Fakta om flodbølgene

Publisert
Sist oppdatert

Over 59.000 mennesker er ifølge nyhetsbyrået Reuters rapportert omkommet etter flodbølgene som rammet kystområder ved Det indiske hav søndag morgen. Tallene er basert på offisielle kilder og lokale medier i de ulike landene. Mange steder frykter man at dødstallene fortsatt vil stige.

Utenriksdepartementet har fått bekreftet at 13 nordmenn er omkommet etter flodbølgene i Sørøst-Asia. Det er fremdeles et stort antall norske turister man ikke har klart å komme i kontakt med. Så mange som 800 nordmenn kan være savnet.

Jordskjelvet

 • Jordskjelvet som utløste de enorme flodbølgene, målte 9,0 på Richters skala og hadde sitt senter utenfor vestkysten av det nordre Sumatra (Indonesia), cirka 255 kilometer vest for regionhovedstaden Banda Aceh. Det er det kraftigste skjelvet som er målt siden 1964.
 • Skjelvet inntraff klokken 00.58.49 GMT (7.58.49 lokal tid, 1.58.49 norsk tid) søndag 26. desember cirka 10 kilometer under havoverflaten.
 • Flodbølgene, eller tsunamiene, som oppsto, tårnet seg opp idet de kom inn i grunne farvann. Enkelte steder ble bølgene 10 meter høye. Over åpent hav kan de ha hatt en hastighet på opp mot 800 kilometer i timen.
 • Etter hvert nådde flodbølgene kystene av Indonesia, Sri Lanka, India, Thailand, Maldivene, Burma og flere andre land. Så langt unna som i Øst-Afrika mistet folk livet da bølgene slo inn over land.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer