Passkrisa:

Få passet i ekspressfart

Den smarte løsningen som politiet ikke forteller om.

KJAPP LEVERING: Du kan bestille pass via ekspresslevering. Det kan redde ferien. Foto: Odd Roar Lange
KJAPP LEVERING: Du kan bestille pass via ekspresslevering. Det kan redde ferien. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rekordlang ventetid på å få time til å bestille pass eller ID-kort, og opptil to og en halv måneds ventetid for å få passet utlevert etter bestilling er i ferd med å skape store ferieproblemer for tusenvis av nordmenn.

Advarer mot feriebestilling

Og nå advarer politiet folk mot å bestille sommerferie før de vet at de har pass eller nasjonalt ID-kort klart for reisen sin.

Med opptil ti ukers leveringstid vil du ikke få passet i tide før fellesferien dersom du bestiller nå.

Det nasjonale ID-kortet har en noe kortere leveringstid, men du må søke innen månedsskiftet mai/juni for å få det levert før fellesferien begynner.

ID-KORT: Med et nytt, nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Disse skal blant annet gjøre forfalskning vanskelig. Foto: Politiet. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Nødløsningen forsvinner

Dette har fått mange til å gå for en nødløsning: å satse på det hvite nødpasset i stedet. Men nå er nødspassløsningen strammet inn fordi Norge er i ferd med å gå tom for nødpass.

Dermed er mange tilbake til den løsningen der man må bestille pass gjennom politiets ordinære kanaler.

Med påfølgende lang ventetid og stor risiko for ikke å få pass i tide før sommerferie.

Den smarte løsningen

Men det finnes en smart og mye raskere løsning som er ukjent for de fleste.

Du kan nemlig betale litt ekstra når du bestiller pass/ID-kort og dermed på raskere og prioritert bestilling hos det franskeide selskapet Thales som produserer pass og nasjonale id-kort for Norge (og en rekke andre land).

Selve passet og ID-kortet kommer fra utlandet, men innføringen av personlige data i id-dokumentet skjer - for nordmenns vedkommende - i Norge.

Og ved å betale et ekstra ekspressgebyr kommer du deg raskere fremover i produksjonkøen.

Inkludert i ekspressprisen er også ekspresslevering av det ferdige passet eller ID-kortet når det er ferdig.

Dette koster det

Det er i passforskriften som gjelder fra 1. januar i 2021 at du finner regelen som politiet ikke informerer om på sine hjemmesider.

Det gjelder muligheten til å betale et tilleggsgebyr for ekspresslevering av pass og nasjonalt ID-kort.

- Pass og nasjonalt ID-kort kan utstedes med ekspresslevering mot et tilleggsgebyr på 240 kroner, bekrefter Politidirektoratet overfor DinSide.

På denne måten kan du spare inn mellom en og to måneders ventetid på passleveringen, og flere tiltalls passbestillere benytter seg av muligheten hver dag, opplyser Politidirektoratet.

Vær forberedt på å måtte vise billettene for en allerede bestilt utenlandsreise for å kunne få benytte deg av ekspresslevering.

- Ekspresslevering kan benyttes i situasjoner hvor det haster med å få levert et ordinært pass eller nasjonalt ID-kort til søkeren. Det er et ønske at prioritert produksjon og ved særskilte behov for ekspresslevering skal bidra til redusert bruk av midlertidig pass (nødpass), sier Isak Arne Tveitan, som er sjef for ID-seksjonen i Politidirektoratet til DinSide.

Ekspresslevering er et svært begrenset tilbud hvor passet sendes med bud til enten pass- og ID-kontoret på Grønland politistasjon i Oslo eller politiposten på Oslo Lufthavn Gardermoen. Og derfra til pass-søkeren.

Ekspresslevering utløser et tilleggsgebyr for søkeren.

Dette kreves

Prioritert produksjon innebærer at søknader mottatt av leverandøren før kl. 11.00 blir produsert og sendes som vanlig postforsendelse samme dag.

Men det er ikke alle som får innvilget søknaden om ekspresslevering

-Skal tjenestene benyttes må søkeren dokumentere en nært forestående reise, og saksbehandleren må vurdere at det ikke er mulig å avvente ordinær produksjon. Øvrige vilkår for utstedelse av pass eller nasjonalt ID-kort må være oppfylt, sier Isak Arne Tveitan, og fortsetter:

-Det er begrenset kapasitet og strenge reguleringer innenfor denne tjenesten grunnet de begrensningene vi har for tiden på pass- og ID-kort.

Når det haster

Sjekk først ditt lokale politikammer for første ledige time for passbestilling. Dersom det ikke er noe ledig i nær fremtid så kan du lete deg videre til ett av de vel 70 andre politistasjonene som kan ta i mot passbestilling.

Det kan være vel anvendt tid å reise noen timer for å spare flere ukers ventetid.

En rekke av landets politistasjoner legger ut nye ledige timer for kommende uke hver fredag morgen.

Hent passet selv

Politiet bekrefter at de mottar rundt 500-600 slike hurtigbestillinger per dag akkurat nå. Ekstragebyret dekker prioritering, postgang, service og budtjeneste.

Politidirektoratet har foreløpig ikke ønsket å kommentere ordningen ytterligere.

Her er løsningen du kan benytte hvis det virkelig haster.

  • Bestill time for passbestilling.
  • Bestill pass og be samtidig om ekspresslevering Du kan ikke endre til ekspressbestilling dersom bestilling av pass allerede er gjennomført.
  • Be om å få hente det ferdige passet på din lokale politistasjon når det er klart. Da slipper du at det passet du har i dag blir makulert og nullet i det digitale systemet.

SMS-varsling

Du blir varslet via sms når passet eller ID-kortet ditt er ferdig og klart til henting. Du får sms også dersom det skal sendes hjem til deg, slik at du kan følge ekstra godt med i postkassa di. Husk å merke postkassa med navnet til alle som har bestilt pass.

Legg også merke til at du akkurat nå kun kan bestille enten pass eller ID-kort, ikke begge deler.

Dekkes ikke

- Nå er det mange kunder som tar kontakt og lurer på om de får erstattet reiser som må avbestilles på grunn av den lange ventetiden på pass, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør og reiseekspert i If og Europeiske Reiseforsikring.

- Men en forsikring skal dekke akutte og uventede hendelser. Et utløpt pass regnes ikke som en slik hendelse, selv om den ekstra lange leveringstiden nok kommer overraskende på mange av oss, sier Handeland.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer