Fakta om Gambia

Av Haakon Stenersen

Foto: Haakon Stenersen
Foto: Haakon Stenersen Vis mer

Geografi og klima: Gambia ligger omkranset av Senegal i Vest-Afrika, og er kontinentets minste land med et areal på bare 11.300 kvadratkilometer. Gambiaelven strekker seg cirka 300 kilometer østover fra Atlanterhavet, og fra nord til sør er det i gjennomsnitt bare 35 kilometer. Den tørre og noe mer kjølige årstiden strekker seg fra november til mars, med dagtemraturer på 25-27 grader, og nattempraturer på 16-18 grader. Regntiden starter normalt i juni og varer til oktober, med mest regn i august. Dagtempraturen er da på rundt 30 grader om dagen, og rundt 22-25 grader om natten.

Kultur, språk & befolkning: De første tegn til sivilisasjon i Gambia finner vi ved steinsirklene ved Wassu, som er cirka 2.500 år gamle. De første europeerene slo seg ned i Gambia rundt 1450, og i 1455 etablerte portugiserene de første handelsstasjonene i landet. Utover på 1500 tallet øker slavehandelen med Europa og Amerika, og den varte helt frem til begynnelsen av 1800-tallet. I mellomtiden hadde islam befestet sin stilling i Vest-Afrika, og idag er cirka 90 prosent av befolkningen muslimer. De aller fleste er svært liberale og tolerante i sin tolkning av islam. Dagens grenser ble satt opp etter en avtale mellom Storbritannia og Frankrike i 1889, etter at Gambia hadde vært engelsk koloni i tre år. (Tidligere ble det kun regnet som protektorat.) I 1965 fikk Gambia sin selvstendighet, og idag er Yahya A.J.J. Jammeh president. Han ble det etter et ublodig kupp i 1994.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer