Eventyrboka

Penisfutteraler, spøkelsesaper, alligatorjakt, insekter til middag samt annet utrolig fra 15 land. Alt i Johnny Haglunds fenomenale bok 'Forunderlige steder'.

Publisert
Sist oppdatert


Haglund, kjent som globetrotter fra bladet Vi Menns spalter, leker definitivt ikke butikk.

I hele 15 år har han reist rundt i verden som frilans journalist og fotograf. Ikke med en søt liten trillekoffert, ikke med designerklær, ikke med femstjerners krav til hotellstandard.

Eventyrboka


Haglund bryr seg ikke om Syden.

Barskt

I stedet har han besøkt jungelen på Borneo, ørkenen i Mauretania, ødemarkene i Australia, sumpene i USAs Louisiana, fjellene i Himalaya, tundraen i Sibir og slettene i Bangladesh.

Og der andre pirker i overflaten, går han grundigere til verks. 42 dager tilbringer han for eksempel sammen med kannibaler på Vest-Papua i Stillehavet. I tidvis bitende kulde bor han tre uker i telt i Ladakh i Himalaya.

Ikke akkurat Solkuppet.

Han risikerer livet ved å smugle en barneslave til friheten i Bangladesh. Han unnslipper såvidt landeveisrøvere i Perus fjellområder.

Og der andre reiseskribenter forteller om folk i andre himmelstrøk som gumler insekter og knasker biller, putter Haglund det slimete tusenbeinet i munnen og tygger til.

Deltar

Forfatteren er ikke ukjent med krypdyr. Han hilser på skorpioner. Han blir bitt av slanger. Han våkner opp med edderkopper.

Fra Papua Ny-Guinea. Forfatteren i lys T-skjorte. (Faksimile fra boka).
Fra Papua Ny-Guinea. Forfatteren i lys T-skjorte. (Faksimile fra boka). Vis mer


Og han har blikk for det som for oss er oppsiktsvekkende, annerledes og fortoner seg som ren, skjær galskap. Pluss det komiske.

Et treffende eksempel er mannen på Papua med en levende høne i penisfutteralet. Jada, det stemmer.

'Forunderlige steder' er en bok om kontrastene i verden. Haglund viser hvordan det som for oss i trygge Norge er vanvittig og farlig, er hverdag og virkelighet for folk der ute.

Vi trenger derfor denne boka.

Nordboere har godt av å se hvor stinkende rike vi er her på berget. Samtidig har vi godt av å se at folk er like lykkelige i land der rikdom ikke er selvsagt.

Politisk korrekt? Mnja. Mulig det, men dettopp dette er det Johnny Haglund viser oss. Norge blir mindre og mindre jo mer man reiser i såkalte "eksotiske land".

Norge blir mindre, men verden blir større jo mer du reiser.

Se de flotte bildene fra boka i vår billedspesial

Mindre

Verden blir altså ikke mindre jo mer du reiser, slik myten sier. For Haglund er dette antagelig nøkkelen.

Nøkkelen er Eventyret. Lysten til å oppdage. Dragningen mot det ukjente. Jakten på de såkalte "hvite flekkene på kartet".

Fra Sibir. (Faksimile fra boka).
Fra Sibir. (Faksimile fra boka). Vis mer


En bieffekt er aktiv mytedreping. Vedtatte sannheter kombinert med fordommer er lite tilstede i boka. Haglund sier for eksempel om Gaddaffis Libya at det er "et av de tryggeste landene" han har besøkt.

Boka er derfor balsam for alle eventyrere som ikke vil/tør/kan/har lyst/har mulighet/har råd (stryk det som ikke passer) til å reise til verdens fjerneste strøk.

Etter hvert kapittel plager Haglund sofareiserne litt ved å liste opp praktiske nyttigheter om reisene - hva de kostet ham, hvordan han organiserte dem, hvilket utstyr han tok med samt fototips.

Macho

Billedkvaliteten er jevnt over god. Enkelte av fotografiene er strålende. Aller mest stråler forsidebildet av rød ørken i Libya samt fargesterke fotografier fra Mauretania.

Noe negativt? Ikke alle fotografiene holder like høy kvalitet. Noen få er med som fyllstoff.

Forfatteren avslører en noe overdrevet macho-glede. Selv skriver han at han liker machokulturen i Australias mindre urbane strøk. Det barske får derfor stor plass. Få av personene i boka er kvinner.

Enkelte skrivefeil avslører svikt i korrektur. Feil orddeling skal ikke forekomme. Det heter i boka at en av guidene "hopper ut på en tømmer stokk".

Konklusjon: Slikt blir likevel for uviktig småplukk å regne. Dette er en flott bok. Kjøp. Nå.

Se de flotte bildene fra boka i vår billedspesial

Bokfakta:
Tittel: Forunderlige steder.
Forfatter: Johnny Haglund.
Forlag: Orion
Utgitt: Høst 2003
Pris: 399 kroner
208 sider

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer