Reiseråd for Europa

EUs reiseråd fortsatt til vurdering

Selv om Norge nå bruker EUs definisjon av røde land i endringen av regler for innreisekarantene, er det fortsatt ikke bestemt om deres reiseråd skal tas i bruk.

SMITTE: Antall smittede i Europa er lavest i regioner i Norge, Finland og Hellas. Skjermdump: ECDC
SMITTE: Antall smittede i Europa er lavest i regioner i Norge, Finland og Hellas. Skjermdump: ECDC Vis mer
Publisert

EU har laget et nytt, felles system for reiseråd innad i Europa, som det er opp til hvert enkelt land å velge om man vil ta i bruk.

EU-systemet har blant annet en høyere grense for når land blir satt i rødt, og kan dessuten gi forskjellige reiseråd til forskjellige regioner innad i et land. I Norge skjer dette kun i Norden med dagens system.

Da regjeringen mandag varslet endringer i reglene for innreisekarantene, valgte de å benytte EUs definisjon av røde land i de nye reglene, som trår i kraft i løpet av denne uken.

Røde EU-land

Fra og med midnatt natt til onsdag vil utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, ikke lenger få unntak fra karanteneplikten på 10 døgn, varslet regjeringen mandag.

Definisjonen på et rødt land av Folkehelseinstituttet, som må ligge over 20 smittetilfeller per 100 000 innbyggere og ha i gjennomsnitt mer enn 5 prosent positive prøver de siste to ukene, er noe ganske annet enn EUs definisjon:

EU definerer røde land med mer enn 150 smittede per 100 000 over 14 dager. Dersom mer enn 4 prosent i landet tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100 000. Denne endringen trer først i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer