Er tre millimeter nok?

Kravene for dekkmønster, type og dybde varierer fra land til land. Sjekk før du skal utenlands i vinter.

VEIGREP: Her bør du bruke kjetting, anbefaler myndighetene i det østlige Frankrike. Foto: Colourbox.com
VEIGREP: Her bør du bruke kjetting, anbefaler myndighetene i det østlige Frankrike. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare på norske veier du kan møte vinterføre. Årets sibirkalde vinter i Europa har for eksempel ført til flere dagers isolasjon for mindre bosteder i Nord-Tyskland på grunn av voldsomt snøfall. Til og med Spania har i vinter blitt rammet av snøføre på veiene. Og dette er ikke unikt for årets vinter, så skal du ut på veiene, for eksempel på vinterferie med bil, bør du være forberedt.

Her er tips for sikker vinterkjøring

I Norge er minimum tillatt mønsterdybde vinterstid på tre millimeter. Men du må være obs på at dekkets egenskaper forverres før det er så slitt. De fleste anbefaler at du holder deg på øvre siden av fem millimeter. Piggdekk er tillatt mellom 1. november og 30. mars . Men merk at denne dekktypen kan være forbudt i flere aktuelle ferieland, for eksempel Tyskland.

Så hvordan er reglene i andre land norske bilister kan tenkes å besøke vinterstid?

Les også: Her er Alpenes beste skisteder

Sverige

Påbudt med vinterdekk mellom 1. desember og 31. mars, og tillatt med piggdekk fra 1. oktober til 30. april. Reglene tillater at du tar hensyn til været ut over disse periodene. Bruker du pigg må alle dekk ha pigg, også henger om du har med det. Minimumskrav er som i Norge, 3 millimeter mønsterdybde i slitebanen. Dekkene skal videre være godkjent for bruk i Sverige. Her finner du ut hvilke dekk som er godkjent. (PDF).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.