EU vil redde reiselivet – og sommerferien

Turisme er viktig for økonomien i mange europeiske land, og med sommerferien for døren frykter næringen store tap. Onsdag kommer EU med sin strategi.

UTENLANDS MED ÅPNE EU-GRENSER? I dag presenteres EUs løsning for hvordan reiseliver skal reddes. Det føres lister over områder med liten smittespredning, som man tror kan gjøre det mulig å droppe krav om karantene for alle ankommende når man begynner å åpne EUs indre grenser igjen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
UTENLANDS MED ÅPNE EU-GRENSER? I dag presenteres EUs løsning for hvordan reiseliver skal reddes. Det føres lister over områder med liten smittespredning, som man tror kan gjøre det mulig å droppe krav om karantene for alle ankommende når man begynner å åpne EUs indre grenser igjen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strategien presenteres dagen etter at justisminister Monica Mæland (H) opplyste til VG at Norge letter på tiltakene for bortvisning av utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge, slik at EØS-borgere som skal besøke nær familie i Norge, vil ikke lenger bli nektet innreise. Forskriften trer i verk straks, og vil for eksempel innebære tilgang til bruk av fritidseiendommer i Norge for EØS-borgere som har det.

Flere land gjør trolig de samme vurderingene, og tenker særlig smitterisiko versus økonomisk tap. Med delvis stengte grenser og innstilte fly står hundrevis av milliarder på spill for en næring som står for 10 prosent av EU-økonomien og 12 prosent av sysselsettingen. Forventningene er derfor store når kommisjonen onsdag legger fram sin plan for å legge til rette for at folk igjen kan bruke – og tjene – penger i sommerferien.

Ifølge Euractiv , som har sett et utkast av det som skal legges fram, skal blant annet EUs smittevernsenter ECDC føre lister over områder med liten smittespredning. Det kan gjøre det mulig å droppe krav om karantene for alle ankommende når man begynner å åpne EUs indre grenser igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer