Eventyr ved Everest

Du trenger ikke være Børge Ousland for å oppleve verdens høyeste fjell. Se bildene!Tekst og foto: Vidar Brotnov

Publisert
Sist oppdatert

Få fjell har like stor påvirkningskraft på mennesket som det høyeste av dem alle, Mount Everest.

Likevel er det de færreste forunt å stå på toppen av verden. Dette skyldes først og fremst den enorme fysiske utfordringen som kreves i en slik ekspedisjon, men også økonomien gjør at dette for de fleste bare blir en fjern drøm. En klatretillatelse fra Nepalsiden av verdens høyeste fjell skal visstnok koste rundt 200.000 kroner.

Heldigvis finnes det andre alternativer som både er billigere, og ikke like fysisk krevende.

Se bildene fra verdens tak

På vei opp toppeggen av Imja Tse. Foto: Vidar Brotnov
På vei opp toppeggen av Imja Tse. Foto: Vidar Brotnov Vis mer


Mitt mål er fjellet Imja Tse som strekker seg 6189 meter over havet.

Dårlige levekår

Det er lite som minner om kalde fjell da jeg sammen med syv andre fjellglade nordmenn ankommer den subtropiske hovedstaden i Nepal, Katmandu. Temperaturen er komfortabel, men så virker det også som om varmen er det eneste komforable ved denne byen.

Hovedstaden har, som resten av landet, vært preget av politisk uro i særlig grad de siste ti årene, noe som har vært hemmende både for vekst og utvikling. Derfor regnes Nepal av FN som et av verdens fattigste land, og rundt 40 prosent av befolkningen betegnes som underernærte.

Tegnene på fattigdom er synlige overalt, og står frem som en stor kontrast til den materielle velstanden vi er vant med hjemme i Norge. Likevel er nepalesere imponerende godlynte og gjestfrie.

Ærefrykt og respekt

Etter et par dagers sightseeing i Katmandu, er det på tide å gjøre det vi egentlig har reist så lagt for - å komme i nærkontakt med de mektigste fjellene i verden. Tidlig om morgenen flyr vi inn til landsbyen Lukla, som ligger en ukes gange fra nærmeste bilvei til Katmandu, og 2.850 meter over havet.

I det gamle twin otter flyet får vi virkelig følelsen av en flytur av det eksotiske slaget. Selve landingen blir foretatt på en 600 meter lang flystripe som klorer seg fast i fjellandskapet. Dette er en flyreise som er utfordrende for nervene selv for personer som ikke har flyskrekk.

Vel nede på bakken møter vi vår nepalske guide Furwa Sherpa, Han har blant annet to suksessfulle Everest-ekspedisjoner bak seg, i tillegg til en rekke andre bestigninger av nepalske storheter. Det føles trygt å ha en så erfaren person med seg når vi setter kursen opp i høyden.

Etter et par dagers gange kommer vi opp til shepafolkets hovedstad Namche, som ligger på 3.440 meter over havet. Her bedrives ivrig handel med tibetanerne som bruker et par dagers gange på å komme seg over til Nepal for å gjøre forretninger.

Ved Namche får vi det første ordentlige skuet av verdens høyeste fjell. Det gjør inntrykk. Allerede på denne høyden tar vi det med ro for å la kroppen tilpasse seg nye høyder optimalt og for å unngå høydesyke. Det er med ærefrykt og respekt vi går videre inn mot de enorme fjellene.

Se bildene fra verdens tak

Uforglemmelig utsikt

Sagarmatha nasjonalpark, som omkranser Everest og dets omgivelser, består av tre forskjellige dalfører. Vår plan er å utforske alle sammen, og første mål er å bestige Gokyo Ri som er en relativt enkel høyde på 5.340 meter over havet. Her får vi en uforglemmelig utsikt over blant annet fire av verdens høyeste fjell - Cho Oyo, Everest, Lhotse og Makalu. Ikke fra noe annet sted i verden bortsett fra toppen av de nevnte storhetene, kan man se så mange høye topper som fra Gokyo Ri. Dette gjør den lille toppen til et relativt populært mål for fjellentusiaster fra hele verden, og hit er det mulig å komme opp uten å være i spesielt god kondisjon så lenge man tar det med ro.

Dalen inneholder også tre turkise innsjøer som gjør landskapet så nydelig at jeg må gni meg i øynene for å riktig tro det jeg ser.

Vel nede i dalen igjen spiser vi det naturalhusholdningene i Nepal gir oss, nemlig poteter. Sammen med te blir poteten fortært i alle slags former. Den spiller en like viktig rolle i det nepalske kjøkken som den gjorde i det norske før pasta og ris kom til landet.

Fascinerende er det også å se at den viktigste oppvarmingskilden her over tregrensen er tørket møkk fra yak-okser. Dette fungerer godt som brensel, og energikilden er nærmest uuttømmelig.

Basecamp ved foten av Imja Tse, eller Island Peak, som fjellet også kalles. Foto: Vidar Brotnov
Basecamp ved foten av Imja Tse, eller Island Peak, som fjellet også kalles. Foto: Vidar Brotnov Vis mer


Kjempen på nært hold

Videre går turen over det tøffe Cho La-passet over til Khumbudalen som fører inn til Everest basecamp. Her finner vi minnesmerker over de falne klatrerne på Everest. Monumentene fremstår som sterke symbol på at den nepalske naturen kan være brutal til tross for sin skjønnhet.

Selv om enkelte velger å gå helt inn til Everest BC, går de fleste som besøker nasjonalparken opp på toppryggen Kala Patthar 5.620 meter over havet. Denne toppen er også relativt grei å gå opp, så lenge man ikke har problemer med høyden. Fra Kala Patthar sies det at man har verdens beste utsikt til Mount Everest. Synet av det høyeste fjellet av dem alle, badet i morgensol, fremkaller et smil selv hos den mest slitne turdeltaker.

Toppdag

På vei ned igjen fra Khumbudalen, treffer vi mange buddhistmunker som holder til i det lokale klostret. Vi blir med på en bønneseremoni før ferden går videre inn mot turens hovedmål Imja Tse, 6.189 meter over havet. Her er det greit å ta med seg alle bønnene man kan få, tenker jeg.

Turen opp til basecampen vår på rundt 5.000 meterr høyde, går i jevnt stigende terreng, men er egentlig bare nytelse i solen. Likevel er det morgendagens hendelser som lurer litt i bakhodet og fremkaller en god del spenning. Hvordan vil kroppen takle å gå opp nesten 1.200 høydemeter? På toppen av Imja Tse vil oksygennivået ligge på rundt 46 prosent av hva man er vant med på havnivå.

Hillary og Tenzing klatret opp samme ruten og brukte Imja Tse som øvelsesfjell før den suksessfulle førstebestigningen av Everest i 1953. Det sier seg selv at dette vil bli en fysisk utfordring, og når jeg ligger i teltet undrer jeg på om jeg vil klare å komme meg opp. Svaret vil jeg få samme natt. Klokken halv ett rister Furwa i teltduken for å vekke oss opp, og etter en kort frokost er vi i gang med å gå.

Selv om vi nå har vært i høyden et par uker, merkes det fortsatt veldig godt at vi befinner oss i tynn luft. Med korte skritt og konstant fokus på å holde pusten nede, går det sakte men sikkert opp i steinura som preger den første delen av turen. Rundt meg er det bekmørkt, og jeg kan ikke se noe av landskapet som omgir oss. Et drønn fra en bre som kalver på den andre siden av dalen, minner oss om at vi befinner oss i et høyalpint miljø.

En smak av himmelen

Etter å ha gått jevnt i rundt fem timer, kommer vi opp til isbreen som leder opp mot toppen av Imja Tse. Her er det på med både stegjern og klatresele. Vi binder oss inn i tauet og tar fatt på den opptil 60 grader bratte stigningen opp til toppeggen. Nå befinner vi oss over 6.000 meter og alle merker at oksygennivået er lavt. Likevel er det utrolig hvor bra det går så lenge jeg bare setter den ene foten foran den andre og ikke tenker for mye på avstanden til toppen.

Den siste delen av ruten går på en egg som er rundt halvannen meter bred, men med gode fall på begge sider. Plutselig befinner jeg meg på det lille topp-platået badet i solen som nå har stått opp, med en utsikt jeg ikke klarer å beskrive med ord. Nå ser jeg ikke bare opp, men også bort på fjellene rundt meg.

Å befinne seg på en topp som bare ligger rundt fem kilometer fra toppen av selve Everest, føles definitivt som en liten prøvesmak på himmelen. Herfra er det lett å forstå at nepaleserne er stolte av landet sitt.

Se bildene fra verdens tak

Fakta om Nepal

 • Grenser til Kina (Tibet) i nord, og India i øst, vest og sør.
 • Nepal er preget av indre konflikter. For tiden våpenhvile mellom regjeringsstyrkene og maoistgeriljaen, men det oppstår hyppig demonstrasjoner som i noen tilfeller utarter seg voldelig.
 • FN regner med at rundt 40 prosent av innbyggerne i landet er underernært, og Nepal regnes som et av verdens ti fattigste land.
 • Åtte av verdens fjorten topper over 8000 meter befinner seg i Nepal.
 • Kilder: Wikipedia og British Embassy

  Se også: Himalaya i bilder - fra indiske Himalaya

  Fakta om turen

 • En tur av denne typen varer i 25 dager
 • Høyeste punkt Imja Tse på 6.189 meters høyde
 • Vanskelighetsgrad: Krever en viss grunnkondisjon, men viktigere er viljen til å nå toppen og å leve meget enkelt under selve turen
 • Disse arrangerer toppturer i Nepal: Summits, Hvitserk, Gamme, Fjellopplevelser

  Se bildene fra verdens tak

  Denne artikkelen ble første gang publisert i mars 2008.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer