Er Djerba den nye sydenfavoritten?

Bare fire timer unna og mye billigere enn på de spanske og greske øyer. Nå vil charterselskapene at Djerba i Tunisia skal bli den nye feriefavoritten.

Hvitt og vakkert på museet Musee de Guellala, et av de mer populære turiststedene på Djerba. Foto: Kim Jansson
Hvitt og vakkert på museet Musee de Guellala, et av de mer populære turiststedene på Djerba. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av Kreta og Kanari? Nå vil charterselskapene få deg til å reise til andre steder, der solen skinner like sterkt, der strendende er like mange og vakre, og der pengene strekker ekstra langt til.

Velkommen til Djerba i Tunisia!

Både Apollo og Detur har direktereiser til Tunisias største øy, og i år inkluderer også Star Tour reisemålet på menyen. Sistnevnte reiseselskap har stor tro på at Djerba vil lokke til seg nordmenn som er ute etter et sydenreisemål som foreløpig ikke er overfylt av turister.

- De bygger mange nye hoteller der, men foreløpig er det ikke mange turister på Djerba. Så tipset er å reise før turistene kommer for fullt, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Genuint

Det er nettopp det faktumet at Djerba ikke er ødelagt av turister, som er Djerbas beste kort i den harde konkurransen mot de spanske og greske charterfavorittene.

- Djerba er litt som Hellas på 50-tallet; det føltes genuint og annerledes, forklarer Larsen-Vonstett.

Hun har selv reist til andre steder i Tunisia, og mener at turister som ikke har latt seg imponere av hva Tunsia ellers kan tilby, bør utelukke Djerba fullt og helt.

- Jeg har vært i Tunisia før og til sammenlikning føles Djerba som om man går tilbake i tid, det er veldig rolig og fint, og strendene er jo bare nydelige, sier Larsen-Vonstett til DinSide.


Ingen partyøy

Star Tours beskrivelse av Djerba som en rolig øy er ganske dekkende. Her er det sol, spa og avslappende dager for alle pengene. Er du ute etter sydenfyll, fulle dansegulv og dunkende popmusikk kan du stryke Djerba fra listen med én gang.

Alkoholkulturen til tunisierne er svært beskjeden, derfor kan det enkelte steder rett og slett være vanskelig å få tak i edle dråper for øltørste nordmenn.

Selvsagt får du servert både vin og øl på charterhotellene, og det skal ikke være problem å ta et glass vin til maten på de mest populære turistrestaurantene. Men det er altså ingen selvfølge at lokale restauranter og kaffebarer har alkohol på menyen. Kommer du over et slikt sted, kan DinSide trygt anbefale en kopp tunisisk kaffe eller urte- og myntete.

SOM OM HIMMELEN ÅPNER SEG: Solnedgang sett fra bryggekanten på Djerba. Spektakulært lys i sterk kontrast med det blendende sollyset midt på dagen. Foto: Kim Jansson
SOM OM HIMMELEN ÅPNER SEG: Solnedgang sett fra bryggekanten på Djerba. Spektakulært lys i sterk kontrast med det blendende sollyset midt på dagen. Foto: Kim Jansson Vis mer


Basar og fiskemarked

Blir du rastløs av å ligge ved bassengkanten på et av de mange all inclusive-hotellene, kan du ta med kameraet på en tur rundt øya. Forvent ikke å se vakker og storslått natur eller spektakulære bygninger, for Djerba er tørr øy, hvor det er lite å oppdage utenfor de største turistsentra. Men det finnes selvsagt noen unntak:

Larsen-Vonstett anbefaler å ta turen innom Houmt Souq, som mer eller mindre kan kalles hovedstaden på Djerba. Navnet på byen betyr noe i nærheten av "Et markedsnabolag", noe som er godt beskrivende for en by hvis sentrum består av trange gater som til sammen utgjør en stor og flott basar.

- Det er en stor utendørs basar med ordentlige butikker med fine gullsmeder og godt håndtverk, sier Larsen-Vonstett.

Her finner du alt fra typiske masseproduserte kameldokker, til et fiskemarked, der tunisierne selv liker å gå å by penger på dagens beste fangst. Har du ikke fått med deg en ordentlig tunisisk fiskeauksjon før, er dette virkelig noe å få med seg.

Like interessant er det å ta turen innom en av krydderbodene, der du finner det meste som skal til for å gi smak på maten. Vi anbefaler å ta med litt harissa, som er en nordafrikansk paprikablanding, som gir herlig smak på maten - hvis du liker sterk mat, vel å merke.

Og når du går der i gatene og blir tilbudt det ene etter det andre til en special price for you, my friend, bør du prioritere utsalgene der selgerne ikke drar deg inn for å få deg til å bruke opp dine dinarer. Da kan det hende du kommer over et ordentlig brukmarked, der varene ikke er merket "made in Taiwan". Her må du punge ut litt ekstra for varene, men ikke vær redd for å prute deg til en betydelig lavere pris.

Markedet i Houmt Souq er noe for seg selv. Her finner du alt fra masseproduserte kameldokker til flotte og noe dyrere bruktmarkeder, som dette her. Foto: Kim Jansson
Markedet i Houmt Souq er noe for seg selv. Her finner du alt fra masseproduserte kameldokker til flotte og noe dyrere bruktmarkeder, som dette her. Foto: Kim Jansson Vis mer


Gå ikke glipp av...

Skal du ta deg en liten tur rundt på øya, bør du få med deg landsbyen Guellala, med alle sine pottemakerverksteder. Mens du kjører langs landeveien inn til byen vil du oppdage små oaser med tusenvis av potter. Det er her mange av øyas flotte keramikkprodukter blir laget, og du blir tatt godt i mot enten du vil bare kikke eller har lyst til å kjøpe med deg en suvenir.

I Guellala finner du også museumet Musee de Guellala med utsikt over hele landsbyen. Her får du en introduksjon til tunisisk og arabisk kultur, selv om det mest interessante med dette stedet er å se solnedgangen fra det som er Djerbas høyeste punkt.

Når du har vært ute en hel dag i Guellala og Houmt Souq, kan du komme deg hjem og slappe av i en av øyas mange thalassoer. Ordet thalasso stammer fra det greske ordet thalassa, som betyr sjø. Thalasso er altså terapautisk bruk av saltvann - eller spabehandling med saltvann, om du vil. De aller fleste hotellene har en eller annen form for thalasso tilknyttet, men hvor fine og gode disse er kan være svært varierte, så be om å få en aldri så liten omvisning før du legger deg ned for å bli massert.

Foto: Kim Jansson
Foto: Kim Jansson Vis mer


Klinger godt i nordmenns ører

Djerba er kanskje ikke like utviklet som feriested som mange andre steder nordmenn drar til om sommeren, men likevel kan øya tilby mye som chartersulte nordmenn liker.

Først og fremst: Sol og bad. Djerba ligger bare litt lenger nord enn Kanariøyene, noe som betyr sol - mye sol! Regndager er det ikke mange av, og sommertemperaturen ligger som regel godt over 30 grader. Nordmenn som er vant med å dra til Gran Canaria for å få sol på vinteren, bør med alvor vurdere Djerba som vinterdestinasjon, siden temperaturen holder seg på et akseptabelt nivå året rundt.

Vel så viktig for reisende er at Tunisia er billig. Til tider veldig billig. Prisnivået i Tunsia generelt mye lavere enn det vi er vant med fra de typiske euro-ferielandene, selv etter at euroen har blitt betydelig billigere de siste månedene.

En kopp kaffe på en kafé koster ikke mer enn fem-seks kroner, en hovedrett på restaurant koster typisk fra 35 kroner til under hundrelappen. En flaske god vin på restaurant setter deg tilbake drøyt en hundrelapp. Manglende kollektivtransport gjør at turister må ty til taxi, men til gjengjeld er det ikke dyrt å reise på denne måten. For en timinutterstur kan du regne med å betale rundt 20-30 kroner. Husk å sjekke at taksameteret er påskrudd, og få et prisanslag før du reiser.

OBS! Tunisia bruker myntenheten dinarer. Én dinar tilsvarer cirka 4,3 norske kroner. Det er inn- og utførselsforbud for tunisiske dinarer, hvilket betyr at du ikke får tatt ut dinarer før du har ankommet Tunisia. Husk derfor å ta med deg noen euro, slik at du har noen kontanter ved ankomst.


Langt unna, sa du?

Djerba ligger i Tunisia som ligger i Afrika. Og Afrika kan for mange høres fryktelig langt unna. Men sannheten er at det bare tar drøyt fire timer å fly fra Oslo til Djerba. Som nevnt ligger Djerba litt lenger nord på verdenskartet, og flytrafikken gjør at du kan spare inntil en times reise på å velge Djerba fremfor Kanariøyene, derfor burde ikke avstanden være spesielt avskrekkende.

Dessuten tilbyr charterselskapene direkteruter til Djerba, derfor bør ikke terskelen være stor for å pakke kofferten og sette seg på et fly sørover.

Djerba i Tunisia Foto: Google Maps
Djerba i Tunisia Foto: Google Maps Vis mer


Ikke for alle

Om Djerba blir et reisemål for deg bunner i grunn til hva du ønsker på ferien. Er du rastløs, liker litt fart og spenning, samt kanskje har noen ønsker om litt godt uteliv, er ikke Djerba stedet for deg. Her er det rolig, avslappende ferie som gjelder.

Det Djerba kan tilby er en god og fin solferie, hvor du enten kan være superturist og slappe av ved bassenget hele dagen, eller ikke har lang vei til det mer genuine, ekte Tunisia.

Lyst til å reise andre steder i Tunisia? Se hvilke steder som er verdt et besøk...

DinSide reiste til Tunisia på invitasjon fra Tunisias turistkontor. Kilder i denne artikkelen er egne erfaringer fra turen, Lonely Planet, ProGuides, det tunisiske turistkontoret, Star Tour og Apollo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer