Europa farges i rødt

I løpet av uka er det bare noen danske og svenske regioner, samt enkelte europeiske land, som er åpent for nordmenn.

SELVISOLERING: Fra mandag denne uken må nordmenn som reiser til Litauen, selvisolere seg i fjorten dager. Her fra hovedstaden Vilnius. Foto: NTB Scanpix
SELVISOLERING: Fra mandag denne uken må nordmenn som reiser til Litauen, selvisolere seg i fjorten dager. Her fra hovedstaden Vilnius. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra fredag er det ikke lenger fritt fram for nordmenn å reise inn i Latvia, på grunn av høye, norske smittetall.

Fra og med mandag følger Latvias naboland etter, og det innføres begrensninger for nordmenn som vil reise inn i Litauen. Etter alt å dømme følger Estland etter fra og med neste mandag.

Samtidig vil resten av Europa, med få unntak, farges i rødt av norske myndigheter i løpet av uka.

Krever selv-isolering

Baltikum-landene Estland, Latvia og Litauen er alle tre gule land i de norske reiserådene. Mens Latvia har Europas laveste smittetall, ligger smitten i de to andre landene på nivå med Norge.

Fra og med mandag denne uka er det likevel ikke fritt fram å reise inn i Litauen for nordmenn:

Litauiske myndigheter skriver at Norge har blitt lagt til i lista over coronaberørte land, siden vi er over grensen på 16 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Dermed krever Litauen at nordmenn som ankommer landet selvisolerer seg i 14 dager.

Også for Estlands del vil det etter alt å dømme gjelde liknende regler fra mandag 14. september og ut uka, ettersom Norge har et smittetall på over 16. Øker smittetallet i Norge ytterligere må ordmenn i selvisolasjon i 14 dager ved ankomst til landet også her. Holder det seg derimot på mellom 16 og 17,6 over to uker, får Norge fortsatt unntak fra kravet om selvisolering.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Fire andre gule land

Andre land som er helt gule i FHIs oversikt, er Finland, Ungarn, Slovakia og Kypros.

Finland har derimot stengt grensene for nordmenn, og nå råder dessuten FHI at den finske regionen Kainuu blir rød til slutten av uka. Heller ikke i Ungarn er det fritt fram for å reise inn i landet - her er grensene stengt for innreise fra 1. september - etter å ha hatt svært strenge innreisekrav i hele sommer.

I Slovakia er nordmenn fortsatt velkomne - men på grunn av siste smittetall på 23,1, vil landet etter alt å dømme bli satt til rødt av norske myndigheter i slutten av uka - ettersom FHI nå har gått ut med en anbefaling om det.

Det samme gjelder for Ungarns del, som er langt over norske myndigheters smittegrense på 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere - akkurat nå er tallet deres 33,1.

Her er det åpent for nordmenn

Dette betyr at det bare er enkelte danske og svenske regioner, i tillegg til Kypros, som i praksis er tilgjengelig for nordmenn akkurat nå - i tillegg til Slovakia før det blir rødt, slik FHI anbefaler, fra og med natt til lørdag.

Når det gjelder svenske og danske regioner som per i dag er gule, kan også følgende regioner bli røde fra natt til lørdag etter anbefaling fra FHI: Jämtland og Örebro i Sverige og Syddanmark i Danmark.

Liechtenstein er ett av få land med en bedring i smittetallene, men dersom den positive trenden fortsetter vil det ikke settes fra rødt til gult før natt til lørdag 19. september:

FHI skriver i sin pressemelding at vurderinger om å gjøre om regioner fra røde til gule gjøres hver 14. dag i partallsuker, det vil si i neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer