Flytevest

- Falsk trygghet

Denne tabben kan koste liv.

HAR DU SJEKKET: Oppblåsbare redningsvester må sjekkes minst én gang hvert år. Og ikke gjør «lånebort»-tabben. Foto: Odd Roar Lange
HAR DU SJEKKET: Oppblåsbare redningsvester må sjekkes minst én gang hvert år. Og ikke gjør «lånebort»-tabben. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flytevester og redningsvester er et av de enkleste og beste hjelpemidlene vi har for å unngå drukning.

Riktig brukt reduserer disse vestene risikoen betydelig, men det er viktig å huske på at redningsvest ikke er noen garanti.

- Det er viktig at redningsvesten ikke erstatter tilsyn av barn. Videre er det viktig at man bruker vesten slik de er beregnet og gjør seg kjent med hvordan de fungerer, sier kategorisjef for seiling, Øyvind Vedvik i Helly Hansen til DinSide.

POLERING: Vil du ha en blank båt før du setter den på vannet? Følg våre trinn, så har du blank båt i hele sommer. Video: Rune M. Nesheim Vis mer

Falsk trygghet

- En vest som ikke brukes riktig kan absolutt gi falsk trygghet, det vanligste vi ser er vester som ikke er lukket eller sitter veldig løst rundt livet, faller man uti da blir vesten liggende igjen på overflaten mens man selv går under, det er jo ikke ideelt. Har man en oppblåsbar vest skal man også være sikker på at den er klar til bruk.

Oppblåsbare vester er helt avhengig av at både CO2-patronen og utløsermekanismen er i orden for at de skal fungere. I motsatt fall vil en slik vest være en falsk trygghet og det blir en ren dødsfelle.

- Vi ser dessverre fra tid til annen vester som ikke ville blåst seg opp. Noen vester har ligget i båten i årevis og er fulle av rust når vi lukker de opp, andre ganger er det rett og slett noe så dumt som at eieren har «lånt» CO2 -patronen til en annen vest og så glemt det hele. Da snakker vi i alle fall om falsk trygghet for den vesten som mangler en del.

- Hva bør folk selv gjøre for å være på den sikre siden?

- Gjør deg kjent med vesten din. Sjekk den for sesongen, og vær sikker på at både CO2 -patron og utløsermekanisme er i orden. Sjekk websidene til produsenten av vesten din for hvordan du skal gjøre en service.

RETT VEST: Sjekk at du bruker rett vest før du starter turen på sjøen. Foto: Øyvind Vedvik
RETT VEST: Sjekk at du bruker rett vest før du starter turen på sjøen. Foto: Øyvind Vedvik Vis mer

Så ofte bør du bytte

Utløsermekanismen bør skiftes annethvert år, eller om utløpsdato som er stemplet på er passert.

CO2 -patronen går heldigvis ikke ut på dato, men skal byttes om den er brukt (punktert) eller har skader, f.eks I form av rust. Et godt tips er også å kjøpe seg et par ekstra patroner og utløsermekanismer, da unngår man å havne i «skulle bare låne patron fra reserve vesten»-fella om noen havner i vannet og det blir behov for å bytte.

- Hva kan folk gjøre hvis de ikke får det til selv?

- Spør i butikken der du har kjøpt vesten din. Der vil du få råd og hjelp. Redningsselskapet er også flinke til å veilede og har laget noen fine videoer som viser vedlikehold.

Sjekk merkingen

Vester til fritidsbruk i dag bør være typegodkjent under ISO 12402 og CE merket.

Flytevesten som er merket med 50N er ment som flytehjelp, så det forutsettes at brukeren er svømmedyktig og enkelt og raskt kan reddes ut av vannet igjen.

RETT MERKET: Les nøye om vesten passer til den som skal bruke den. Foto: Øyvind Vedvik
RETT MERKET: Les nøye om vesten passer til den som skal bruke den. Foto: Øyvind Vedvik Vis mer

Redningsvester som er merket 100N (som oransje vester med fast skum) eller 150N (vanlig på oppblåsbare vester), og helt opp til 275N (som er ment for ekstra krevende forhold og personer med tunge klær og utstyr/verktøy, som offshore-arbeidere)

«N» er forkortelse for Newton og er et mål på normert oppdrift for en voksen person. For lettere personer og barn er den faktiske oppdriften justert for å gi personen tilsvarende oppdrift til merkingen - derfor angis det på merkingen av vesten vekt for bruker.

Dette vil variere med type vest og design - sjekk derfor at vekten din er innenfor det som er angitt på merkingen.

Husk beltet

- Det andre som er viktig å ta hensyn til er at vesten sitter godt på kroppen, beltet rundt livet skal være så stramt at vesten ikke kan trekkes over hodet. Dersom vesten forsvinner opp over hodet det man faller i vannet, er den til lite hjelp.

I merkingen i redningsvesten er det angitt både vekt og omkrets for personen som vesten er designet til og typegodkjent for.

Redningsvester finnes som oftest i flere størrelser, mens de oppblåsbare vestene oftest er laget i én størrelse.

Hvor tung er du?

- De fleste oppblåsbare vester er typegodkjent fra 40 kg. Men, som ellers, sjekk merkingen på din vest. Og som nevnt, vær sikker på at den også kan strammes godt til rundt livet.

- For yngre brukere skal man huske at det kan være skremmende at vesten, blåser seg opp. Det anbefales derfor å øve på dette, samt hvordan man kan justerer trykket i vesten med munnstykket, sier Øyvind Vedvik.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer