Flytevest

- Falsk trygghet

Denne tabben kan koste liv.

HAR DU SJEKKET: Oppblåsbare redningsvester må sjekkes minst én gang hvert år. Og ikke gjør «lånebort»-tabben. Foto: Odd Roar Lange
HAR DU SJEKKET: Oppblåsbare redningsvester må sjekkes minst én gang hvert år. Og ikke gjør «lånebort»-tabben. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flytevester og redningsvester er et av de enkleste og beste hjelpemidlene vi har for å unngå drukning.

Riktig brukt reduserer disse vestene risikoen betydelig, men det er viktig å huske på at redningsvest ikke er noen garanti.

- Det er viktig at redningsvesten ikke erstatter tilsyn av barn. Videre er det viktig at man bruker vesten slik de er beregnet og gjør seg kjent med hvordan de fungerer, sier kategorisjef for seiling, Øyvind Vedvik i Helly Hansen til DinSide.

Falsk trygghet

- En vest som ikke brukes riktig kan absolutt gi falsk trygghet, det vanligste vi ser er vester som ikke er lukket eller sitter veldig løst rundt livet, faller man uti da blir vesten liggende igjen på overflaten mens man selv går under, det er jo ikke ideelt. Har man en oppblåsbar vest skal man også være sikker på at den er klar til bruk.

Oppblåsbare vester er helt avhengig av at både CO2-patronen og utløsermekanismen er i orden for at de skal fungere. I motsatt fall vil en slik vest være en falsk trygghet og det blir en ren dødsfelle.

- Vi ser dessverre fra tid til annen vester som ikke ville blåst seg opp. Noen vester har ligget i båten i årevis og er fulle av rust når vi lukker de opp, andre ganger er det rett og slett noe så dumt som at eieren har «lånt» CO2 -patronen til en annen vest og så glemt det hele. Da snakker vi i alle fall om falsk trygghet for den vesten som mangler en del.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer