Eventyrlige New Forest

Tyskerne og japanerne synes det er artig med våre elgskilt. I eventyrskogen New Forest viser fareskiltene to rytterløse hester. Her er det de halvville New Forest ponniene som regjerer.

Publisert
Sist oppdatert
Denne var ikke særlig interessert i besøk. Foto: Stine Okkelmo
Denne var ikke særlig interessert i besøk. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Det er noe helt spesielt med New Forest. Dådyrene som gjemmer seg mellom trestammene, heiene fulle av røsslyng, og ponniene som lunter avgårde midt i veien og oppfører seg som om de eier skogen.

Det gjør de for så vidt også. I naturparken New Forest er det dyrene som regjerer. Det må bare de 20 millioner turistene som årlig besøker skogen finne seg i. Men det er jo derfor de kommer hit. I Syden kommer løskattene smygende når du sitter på uterestauranten og spiser. I New Forest er det trillrunde ponniene som kommer vaggende når du nyter publunsjen din. Skulle du ha den siste brødbiten der, eller?

 • Mellom puber og ponnier i New Forest - se bildene.
 • Ute hele året

  De over 3.000 New Forest ponniene eies av rundt 400 såkalte commoners, folk som bor i New Forest og har rett til å beite buskapen sin i skogen. Denne beitingen sørger for å holde det unike landskapet i New Forest vedlike. Omtrent det samme som når sauene finpusser kulturlandskapet i Norge.

  Mobben venter på pubgjestene utenfor inngangen. Foto: Stine Okkelmo
  Mobben venter på pubgjestene utenfor inngangen. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  De fleste New Forest ponniene, som forresten er en egen rase, går ute hele året og er ganske ville. Men noen har altså funnet ut at ved å stirre på oss tobeinte med dype brune øyne kan det vanke en godbit eller to. Men ikke la deg friste. Det er strengt forbudt å mate ponniene. Hvis de blir vant til å få mat, kan de bli ganske furtne hvis du ikke kan trylle frem godsakene, og et hestespark i magen er ikke noe å trakte etter. Jeg fant det tryggest å søke tilflukt i buskene da jeg under mitt første besøk til naturparken støtte på en lubben frekkis i dårlig humør. Ganske flaut for en hestevant jente.

  Ellers tusler også kuer og sauer rundt i skogen. I tillegg slippes grisene løs i 60 dager på høsten for å spise opp de umodne eikenøttene som har falt ned på bakken. De er nemlig giftige for de andre dyrene.

  Kongelig jaktskog

  Lewis Caroll fant inspirasjon til Alice in Wonderland i eventyrskogen New Forest. Foto: Stine Okkelmo
  Lewis Caroll fant inspirasjon til Alice in Wonderland i eventyrskogen New Forest. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

  New Forest ligger i Hampshire sør i England, rett nord for Isle of Whight, og ble opprettet i 1079 av Willhelm Erobreren som hans personlige jaktskog. Det betød at ingen fikk lov å
  jakte på viltet (villsvin og hjortedyr) uten kongens tillatelse. På 1200-tallet var opptil en tredjedel av England kongelige jaktskoger, men presset for kultivering av jorden gjorde at de fleste av de kongelige skogene etterhvert forsvant. Grunnen til at New Forest har overlevd er rett og slett at jordsmonnet i skogen ikke er godt nok til å drive jordbruk. Navnet ”forest” betød opprinnelig et landområde der jaktviltet til kongen levde. Derfor er faktisk bare halvparten av New Forests 390 kvadratkilometer skog. Resten er sletter og heier. Det jaktes fortsatt på hjort i skogen, men villsvinene har forsvunnet for lengst.

  For turistene fremstår New Forest som rene eventyrskogen. Luftige løvskoger med eik, bøk og hasselnøttrær går over i mørke barskoger (en av dem kalles Norwegian Wood), før de vidstrakte heiene åpenbarer seg. Og midt inni ligger landsbyene som ser ut som postkortmotiver. Noen er bare fem-seks hus og en pub, mens New Forests hovedstad, Lyndhurst, har både kirke, slakter, bakeri, flere puber og en aldri så liten handlegate.

 • Mellom puber og ponnier i New Forest - se bildene.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer