Reiseråd for Europa

EUs reiseråd fortsatt til vurdering

Selv om Norge nå bruker EUs definisjon av røde land i endringen av regler for innreisekarantene, er det fortsatt ikke bestemt om deres reiseråd skal tas i bruk.

SMITTE: Antall smittede i Europa er lavest i regioner i Norge, Finland og Hellas. Skjermdump: ECDC
SMITTE: Antall smittede i Europa er lavest i regioner i Norge, Finland og Hellas. Skjermdump: ECDC Vis mer
Publisert

EU har laget et nytt, felles system for reiseråd innad i Europa, som det er opp til hvert enkelt land å velge om man vil ta i bruk.

EU-systemet har blant annet en høyere grense for når land blir satt i rødt, og kan dessuten gi forskjellige reiseråd til forskjellige regioner innad i et land. I Norge skjer dette kun i Norden med dagens system.

Da regjeringen mandag varslet endringer i reglene for innreisekarantene, valgte de å benytte EUs definisjon av røde land i de nye reglene, som trår i kraft i løpet av denne uken.

Røde EU-land

Fra og med midnatt natt til onsdag vil utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, ikke lenger få unntak fra karanteneplikten på 10 døgn, varslet regjeringen mandag.

Definisjonen på et rødt land av Folkehelseinstituttet, som må ligge over 20 smittetilfeller per 100 000 innbyggere og ha i gjennomsnitt mer enn 5 prosent positive prøver de siste to ukene, er noe ganske annet enn EUs definisjon:

EU definerer røde land med mer enn 150 smittede per 100 000 over 14 dager. Dersom mer enn 4 prosent i landet tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100 000. Denne endringen trer først i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober.

Anbefaling fra helse-etatene

Vi har spurt Helsedepartementet hvorfor man bruker EUs og ikke Norges definisjon på hva som er røde land, i vurderingen av hvem som må ha innreisekarantene og ikke?

De opplyser via sin pressetjeneste at innstrammingen som gjøres for innreisekarantene kun gjelder unntaksbestemmelsene for arbeidsreisende.

- Etter råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet valgte regjeringen å sette terskelen for når unntaksbestemmelsen ikke lenger gjelder, lik den terskelen som EU definerer som røde land, lyder svaret.

Under vurdering

Dinside har videre spurt Helsedepartementet om dette betyr at de vil benytte seg av EUs reiseråd generelt for Norges del, når de skal gjøre en ny vurdering av reiserådene – som ifølge tidligere svar skjer i november.

- Vi gjør ingen endringer i de generelle kravene for innreisekarantene nå. Hvorvidt Norge skal benytte seg av EUs nye system er fortsatt under vurdering, skriver Helsedepartementet i en e-post.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke uttalte tidligere i oktober at tiltakene ved grensen skal vurderes jevnlig etter hvert som pandemisituasjonen endrer seg, og at de i november vil vurdere om EUs system skal tas i bruk i Norge - men at landene har myndighet til å beslutte konkrete tiltak som de mener er nødvendige ut fra smittevernhensyn.

Kan åpne for regioner

Dersom Norgeåpner for å bruke EUs reiseråd for Norge, kan dette både åpne for reiser til flere europeiske land enn tidligere uten at det utløser karantene - dersom smitten i Europa går ytterligere ned, og at det åpnes for reiser til enkeltregioner i land med lav nok smitte.

Per i dag er det regioner i Norge, Finland og Hellas som har den laveste smitten i Europa, viser kart fra ECDC, som EUs reiseråd bygger på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer