Eventyrere i Karibia

Til Cuba, Jamaica, Saint Lucia og Panama i egen skute. Calypso, soka, salsa og sol på stranda. Eventyrene venter på den norske familien som skal ut på ett års seiltur i det karibiske hav.

Publisert
Sist oppdatert
Erling David-Andersen (29) studerer sjøstjerner i Venezuela sammen med barna Hedvig Marie (5) og Jan Arthur (2).

Foto: Privat Foto: http://www.home.no/seiltur/ - ikke til gjenbruk
Erling David-Andersen (29) studerer sjøstjerner i Venezuela sammen med barna Hedvig Marie (5) og Jan Arthur (2).

Foto: Privat Foto: http://www.home.no/seiltur/ - ikke til gjenbruk Vis mer


- Vi har nå en seks døgn lang seilas foran oss, sier Erling David-Andersen (29) fra Bygdøy i Oslo på en sprakete satelittelefonlinje fra Aruba.

Det er to måneder siden han sammen med sin kone Monica Marie David-Andersen og deres to barn, Hedvig Marie (5) og Jan Arthur (2) fløy til til Saint Lucia. Der lå en 39 fots nyinnkjøpt seilbåt i havnen og ventet. Familien skal seile i Karibia i ett år. På planene står blant annet Cuba, Grenada, Trinidad og Tobago, Jamaica og øyene utenfor Venezuela.

- Men først skal de seile fra Aruba til Panama. Kanskje vi stopper i Cartagena i Colombia på veien.

Pirater og handelsfolk

Det er ikke bare familien David-Andersen som har drømt om Karibia. De karibiske hav har lokket på eventyrere siden spanjolene ankom de øyende i det ærende å finne gull. De opprinnelige folkeslagene, caribene, tainoene arawakene, ble plyndret og utbyttet som slaver. Siden kom det handelsfolk og pirater fra de andre store kolonimaktene Nederland, Storbritannia og Frankrike, og de enkelte øyenes karakter har skiftet i takt med den til enhver tid sittende kolonimakt. Da kolonimaktene startet opp sukkerplantasjene brakte de med seg slaver fra Afrika, og øyene har dermed også markante trekk fra afrikansk kultur, religion og musikk. Til tross for stor fattigdom og mange konflikter tilbyr det karibiske øyriket turistene i dag på sammensatt kultur og fantastiske feriemuligheter.

Til Karibia regnes øyriket mellom Atlanterhavet, Mexicogolfen og det latinamerikanske fastlandet. Her er den årlige gjennomsnittstemperaturen på cirka 25 plussgrader, og de berømte strendene som Punta Cana på Den dominikanske republikk, Anse de Flamands på Saint Barthélemy og White Bay på Jost Van Dyke, ligger liksom og vaker dovent i havet.

Båt for bil

Drømmen om en eventyrreise, har David-Andersen alltid båret i seg. Men planlegging av seilturen kom ikke i gang før cirka åtte måneder før avgang. 250.000 kroner hadde familen i oppsparte midler, inkludert bilen de solgte. Videre benyttet David-Andersens seg av mulighetene for ulønnede permisjoner, barnetrygdt og kontantstøtte. De har også forberedt seg på noen av de utfordringene som et år i seilbåt kan gi:

- Jeg har tatt kystskippersertifikat, og min kone har tatt seilkurs. Jeg er likevel litt nervøs for å mekke motor. Og for orkanene.

Det karibiske hav hjemsøkes hvert år av orkaner, hvorav noen har forvoldt skader for milliarder av dollar som for eksempel orkanene Andrew som ødela for 26 millioner dollar i Florida i 1992. Orkanen Charly tok 20 liv i Florida og på Cuba i august. Men også dette har familien tatt med i planleggingen. Fra Saint Lucia gikk ferden utenom det karibiske orkanbeltet. Hva de skal gjøre i løpet av resten av tiden?

- Utforske øyene sammen, leke med barna, svømme, nyte det å være sammen, det er det vi skal, sier Erling David-Andersen. – Utvide horisonten.

Ekstern lenke:
Familien David-Andersens reiselogg

Slik får du sabbatsåret

Permisjon for å ta sabbatsår, ingen umulighet
Ta familiepermisjon
Sparetips
Jobb underveis


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer