Europa: Her øker smitten mest

Flere europeiske land kan bli satt til rødt og gi karantene for ferierende nordmenn. Dårligst an ligger Tsjekkia.

REISE: Flere europeiske land kan bli satt til rødt og gi karantene for ferierende nordmenn. Dårligst an ligger Tsjekkia. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tok ikke lange tida fra å tenke at coronasmitten var under kontroll, til at man får stadige påminnere om at vi slett ikke er helt der enda - verken i Norge eller ellers i Europa.

Akkurat nå pågår det en smitteoppblomstring i Moss her hjemme. Samtidig øker smitten betraktelig i flere europeiske land - som dermed står i faresonen for å bli satt til rødt av Folkehelseinstituttet (FHI).

Mulig karantene fra lørdag

Tirsdag varslet FHI at Belgia står i faresonen for å bli satt til rødt i slutten av uka dersom smittesituasjonen ikke blir bedre. Dermed vil det bli tatt en beslutningen om karantene ved innreise fra Belgia av regjeringen mot slutten av uka.

Informasjon om beslutningen vil bli formidlet umiddelbart i etterkant. Karantenereglene vil ikke ha tilbakevirkende kraft, men vil i så fall gjelde fra midnatt fredag, natt til lørdag skriver FHI i sin pressemelding.

Men Belgia er slett ikke det eneste landet som opplever en økning i antall smittetilfeller.

Tsjekkia i faresonen

Ifølge tall fra European Center for Disease Control and Prevention (EDEC) er det estimerte tallet for smitte i Tsjekkia nå over grensa på 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Ett av kravene til norske myndigheter for å gi et land unntak fra det generelle reiserådet, er at tallet skal være under 20.

Tallet for Tsjekkia onsdag er 23,1, ifølge EDEC. Også Østerrike nærmer seg grensen med 18,3 smittetilfeller per 100.000.

- Regner dere det som sannsynlig at Tsjekkia og Østerrike vil bli satt i rødt ved neste oppdatering av reiserådene?

- Vi har gjennomgått listen over land tirsdag, og varslet at Belgia har gått over grensen. Dette gjelder så vidt også Tsjekkia, men da de har variert veldig de siste ukene vil vi foreløpig ikke anbefale at Tsjekkia blir rødt, uttalte overlege Siri Helene Hauge i FHI til Dinside tirsdag ettermiddag.

Økende smitte i flere populære land

Forrige uke pekte NTB på flere land med smitteøkning, som dermed kunne stå i faresonen for å bli satt til rødt av norske myndigheter.

Land som unntas fra reiserådet

For at et land skal unntas fra det generelle reiserådet av norske myndigheter, må det ha under 20 bekreftede tilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene i tillegg til færre enn 5 prosent positive prøver i snitt per uke i samme periode.

Land som ikke oppfyller dette kravet blir satt i rødt, og gir innreisekarantene ved hjemkomst.

Dette gjaldt allerede nevnte Belgia og Østerrike, i tillegg til Storbritannia, Frankrike, Polen og Slovenia.

Bortsett fra i Slovenia, der tall fra EDEC viser en liten nedgang sammenlignet med tallene fra forrige uke, er det økt smitte i de tre andre landene.

De ferskeste tallene fra EDEC viser at tallene for Storbritannia, Frankrike og Polen nå er henholdsvis 14, 17,1 og 14,3 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

Nye reiseråd?

Ifølge Utenriksdepartementet er reiserådene basert på en helhetlig vurdering av sikkerhetssituasjonen i et land.

- Under koronapandemien vurderer vi spesielt reiseråd ut fra smittesituasjonen, reiserestriksjoner og graden av gjensidig åpning. FHI oppdaterer oversikten over hvilke land som tilfredsstiller smittekriterier minst hver 14. dag på sine hjemmesider, skriver UDs kommunikasjonsenhet til Dinside i en e-post.

I utgangspunktet blir det altså gjort vurderinger av hvilke europeiske land og regioner som tilfredsstiller kriteriene om innreise til Norge uten karanteneplikt hver 14. dag, med mindre det er behov for å gjøre endringer tidligere, skriver FHI i sin pressemelding.

Dette betyr i praksis at det vil komme oppdaterte reiseråd fredag 7. dersom det ikke er behov for endringer før - som i det nevnte tilfellet med Belgia.

GRØNN: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier at den svenske hovedstaden Stockholm allerede neste uke kan ha lave nok smittetall til å bli merket som «grønn». Video: NTB Vis mer

Mye usikkerhet

Pia C. Høst i Forbrukerrådet sier til Dinside at man får mye usikkerhet med på kjøpet om man bestiller reiser til utlandet nå.

- Det kan være risikabelt å reise til utlandet fordi situasjonen kan endre seg raskt. Hvis det endres til rødt mens du er der og du for eksempel ønsker å komme deg hjem tidligere, vil du fort måtte betale den regningen selv. Endres det til rødt før avreise vil reisen mest sannsynlig bli kansellert, men det er ikke sikkert, sier Høst.

Hun legger til at om reisen går som normalt og du ikke ønsker å reise, kan du tape pengene dine med mindre forsikringen din dekker det eller du har en avbestillingsmulighet.

- Vi anbefaler alle å følge myndighetenes reiseråd som sier at hovedregelen fortsatt er å ikke reise med mindre man må. De unntak som er gitt er ikke en oppfordring til å reise. Hvis man likevel velger å reise, må man vite at smittesituasjonen i et land eller område kan endre seg fort, understreker Høst.

Hva med reiseforsikringen?

Europeiske Reiseforsikring skriver på sine nettsider at dersom området du skal reise til er grønt ved avreisetidspunktet, er reiseforsikringen gyldig, uten unntak, på reisen. Hvis det endrer seg fra grønt til rødt før avreisetidspunktet, dekker reiseforsikringen avbestilling av reisen. De påpeker at reiseforsikringen ikke er gyldig ved kjøp eller reiser til røde områder.

Her kan du lese mer om reiseforsikring og reiser til grønne eller røde land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer