Reisetips:

Få topp rom til lav pris

Slik velger hotellet hvem som får det beste rommet.

FORNØYD: Gode hotell ønsker å gjøre alle gjester fornøyde. Husker du å spørre om oppgradering når du sjekker inn? Foto: Odd Roar Lange
FORNØYD: Gode hotell ønsker å gjøre alle gjester fornøyde. Husker du å spørre om oppgradering når du sjekker inn? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen gjester får rommet med den nydeligste utsikten over fjord og fjell, mens andre ender med vindu mot den triste bakgården.

Enkelte får veranda og god boltreplass ute og inne, mens andre får et rom hvor det knapt er plass til kofferten.

Og de betaler det samme som de andre. Hvorfor er det slik?

Slik fordeles rommene

Det er en ganske enkel filosofi bak tildeling av rommene på hotell.

OPPGRADERT: Dersom du skal feire en «rund dag», en bryllupsdag eller en annen begivenhet så kan du ofte ende opp med et oppgradert hotellrom - uten å betale ekstra for det. Foto: Odd Roar Lange
OPPGRADERT: Dersom du skal feire en «rund dag», en bryllupsdag eller en annen begivenhet så kan du ofte ende opp med et oppgradert hotellrom - uten å betale ekstra for det. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Å prioritere gjester som deltar i hotellets lojalitetsprogram er blitt svært den siste tiden. Det er en voldsom fokus på dette. Derfor er det smart å huske å være innlogget på sin side når man bestiller hotellrom via app eller nettside, sier Vanja Langsåvold Braute, som er hotelldirektør ved Scandic Hotel Alexandra og Seilet Hotel i Molde.

GLATTERE SKJORTE MED ISBITER: Dersom du ikke orker å stryke, kan noen isbiter gjøre susen for krøllete skjorter. Dinside har testet «isbittrikset». Video: Pål Joakim Pollen. Vis mer

Men du trenger ikke ende opp med rommene med lavest standard.

- Folk blir overrasket over hvor billig det er å betale for en oppgradering av hotellrom. Man kan gå fra et ordinært rom til et med flott utsikt og veranda for et par hundrelapper. Eller ende opp med en liten suite fordi man husker å spørre om en gratis eller billig oppgradering ved innsjekkingen, sier Langsåvold Braute.

Retter opp feilen

- De beste rommene går ofte først, fordi gjestene etterspør rom i de beste kategoriene og gjerne betaler ekstra for disse, sier hotelldirektør Wilhelm Hartvig ved Amerikalinjen Hotel i Oslo.

- Vi har gjennom de siste månedene opplevd en kraftig økning i etterspørselen etter de beste rommene, sier Hartvig og fortsetter:

- Dersom en gjest har hatt en negativ hotellopplevelse så forsøker vi så godt vi kan å rette opp med en oppgradering.

- Ellers er det lurt å spørre om muligheten for oppgradering når man sjekker inn. Å bestille gjennom hotellkjedens egen nettside er smart fordi vi da kan fange opp at gjesten er medlem av lojalitetsprogrammet.

Det ødelagte rommet

- Det er «unorsk», men absolutt mulig å prute på hotellromprisen, eller å spørre om en gratis oppgradering, fortsetter Vanja Langsåvold Braute.

Og noen ganger kan hotellet ha rom som har noen mangler. Slik som en ødelagt tv, en sprekk i et vindu eller tilsvarende. Her ligger muligheten til å spare hundrelapper.

- Gjester som spør om det kan ofte få disse rommene til sterkt rabatterte priser. Det er en vinn-vinn-situasjon. Hotellrommet står ikke ubenyttet, og gjesten får et billig hotellrom.

Søkemotoren

Når gjester som bestiller rom via eksterne søkemotorer ikke får de beste rommene, så er dette noe av årsaken:

Hotellene må betale så mye som 15-25 prosent av romprisen i «gebyr» til bookingselskapet. Derfor prioriterer de gjestene som bestiller direkte, og som dermed legger igjen alle pengene hos det aktuelle hotellet. Eksterne bookingsider er smarte å bruke når du skal finne oversikten og tilgjengeligheten over ulike hotell ved reisemål. Men selve bestillingen er smartest å ta direkte hos hotellet.

Den beste dagen

Bookingsider opplyser ofte om «få rom igjen» for å få deg til å bestille raskt. Vær klar over at dette kun gjelder et antall rom hos dette selskapet, og ikke angir hvor mange ledige rom det er hos hotellet totalt.

Den beste dagen for å booke hotellrom er søndager fra klokka 14 og utover. Da får du snakke med folk i resepsjonen, fordi bookingansvarlig har helgefri. De har ofte god oversikt og kan gi deg en god pris og et bra rom.

Les også: Dette er de sju bildene du alltid bør ha på mobilen din

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer