EUs nye «trafikklys»-system

EUs medlemsland er enige om et felles fargekart for reiserestriksjoner. Det legges opp til betydelig mer liberale regler enn i Norge.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før helgen ble hele Europa med unntak fra noen regioner i Sverige og Finland, satt rødt fra norske myndigheter.

Dette på grunn av smitteutviklingen i Europa.

Et av kriteriene for norske reiseråd er at smitteøkningen ikke må være høyere enn 20 per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

I et nytt sett med anbefalinger går EUs ministerråd inn for å samordne reiserestriksjonene som ulike medlemsland har innført for å bremse koronasmitten.

Noen av de nye felles-reglene EU nå skisserer, er blant annet å øke tallet for nysmitte.

Dinside har tidligere skrevet om de nye anbefalingene som EU ønsker skal gjelde for hele Europa, inkludert EØS-land som Norge.

Anbefalingene er ment å rydde opp i et forvirrende og kaotisk lappeteppe av nasjonale reiseråd.

EUs felles reisekart vil inkludere data fra Norge, Island og Liechtenstein. Etter hvert er det også meningen at Sveits skal bli med.

Vedtas tirsdag

Det er ventet at forslaget vil bli banket igjennom uten diskusjon på et ministermøte i Luxembourg tirsdag. Det skjer etter at det fredag ble oppnådd enighet om teksten på ambassadørnivå.

Anbefalingene er ikke juridisk bindende, men legger press på medlemslandene for å få dem til å samkjøre seg bedre.

I dokumentet fastslås det at reiserestriksjoner bør begrenses til det som er strengt nødvendig. EU-rådet understreker samtidig at ensidige tiltak nasjonalt kan skape store forstyrrelser.

«Dette er spesielt skadelig i en situasjon der europeisk økonomi allerede er betydelig rammet av viruset», advares det.

Nytt fargekart

Hovedgrepet i det nye settet med anbefalinger er et felles fargekart der land klassifiseres som grønne, gule eller røde avhengig av smitte.

Dette tilsvarer «trafikklys»-systemet som Norge innførte tidligere i høst. Men i anbefalingen fra EU-rådet legges det opp til vesentlig mer liberale grenser for gult og rødt nivå.

Dinside har tidligere skrevet om ulikhetene i smittekravene fra ulike land - og at grensene som norske myndigheter har satt gjør at Norge har rødmerket land som faktisk har lavere antall nye smittede, enn vi selv har her hjemme.

En uhøytidelig avstemming på Dinside viser at 32 prosent av leserne synes dette ikke gir noen mening.

EUs fargekart er som følger:

Grønt: færre enn 25 bekreftede smittetilfeller per 100.000 innbyggere og mindre enn 4 prosent positive prøver de siste to ukene

Gult: færre enn 50 bekreftede smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene hvis andel positive prøver overstiger 4 prosent, eller mellom 25 og 150 bekreftede smittetilfeller hvis andel positive prøver ligger under 4 prosent

Rødt: flere enn 50 bekreftede smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene hvis andel positive prøver ligger over 4 prosent, eller flere enn 150 bekreftede smittetilfeller hvis andel positive prøver ligger under 4 prosent

Åpner for unntak

I anbefalingen fastslås det at det ikke bør innføres reiserestriksjoner for grønne land og regioner.

For gule eller røde land kan det innføres krav om innreisekarantene. Det kan også innføres krav om testing ved ankomst, enten i tillegg til eller i stedet for karantene.

Det er per i dag ingen krav om å la seg teste ved innreise til Norge, men det er opprettet testsentre ved grensene. Det er frivillig å la seg teste.

Under regjeringens presekonferanse om coronasituasjonen 6. oktober, opplyste Bent Høie at det da ikke var registrert noen positive tester på grenseteststasjonene som ligger ved vei; det er altså ikke registrert noen positive tester langs svenskegrensa.

EUs ministerråd mener det bør gis unntak for reisende med «vesentlige funksjoner», som helsepersonell, transportarbeidere, diplomater eller journalister.

Forskjellsbehandling mellom land bør derimot unngås. EU-rådet advarer spesielt mot å favorisere naboland framfor andre.

- Mer internasjonalt samarbeid

Under regjeringens pressekonferanse tirsdag 6. oktober, snakket helseminister Bent Høie blant annet om internasjonalt samarbeid og hvor viktig dette er i bekjempelsen av coronapandemien.

- Pandemien har vist oss hvor sårbare vi er, og hvor avhengige vi er av hverandre, som enkeltmennesker og som land. Jeg vil advare sterkt mot troen på at hvert enkelt land skal klare seg selv. Vi har behov for mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre, sa Høie, i innlegget sitt om viktigheten av samarbeid og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hele Europa er rødt

I dag er hele Europa farget rødt på Folkehelseinstituttets kart unntatt enkelte regioner i Norden.

Det betyr at reiser i disse landene innebærer ti dagers karantene når man kommer til Norge.

Regjeringen har bestemt seg for at det ikke er grunnlag for å kategorisere noe land som grønt slik situasjonen er nå. Gule land har færre enn 20 bekreftede smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene og en andel positive prøver på under 5 prosent.

Overstiger man dette, går man fra gult til rødt nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer