Skiferie:

Få heiskortpengene tilbake

Dette har du krav på hvis skiheisene ikke går.

GOD START: Mange skianlegg har hatt en god start på sesongen og salget av sesongkort går bra. Sesongkortinnehavere kan få penger tilbake dersom coronapandemien fører til stengte anlegg i vinter. Foto: Ola Matsson
GOD START: Mange skianlegg har hatt en god start på sesongen og salget av sesongkort går bra. Sesongkortinnehavere kan få penger tilbake dersom coronapandemien fører til stengte anlegg i vinter. Foto: Ola Matsson Vis mer
Publisert

Skidestinasjonene frykter at vintergjestene skal utebli på grunn av coronafrykt. Derfor har de innført strengere regler enn myndighetene krever for å redusere smitterisiko i skibakkene og heiskøer. Og om alt skulle gå helt galt så er det mulig å få penger tilbake.

Sesongstart

Mange av skianleggene i Norge sesongåpnet allerede første helgen i desember. Men for de fleste var det i et begrenset omfang. Både Hemsedal, Geilo, Hafjell, Kvitfjell og Trysil utvidet antall nedfarter sist helg. Tilbudet er dermed langt bedre enn i åpningshelgen for halvannen uke siden.

UTNYTT KULDA: Visste du at du kan bruke kulda for å rengjøre dyner, puter og pledd? Metoden vil også bidra til å ta livet av midden. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Du finner en god oversikt over åpne anlegg og bakker på denne nettsiden. I tillegg er det åpnet bakker i Drammen Kongsberg, Oslo, Oppdal og Bjorli.

Coronaregler

Den siste ukens store fokus på coronasituasjonen her i landet har fått også skianleggene til å skjelve.

Den store frykten er at gjestene ikke tør å komme og at anleggene dermed taper store pengebeløp.

- Derfor har vi innført strengere regler enn de myndighetene krever, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i «Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner».

- Det er ingen restriksjoner på antall gjester i anlegget eller i køen. Det betyr ikke at vi skal fylle heisene med så mange som mulig, men det betyr at vi slipper å begrense antall dagskort og hvor mange besøkende vi kan ta i mot, forteller ledelsen i Kvitfjell Alpinanlegg.

SKISJEF: Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i «Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner». Foto: Privat
SKISJEF: Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i «Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner». Foto: Privat Vis mer

- Men, det er likevel noen av de nye nasjonale tiltakene som påvirker oss. Først og fremst må du fortsatt holde deg hjemme hvis du er syk. God hånd- og hostehygiene er like viktig som før.

Camilla Sylling Clausen fortsetter: - Det absolutt viktigste vi krever av gjestene før de tar skiene fatt, er at de selv tar avgjørelser på følgende:

  • Er jeg syk?
  • Er jeg i karantene?

- I så fall skal man ikke besøke anleggene våre. Vi er helt avhengige av at folk som har symptomer, er syke eller er i karantene, holder seg hjemme.
Vi har en bransjeanbefaling om å bruke munnbind utendørs i heiskøen, i skiheisen eller andre steder ute der det er vanskelig å holde avstand.

Dette er altså en anbefaling som det er opp til gjestene om de vil følge, og vi setter pris på at de også hjelper oss med å unngå trengsel og bidrar til å holde avstand der det er mulig, sier generalsekretæren.

Servering

- I serveringsstedene gjelder de samme reglene som ellers i samfunnet. Ta derfor hensyn på serveringssteder og bruk munnbind der det ikke er mulig å holde en meters avstand, sier Camilla Sylling Clausen.

- Serveringsstedene våre holder også den samme strenge rutinen på vask av overflater og berøringssteder i tillegg til de andre krav og restriksjoner som er i serveringsbransjen nå.

Penger tilbake

Skianleggene i Norge har ulike regler for refusjon av sesongkort dersom anleggene må stenges grunnet coronapandemien.

At man er redd for å bli smittet i et anlegg, og derfor unnlater å reise, gir i seg selv ikke rett til refusjon. Men helt stengte anlegg kan utløse refusjonsrettigheter. Her er det best å undersøke hvilke regler som gjelder for det enkelte anlegget.

Bransjenormen

Men er er bransjenormen som mange følger for refusjon av årskort dersom skianlegget mot formodning skulle komme opp i en situasjon der anlegget må stenge ned store deler av sesongen grunnet Covid -19 eller annen pandemi.

Tidspunkt etter åpningsdatoen avgjør hvor stor refusjon du får:

  • Etter 100 dager = 20 prosent
  • Etter 75 dager = 40 prosent
  • Etter 50 dager = 60 prosent
  • Etter 25 dager = 80 prosent
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer