Solskade på øyet

- Etter noen timer kommer smertene

Slik unngår du å bli solbrent på øynene.

SOLBRENT PÅ ØYET: Som huden kan også øynene dine kan bli solbrent dersom du ikke passer på å beskytte dem i solen. Symptomer på solbrente øyne er små, overfladiske sår og rødme på øyets ytre lag, det er smertefullt og kan bli betent. Foto: NTB Scanpix.

SOLBRENT PÅ ØYET: Som huden kan også øynene dine kan bli solbrent dersom du ikke passer på å beskytte dem i solen. Symptomer på solbrente øyne er små, overfladiske sår og rødme på øyets ytre lag, det er smertefullt og kan bli betent. Foto: NTB Scanpix.

Vis mer
Publisert

For å unngå solbrent hud, må vi smøre oss med solfaktor som beskytter mot UVA- og UVB-stråler.

Det mange ikke er klar over er at vi også kan bli solbrent på øynene, og at de bør beskyttes på lik linje med huden.

Om du sjelden eller aldri skåner øynene dine i solen, kan dette få vonde, og i verste fall livsvarige konsekvenser for deg.

Slik blir øynene solbrent

Men hvordan blir man egentlig solbrent på øynene?

- Det kan skje når oppholder deg i solen, og du utsetter øynene dine for sterkt sollys over lengre tid, uten egnede solbriller med lysfilter, svarer Richard von Volkmann, øyelege ved Volkmann Øyelege og laserklinikk AS.

Nøyaktig hvor lenge du må utsette øynene dine for solstråling før de tar skade av det, avhenger av flere faktorer:

- Det varierer blant annet etter hvor sterk UV-strålingen er, om solstrålene reflekteres av vann eller snø, eller hvor nær du er strålingskilden, altså solen, sier von Volkmann.

Han legger samtidig til:

- De fleste nordmenn har «lyse» øyne, noe som også bidrar til at vi tåler mindre lys.

BESKYTT ØYNENE I SOLEN: Opplever du symtpomer som ruskfølelse på øynene med mye tåreproduksjon, kan det hende at du har blitt solbrent på øynene dine. Husk å beskytte deg med gode solbriller når du oppholder deg lenge ute i solen. Foto: Linn Merete Rognø.
BESKYTT ØYNENE I SOLEN: Opplever du symtpomer som ruskfølelse på øynene med mye tåreproduksjon, kan det hende at du har blitt solbrent på øynene dine. Husk å beskytte deg med gode solbriller når du oppholder deg lenge ute i solen. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Det som skjer når vi blir solbrent på øynene, er at UV-stråler danner små, overfladiske sår på øyets ytre lag, hornhinnen og slimhinnen. Vi kjenner vanligvis ikke noen ting mens solstrålingen pågår, men noen timer etter, kan det bli riktig ille.

- Symptomene kommer ofte etter seks til tolv timer, gjerne om kvelden eller natten, i form av svært sterke øyesmerter, svie og lysskyhet, sier von Volkmann.

Andre vanlige symptomer, ifølge Lommelegen, inkluderer rødhet, ruskfølelse på øynene med mye tåreproduksjon, hevelse i øynene og nedsatt eller sløret syn.

- Da føler man helst behov for å holde øynene lukket for å redusere ubehaget, forteller øyelegen videre.

Såkalt UV-keratitt vil også føles ekstremt smertefullt, ifølge von Volkmann.

- Dette er akutt solskade på hornhinnen og på slimhinnen som fører til at cellene i øyets ytre lag dør. Men heldigvis regenerer cellene seg raskt slik at skaden som regel er kortvarig, sier han videre.

Blindhet og kreft

Varige solskader på øynene er heldigvis sjeldne, kan øyelegen berolige. Men om man gjennom flere år har unnlatt å beskytte øynene i solen, vil dette kunne skade linsen i øyet såpass mye at det fører til grå stær, advarer von Volkmann.

- Dessuten når en liten del av strålingen netthinnen, og det kan føre til ødeleggende forandringer som den aldersrelaterte tilstanden makuladegenerasjon, legger han til.

Ifølge Lommelegen rammer tilstanden som regel kun eldre, men utsettelse for UV-stråling, spesielt UVA, er assosiert med utvikling av tilstanden. Symptomer på makuladegenerasjon er en langsom forverring av skarpsynet, med problemer med ting som lesing, ansiktsgjenkjenning og å se fine detaljer, mens sidesynet er bevart.

Det er også blitt beskrevet tilfeller av blindhet eller kreft i øyet som følge av solskader, opplyser von Volkmann.

Kreft i og rundt øynene er assosiert med UV-stråling, og sees i større grad hos de som har vært mye utsatt for sollys over tid, og da hyppigst hos eldre, skriver Lommelegen.

- Men i mine 30 år i øyefaget har jeg ikke vært borti noe slikt, understreker von Volkmann.

Slik beskytter du øynene i solen

  • Bruk gode solbriller med UV-filter. Alle solbriller som lovlig selges i Norge skal være merket med CE-merket, som indikerer at solbrillene beskytter tilstrekkelig.
  • Caps og solhatt skygger for øynene
  • Unngå å se direkte på solen over lengre tid
  • Ta pauser i skyggen og husk at UV-stråling forekommer selv om det er overskyet

Kilder: Øyelege Richard von Volkmann / Lommelegen.no

Behandling av solbrente øyne

Mistenker du at du har blitt solbrent på øynene, må du oppsøke øyelege for behandling, sier von Volkmann.

- Da tilføres øyet fuktighet og salver, gjerne vitaminholdig. Ved større hornhinnesår salver som forebygger betennelse, ofte med øyebandasje i tillegg, forklarer han.

Etter avsluttet behandling blir det som regel ingen varige mén, understreker legen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer