Utenlandsreise og reiseforsikring

Et forsikringsselskap åpner opp

Selv om reiserådene står uendret, velger et forsikringsselskap å gjøre reiseforsikringen gyldig.

ÅPNER OPP: Reiseforsikring blir igjen gyldig for kundene, skriver Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If. Foto: Vidar Ruud / NTB
ÅPNER OPP: Reiseforsikring blir igjen gyldig for kundene, skriver Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På fredag holdt regjeringen pressekonferanse om åpningen av trinn to, der ble det klart at det skjer endringer i karantenereglene.

Dinside har vært i kontakt med fire forsikringsselskaper om de nye karantenereglene, og om de gjør noen endringer i tråd med dem - på tross av at reiserådet forlenges til 1. juli.

- Vi baserer oss på reiserådet.

Kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens forteller til Dinside at de fortsatt anbefaler folk å vente med å bestille reise, siden Utenriksdepartementet (UD) sine reiseråd ikke er forandret.

- Det er fullt mulig å bestille, men man må vite man gjør. Hvis man bestiller når landet er rødt har man ingen avbestillingsdekning, og hvis man velger å reise til et rødt land har man heller ingen dekning på reisen.

På Tryg Forsikring sin hjemmeside står det at reiseforsikringen hos Tryg gjelder i Norge og i alle land/områder hvor UDs reiseråd er opphevet på avreisetidspunktet. Det er også slik at dersom landet var gult når du reiste, vil reiseforsikringen gjelde, selv om landet blir rødt mens du oppholder deg der.

Avbestilling av reise til utlandet dekkes så lenge UD, ved offisielt reiseråd, fraråder reise på avreisetidspunktet og reisen ble bestilt når landet var merket gult, står det videre.

- Karantenereglene og reiserådene er to atskilte ting, forteller Irgens og fortsetter.

- Vi baserer vår dekning på reiserådene, og venter i spenning framover. Vi antar at det vil skje flere endringer fram til 1. juli.

Ikke alene

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad forteller at de også følger tett med på utviklingen.

- I og med at reiserådet er forlenget og spørsmål rundt vaksinepass ikke er endelig avklart, er det fortsatt ingen endringer med tanke på hva reiseforsikringen dekker og ikke dekker.

Gjensidige skriver på sine hjemmesider at de vil dekke avbestilling så lenge det foreligger et reiseråd fra UD på tidspunktet du skal reise, forutsatt at reisen ble bestilt da landet var grønt/gult.

Videre står det at dersom du reiser til et land når reiserådet er opphevet, dekkes alle skader som vanlig, også de som har sammenheng med koronasituasjonen.

Vær likevel oppmerksom på at forsikringen ikke dekker fremskyndet hjemreise eller tapte feriedager dersom ferien avbrytes på grunn av endring i smittesituasjonen eller nye reiseråd for landet du befinner deg i, for eksempel at det går fra å være gult til å bli rødt, skriver de.

Rysstad forteller at de anbefaler folk å sette seg svært godt inn i reglene som gjelder, hvis de velger å bestille reise.

- Folk må gjøre sin egen vurdering.

Forsikringsselskapet Fremtid har som hovedregel at de fram til, til og med 1. juli 2021 dekker avbestilling til land eller områder der UD har gitt reiseråd. Samtidig må reisen din likevel være kjøpt før 12. mars 2020 for at du skal kunne søke om erstatning hos dem, skriver de på sine hjemmesider.

Kommunikasjonssjef i Fremtind, Simen Berntsen Rudi forteller til Dinside at de foreløpig forholder seg til myndighetenes anbefalinger.

- Så lenge land er røde gjelder ikke vår reiseforsikring, om det ikke er en strengt nødvendig reise. Vi kan heller ikke si at gode garantier for at sykehuskapasiteten blir god fremover når flere begynner å reise, og med fortsatt usikkerhet ønsker vi ikke å bidra til å sette våre kunder i vanskelige situasjoner.

- Vi følger tett med, og åpner opp så fort myndighetene sier at land er trygge å reise til - med og eventuelt uten vaksinepass, forteller Rudi.

Åpner opp

Mens Tryg Forsikring, Gjensidige og Fremtind har valgt å holde seg til reiserådene kan Kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, Andreas Handeland fortelle til Dinside at de nå velger å åpne opp.

- Vi kommer til å åpne opp og gjøre reiseforsikringen gyldig, selv om reiserådet er forlenget.

If skriver i en pressemelding at de åpner opp for reiser i EU, Schengen og Storbritannia, det gjelder også for ikke-vaksinerte og barn under 18 år.

- Vi ønsker ikke at praktiske utfordringer knyttet til vaksinepasset skal hindre våre kunder i å få reise, forteller Handeland.

Europeiske Reiseforsikring gir kundene gyldig reiseforsikring fra og med 27. mai.

Anbefaler det ikke

Som de andre forsikringsselskapene anbefaler ikke Europeiske Reiseforsikring kundene å reise, selv om de åpner opp.

- Det handler om å gi kundene muligheten til å gjennomføre reiser de selv anser som nødvendige i EU, Schengen og Storbritannia, sier Handeland og fortsetter.

- Vårt nettverk i Europa forteller at situasjonen de fleste steder er langt bedre og at sykehuskapasiteten er god. Da mener vi at praktiske utfordringer knyttet til vaksinesertifikatet ikke er nok til å holde kundene igjen. Dermed kan de som må reise gjøre det med visshet om at de har en gyldig reiseforsikring i ryggen. Dette omfatter også koronasmitte.

Innreisekarantenen ved hjemkomst til Norge dekkes ikke av reiseforsikringen.

Selv om reiserådene ikke ble endret i denne omgang, begynte åpningen av trinn to. Du kan lese mer om hva det betyr her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer