EU vil stramme utslippskrav for fly

Strasbourg (NTB-Reuters-DPA): Alle flyselskaper bør slutte seg til EUs system for handel med utslippskvoter, mener EU-parlamentet. Reglene bør strammes kraftig inn, har parlamentet i Strasbourg vedtatt.

Publisert
Sist oppdatert

Parlamentarikerne stemte tirsdag for et forslag som omfatter alle flygninger til og fra de 27 EU-landene og skal innføres samtidig i hele området. De nye reglene skal tre i kraft fra år 2011 av for flygninger innen EU-området og fra 2012 av for flygninger til og fra EU.

Klimatiltak

Kvotehandelen betegnes som EUs fremste virkemiddel i kampen mot global oppvarming. Det setter grenser for hvor mye CO2 luftfartsnæringen kan slippe ut, og de enkelte selskapene kan kjøpe eller selge kvoter ut fra hvordan de ligger an i forhold til egne mål.

Vil ikke bli dyrere å fly

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


EU-kommisjonen tror ikke de nye reglene vil føre til vesentlig høyere billettpriser for de flyreisende. Prisen for en reise innen EU ventes fram til år 2020 å øke med mellom 1,80 og 9 euro, det vil si mellom 14 og 71 kroner.

USA har ifølge nyhetsbyrået AP advart EU om at en skjerping av utslippskravene kan føre til en handelskonflikt. EUs politikere har ingen rett til å tvinge flyselskaper fra utenfor unionen til å delta i en slik ordning, blir det sagt på amerikansk hold.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer