Grensehandel i Sverige

Få mest mulig ut av svenskehandelen

Grensehandle i Charlottenberg eller Töcksfors? Slik kan du få det til virkelig å lønne seg!

CHARLOTTENBERG: Bildet er tatt lørdag på Maxi mat i Charlottenberg.
Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
CHARLOTTENBERG: Bildet er tatt lørdag på Maxi mat i Charlottenberg. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Fredag ble det klart at Norge åpnet opp for utenlandsreiser til flere svenske regioner, inkludert Värmland. Her finner du både Charlottenberg og Töcksfors, populære grensehandel-steder for nordmenn.

Lang reisevei og høy kurs på den svenske krona kan derimot føre til en lite lønnsom handel: Vil du være sikker på at du sparer på grensehandelen, gjelder det å kunne triksene - og handle de riktige tingene.

Betal i svenske kroner

Når du skal betale med kort i utlandet, også i Sverige, blir du gjerne spurt om du vil betale i norske eller svenske kroner, eller du velger dette selv i kortterminalen.

Her bør du alltid velge å betale i svenske kroner om du vil at det mest sannsynlig skal lønne seg for deg.

Da får du bankens valutakurs, og ikke den som butikken selv står fritt til å velge, som kan være langt mindre gunstig enn dagens kurs fra eksempelvis Visa eller Mastercard.

Kjøp disse matvarene

Mange matvarer er rimeligere i Sverige enn i Norge, og det er noen gjengangere der du kan spare mye - også ved høy kurs, som nå:

Handler du for 100 svenske kroner 27. juli, utgjør dette 104,73 norske kroner, ifølge Visas valuta-app.

Ønsker du å sikre deg en rimelig grensehandel, bør du altså gå for varer der du er garantert lav pris også ved dårlig kronekurs. Her er eksempler på varer som gang på gang har vært mye rimeligere i Sverige enn i Norge i Dinsides prissjekker:

  • Bakervarer som mel, havregryn og sukker
  • Drikkevarer som brus, saft og Capri-sonne
  • Snacks og godteri
  • Bacon, kjøttdeig og kyllingfilet
  • Meieriprodukter, spesielt melk og en del oster

Og så lønner det seg å minne om at det ikke er billig å handle eskevis med Capri-Sonne eller andre varer, om dette ikke er varer du faktisk bruker til vanlig.

Handle kvotefritt?

Som kjent er det litt annerledes prosenter på øl og cider i Sverige enn her hjemme. Butikkølet i Sverige, såkalt folkeøl, ligger gjerne på rundt 3,5 prosent, mens sterkere øl selges på Systembolaget. I norske butikker går grensen som kjent på 4,7 prosent.

Er du glad i svensk cider, er det én mulighet for å hamstre cider uten å måtte tenke på å gå utover kvota, som nettopp har med lav alkoholprosent å gjøre:

- Øl og cider med alkoholstyrke 2,5 prosent eller under går ikke på alkoholkvoten, har Tollvesenets infosenter tidligere informert Dinside om.

Du kan altså hamstre cider eller øl med lav prosent uten å tenke på kvota - men husk likevel på verdigrensa, som er den totale grensa for varer du kan ha med toll- og avgiftsfritt fra utlandet. Denne grensa er på 3.000 norske kroner per person når du er borte i under 24 timer - altså på alt du handler med deg hjem på harryhandel.

Fortoll varene fra Systembolaget

Er du tilhenger av øl som selges på Systembolaget, har våre prissjekker tidligere vist at en del ølsorter er mye billigere i Sverige enn på Vinmonopolet hjemme.

Faktisk er prisforskjellen såpass stor på enkelte varer, at det lønner seg å kjøpe mer enn kvota og fortolle varene. Det blir likevel rimeligere enn om du kjøper ølet i Norge.

Her lønner det seg å gjøre regnestykkene før du drar, da det varierer fra produkt til produkt hvor mye det er å spare. Vær også obs på at det er nye fortollingssatser fra 1. januar i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer