, finner du Loch Ard Gorge. Det dype juvet med grotter og en idyllisk strand skjermet for de voldsomme bølgene, har fått sitt navn fra skipet Loch Ard som forliste i nærheten i 1878. De eneste overlevende, en britisk skipsgutt og en irsk immigrant, ble skylt inn i juvet og oppholdt seg i grotten helt til de fikk tak i hjelp fra fastboende.

I tillegg til de opplagte attraksjonene langs the Great Ocean Road er det ofte de små opplevelsene som gjør det hele ekstra minneverdig. Bosetter du deg i den lille landsbyen Port Campbell som er nærmeste bosetting ved kalkstensformasjonene, bør du blant annet leie fiskeutstyr og reise de 15 minuttene tilbake til Loch Ard Gorge.

Hvis du er heldig, vil du i nærheten finne små stier ned til strendene som er plassert foran de mektige kalkstensklippene. Snakk på forhånd med de lokale om hva slags agn som lønner seg og bruke, og kast snøret i det uregjerlige havet. Plasser deg godt i sanda, og vent på napp. Du slipper å vente lenge, for her er det mye fisk! Og kanskje får du storfangsten her på Australias vindfylte kyst, i en av verdens vakreste omgivelser.

Se bildespesialen her >>

The Great Ocean Road

 • Strekker seg 273 km langs sørøstkysten av Australia
 • Veien ble laget som et minne om de falne i første verdenskrig
 • Går hovedsakelig mellom byene Torquay og Warrnambool

 • Les også:
  Tre ukjente perler i Australia

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer