Er du befruktningsdyktig?

De stinker døden, de smaker himmelsk og de ser ut som de kommer fra en annen planet. Eksotiske frukter er mer enn banan og appelsin.

Bananen er en av de viktigste varene i verdenshandelen med frukt. Foto: Frukt.no
Bananen er en av de viktigste varene i verdenshandelen med frukt. Foto: Frukt.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble nylig klart at norske barn inntar europeisk sisteplass når det gjelder fruktspising. Selv om Norge er et land med begrensede dyrkingsmuligheter for frukt, er det ikke mangel på frukter i butikkene. Appelsiner, druer og bananer dyrkes ikke her, men importeres i stor skala hele året. I sommerhalvåret kan vi også glede oss over norske epler, plommer og pærer. Men utvalget av mer eksotiske varianter er det dårligere med.

100-årig vinner

Bananen er vår fruktfavoritt. I fjor ble det solgt 66.211 tonn bananer i Norge. Det gir mer enn 14 kilo per innbygger!

I år feirer bananen 100 år i Norge. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker fikk trelasthandler Christian Matthiesen enerett på import av bananer til Skandinavia i 1905. Han fikk raskt tilnavnet Banan-Matthiessen, og selskapet lever videre som Bama, en av de store aktørene på import av bananer til Norge.

Bananen kommer opprinnelig fra Sydøst-Asias tropiske områder, og ble brakt til Kanariøyene av portugisiske sjøfarere, og til Mellom-Amerika av spanjolene.

Bilder: frukt.no og Karoline Brubæk

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer