Et lass med gull

BOGOTÁ/COLOMBIA: 33.000 gullgjenstander på ett sted. Onkel Skrue kan gå hjem og vogge.

Publisert
Sist oppdatert

- Rart ingen har ranet gullmuseet, så mye gull som det er der, grynter taxisjåføren i det han svinger inn ved Museo de Oro i Colombias hovedstad, Bogotá.

Gullmuseet i Bogotá huser 33.000 gjenstander av gull og 17.000 gjenstander i keramikk og andre materialer, og er en av verdens mest betydningsfulle samlinger.

>> BILDESPESIAL: Se verdens vakreste skatt

Ofret til gudene

Den viktigste gjenstanden er den vesle gullflåten som er godt beskyttet med flere bevæpnede vakter, i en av salene i det vel 6.000 kvadratmeter store museet. Den skinnende vesle flåten, laget av Muisca-stammen i Cundinamarca-distriktet, illustrerer hvordan de nye høvdingene ble innviet. Hver nye høvding lot seg dekke av gullstøv og smaragder og seilte ut til midten av den runde innsjøen Guatavita, og kastet seg senere ut i vannet for å ofre til gudene. Ifølge Muiscas opprinnelseshistorie, steg stammens mor opp av denne sjøen og fikk så en sønn som hun giftet seg med. Disse to er stammens opphav.

Spanjolene kom til Bogotá-sletten på jakt etter El Dorado; de mislyktes i denne ekspedisjonen, men fant i stedet masker, smykker, menneske- og dyrefigurer, alt i gull. Gullet var hellig for den opprinnelige amerikanske befolkningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.