Er han helt idiot?

Farlig dødslek på togskinner.

Bildet viser en ung man bare et brøkdels sekund før toget kommer susende. Skjermdump fra Youtube.com
Bildet viser en ung man bare et brøkdels sekund før toget kommer susende. Skjermdump fra Youtube.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I videoen under kan du se en mann som leker en farlig dødslek på togskinnene. Videoen er del av britiske Network Rails sikkerhetskampanje for å advare folk mot å krysse togskinnene på ulovlig og livsfarlig vis, skriver britiske Telegraph.

Den unge mannen står i midten av togskinnene mens et tog kommer susende i over 80 kilometer i timen. Han hopper til side et brøkdels sekund før toget kommer. Mannen ble senere pågrepet og måtte sone seks måneder i fengsel.

Network Rail har valgt å publisere dette klippet for å vise hvor stor risiko fotgjengere og bilister står foran når de krysser togoverganger. De frykter at det forekommer flere hundre slike tilfeller hver dag - tilfeller der folk leker med døden helt bevisst, og tilfeller der uoppmerksonhet skaper farlige situasjoner.

Uenig i frengangsmåten

Vi kontaktet NSB, som ikke ville kommentere slike såkalte ”jackass”-stunt. I motsetning til Network Rails, er NSB redd for at det vil gi motsatt effekt – at flere folk vil prøve seg på slike stunt selv når de ser videoklippene.


Ann Kristin Endal, informasjonssjef i Jernbaneverket, er enig i at slike videoklipp kan være med på å sette fantasien i sving hos ungdom. Jernbaneverket bruker derfor andre metoder for å forebygge ulovlig ferdsel langs spor:

- Farlig ferdsel er et problem også i Norge. Jernbaneverket får stadig rapporter om farlig ferdsel langs jernbanespor, derfor har vi satt i gang flere tiltak for å forebygge problemet, sier hun til DinSide Reise. Hun opplyser samtidig om at farlig ferdsel langs sporene er strengt forbudt og at slik ferdsel vil bli anmeldt.

Hun forteller at stadig flere planoverganger blir lagt ned og at ferdsel enten blir lagt over eller under sporet, gjennom tunnel eller bro.

- Vi drar også til skoler og snakker med elever og forteller dem hvor farlig det er, forsetter hun.

T-bane surfing

T-banen i Oslo har også opplevd at unge risikerer livet for å tøffe seg for hverandre. De henger mellom vognene mens T-banen kjører gjennom stasjonene i stor fart.

- Dett er en lek med livet som vi dessverre oppdager med ujevne mellomrom. Vi prøver å gå ut og advare, men vi føler oss hjelpeløse. Det er veldig vanskelig å stoppe dette, sa informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo T-banedrift til Dagsavisen i en artikkel fra i fjor.

På et halvt år i 2007, registrerte T-banen minst seks tilfeller der ungdom klamret seg fast på utsiden av vognene mens de kjørte gjennom stasjoner. I 2006 ble en gutt alvorlig skadet etter at han falt av T-banen i fart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer