Få bagasjen frem like hel

Desember er en verstingmåned for bagasjeskader.

TUNGE SAKER? Du har nok med litt ekstra i julen, så desto viktigere å få det helt frem - i tide. Foto: Colourbox
TUNGE SAKER? Du har nok med litt ekstra i julen, så desto viktigere å få det helt frem - i tide. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I desember er mange på farten, koffertene er gjerne tunge og fulle av verdisaker og skjøre gjenstander som skal deles ut til heldige mottakere - eller som den reisende har fått med seg fra julefestlighetene. I år er melder Oslo Lufthavn Gardermoen at 18. desember blir den mest hektiske utfartsdagen for flyreisende. Da bør du være ekstra obs på tidlig oppmøte og riktig pakking.

I USA er desember regnet som den største problemmåneden for bagasjeskader. I desember 2008 ble det meldt nær 320.000 tilfeller av skadd bagasje hos 19 flyselskaper i USA. I samme periode reiste 45,9 millioner passasjerer med amerikanske flyselskaper, skriver USA Today.

Les også: Se hva overvekten koster

Vær obs når du pakker

Stueren som kun ville kalles "Stig", sa i 2006 følgende til DinSide:

- Det er alltid de tunge koffertene og baggene som ryker først. Koffertene mister hjulene når de blir kastet på sin egenvekt, og håndtakene blir lett revet av bagger. Noen ganger blir du naturligvis litt forbannet når du må løfte bagasje som er dårlig pakket og så stapp full og tung at du sliter ryggen av deg. Uhåndterlige kolli er også vanskeligere å stable, og havner helst i bunn av haugen med alt annet over seg. Noen ganger må de også sparkes på plass.

Det er altså grunn til å sjekke stuernes pakketips ekstra nøye. Her er noen konkrete råd:

Flere kolli: Skal du reise tungt, fordel godset på flere kolli, så du unngår overvektige kofferter. For tunge kolli er mer utsatt for skader under transport på flyplassen.

Ikke lås kofferten: Om bagasjen skal undersøkes av sikkerhetspersonell, så er det en fordel at de greier å åpne den. Det finnes universallåser som mange lands flysikkerhetspersonell har nøkler til. Evt. la være å låse kofferten når du sender den. Er kofferten vanskelig å åpne, risikerer du forsinkelser og skader.

Dropp bånd og løse remmer: Koffertbånd, ryggsekksnorer og skibager med hemper. Alt dette er ting som kan hekte seg fast på veien fra innsjekk til flyet, og dermed også kan føre til skader på både innhold og emballasje.

Mange blir overrasket over at julegavene ikke passerer i sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox.com
Mange blir overrasket over at julegavene ikke passerer i sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox.com Vis mer


Ikke pakk inn gavene: Om bagasjen må undersøkes, risikerer du at du må pakke den opp igjen. Enkelte typer gavepapir inneholder også metall, slik at pakkene ikke lar seg gjennomlyse. Husk at julegaver kan inneholde ting som ikke er lovlige å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen. Send derfor alle gaver i innsjekket bagasje, er rådet fra Oslo Lufthavn Gardermoen.

Lipgloss er ikke greit, leppestift er ok ...

De fleste har fått med seg at det er regler omkring hvor mye væske man får ta med gjennom sikkerhetskontrollen. Det er grunn til å være ekstra obs før jul, da man gjerne har med ting i pakker som man ikke har tenkt over.

Alt som flyter og alt som kan smøres regnes som væske, og kan bli beslaglagt i sikkerhetskontrollen. Pakk slike ting i innsjekket bagasje!

Her er eksempler du kanskje ikke har tenkt på:
Smørepålegg, gelè, krem, deodorant, lipgloss, mascara, tannkrem, barberskum, spraybokser, lightere.

Snus, leppestifter, egg, frukt, konfekt og lutefisk er eksempler på produkter du imidlertid trygt ta med deg i håndbagasjen uten at det må passe i den lille, gjennomsiktige plastposen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer