Familiemoro i 75 km/t

Falken heter den nye attraksjonen som bygges i Fårup Sommerland. Når den åpner i mai 2004, blir den Danmarks største berg- og dalbane i tre.

Slik blir Falken.
Bilde: Fårup Sommerland Foto: Fårup Sommerland
Slik blir Falken.
Bilde: Fårup Sommerland Foto: Fårup Sommerland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Banen blir 20 meter høy, og våger du å ha øynene åpne på toppen av skinnegangen, skal du på en klar dag kunne se 3 mil, til Ålborg. Falken er den første berg- og dalbane i tre som bygges i Danmark siden 1932, og er den største investeringen som noen sinne er gjort i Fårup Sommerland. Moroa er budsjettert til 25 millioner kroner.

Vi bryr oss ikke om pengene, vi er interessert i moroa! Skroll ned for å lese mer om Falken og se bildene av hvordan hvinemaskinen blir.


Populære trebaner

Det er ikke lenge siden Tivoli i København lanserte sine planer om en ny berg- og dalbane for neste sesong. Dette er en ordinær stålbane som, når den står ferdig til sesongåpningen 2004, vil bli Danmarks største.

Falken i Fårup Sommerland blir også landets største berg- og dalbane – men den største bygget i tre. Ifølge ekspertene og entusiastene er det stor forskjell på en bane bygget i tre og en bane bygget i stål. Opplevelsene kan visstnok ikke sammenliknes. Trebanen oppfører seg forskjellig avhengig av om det er vått, tørt, fuktig, tidlig eller seint på dagen. (Mer om dette kan du lese i denne artikkelen.) De siste årene er det bygget flere tre-berg- og dalbaner i Skandinavia; vi har Tusenfryds Thundercoaster fra 2001 og Lisebergs Balder som ble lansert i vår. Den nye banen som nå bygges i Danmark blir Danmarks største av sitt slag, men i iskalde fakta kan den ikke helt måle seg med Thundercoaster og Balder (klikk her for å se tabell).

Falken

Falken heter nykommeren, som etter planene skal stå klar i mai 2004. 560 tonn med trebjelker skal bygges opp til en familieattraksjon for alle over 120 centimeter. Banen blir 20 meter på sitt høyeste, og får en lengde på 622 meter. En runde rundt banen skal ta 114 sekunder, eller ett minutt og 54 sekunder. I løpet av den tiden er du vektløs i 9,3 sekunder, du blir utsatt for 3,3 G og får oppleve en toppfart på 75 kilometer i timen.

Også i Fårup Sommerland: Nordens største utendørs vannpark.
Bilde: Fårup Sommerland Foto: Fårup Sommerland
Også i Fårup Sommerland: Nordens største utendørs vannpark.
Bilde: Fårup Sommerland Foto: Fårup Sommerland Vis mer


Fårup Sommerland

Fårup Sommerland var det første sommerland i Danmark noen sinne, da det åpnet dørene for publikum for aller første gang i 1975. Parken har vært i stadig utvikling siden åpningen, og dekker i dag et areal på 55 fotballbaner. Her er alt fra tivoliaktiviteter for de minste og litt større, til muligheter for en forfriskende dukkert i Aquaparken – Nordens største utendørs vannland.

Fårup Sommerland ligger på Nord-Jylland, mellom de populære feriehusdestinasjonene Løkken og Blokhus.

Populær attraksjon

Fårup Sommerland var Danmarks syvende best besøkte turistattraksjon i 2002, med 444.000 besøkende. Årets sesong var enda bedre, med 495.829 besøkende, så det kan være muligheter for at sommerlandet på Jylland kan avansere på popularitetsstatistikken.

På plasseringene foran Fårup i 2002 finner vi Tivoli i København med 3.764.000 besøkende, Dyrehavsbakken med 2,5 millioner besøkende, Legoland med 1.580.000 besøkende, Zoologisk Have i Fredriksberg med 1.056.907 besøkende, Bon Bon Land med 517.000 besøkende og Djurs Sommerland med 477.000 besøkende. For hele listen med Danmarks 25 best besøkte turistattraksjoner, klikk her.

Relaterte artikler:

 • Tivolis nye berg- og dalbane

 • Danmarks største turistattraksjoner

 • Prisoversikt familie- og fornøyelsesparker i Danmark, Sverige og Finland (priser for 2003)
 • Pristest: Finsk familiemoro billigst

 • Pristest: Billigst til Danmark

 • TEST DEG SELV: Lider du av berg- og dalbaneskrekk?
 • Ut å reise?


  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer