Europas største videovegg på Oslo S.

Den nye videotavla for trafikkinformasjon på Oslo sentralbanestasjon er 513 tommer stor.

OSLO S: 100 skjermer er satt sammen til en gedigen informasjonstavle, som ifølge Jernbaneverket er Europas største.  Foto: Per Ervland
OSLO S: 100 skjermer er satt sammen til en gedigen informasjonstavle, som ifølge Jernbaneverket er Europas største. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av sommeren har Oslo S fått en splitter ny informasjonstavle for trafikkinformasjon, og med innvielsen av den nye informasjonstavlen følger det med en rekord.

Ifølge Jenbaneverket, er dette nemlig den største videoveggen for trafikkinformasjon i Europa.

Den består av intet mindre enn 100 LCD-skjermer, og er 513 tommer stor, eller 60 kvadratmeter. Hele tavlen veier 6 tonn.

Den gamle informasjonstavlen som har hengt på Oslo S siden 1999, er byttet ut med en ny under arbeidene på jernbanestasjonen i sommer. Den gamle tavlen er byttet ut fordi det ble veldig vanskelig å skaffe reservedeler.

Den nye informasjonstavlen er nå i drift, i tide til at togtrafikken starter opp som vanlig igjen fra mandag 6. august.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Informasjon

I tillegg til den vanlige informasjonen om avgangstider og perronger, vil det også komme informasjon om trafikkavvik på den nye informasjonstavla. Nytt er også at alle tog står oppført kronologisk (nær- og fjerntrafikk er blandet).

Den analoge klokka er beholdt – men den har ingen bevegelige deler fordi den er fremstilt grafisk. Den er supplert med digitale klokker øverst på hver ramme.

– Det var stemning for å beholde den analoge urskiven med viserne. Dermed fikk vi laget et dataprogram som viser en analog klokke med riktig tid, men som altså bare er et skjermbilde, sa sier Geir Hagen, delprosjektleder for Tele i Jernbaneverket Utbyggin,g i en pressemelding.

Herfra styres informasjonen

Det er Jernbaneverkets trafikkstyringssentral som har ansvaret for den informasjonen som legges ut på trafikkinformasjonstavla på Oslo S.

DinSide har besøkt trafikkstyringssentralen, som ligger på hemmelig sted i Oslo. Der har de også en ganske så imponerende skjerm, 30 meter lang, men denne viser helt annen informasjon enn den du får se på tavla inne i vrimlehallen på Oslo S. Hva slags informasjon som vises inne på kontrollrommet, kan du se i denne videoen som er tidligere publisert på DinSide:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer