Er vakuumtoget noe for fremtiden?

En norsk professor forklarer en ganske spennende teori.

Foto: Discovery Channel
Foto: Discovery Channel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Går det an å reise fra den ene enden av verden til den andre på bare noen timer? Ja, skal vi tro Erik Skaugen, professor i boreteknologi ved Institutt for petroliumsteknologi ved Universitetet i Stavanger.

Han har latt seg inspirere av sveitsiske ingeniører, som nå bygger en togtunnell der luftmotstanden er redusert med 2/3. Den reduserte luftmotstanden gjør at togene skal kunne gå i 600 km/t.

Les også: Kina satte fartsrekord med tog

Skaugen ser imidlertid for seg togtunneller som er pumpet helt fri for luft, slik at det blir null luftmotstand. Da blir toget som et romskip som i rasende fart begever seg fra a til b.

Som eksempel har han regnet på en utbygging av en tunnel mellom Oslo og Stavanger. Den vil være rundt 30 mil lang. Et vakuumtog vil bruke rundt 11 minutter på denne turen.

Det finnes selvsagt en del utfordringer, med hensyn til boring av en slik tunnell, og pris på magnetfeltene som må brukes for å holde toget på sporet. Men likevel, dette er ganske spennende.

I videoen under forklarer Skaugen selv hvordan dette kan fungere.

Det skal sies at Skaugen er ikke den eneste som har tenkt på dette med vakuumtog. Flere forskere har jobbet med det samme. Det er blant annet sett på en transatlantisk tunnell som vil gjøre at en undersjøisk togtur mellom London og New York tar 54 minutter. Les mer og se tenginger hos Discovery Channel

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer