På reisefot:

Familien ferierer «gratis»

- Vi har holdt på med dette siden 2012, så vi har lært oss en del triks, sier familiefaren.

Familien ferierer «gratis»
Publisert
Sist oppdatert

Da Henning Blom var liten, reiste han mye rundt med familien. Dette var noe han ville bringe videre nå som han har både kone og to barn.

Gjennom de siste elleve åra har familien Blom vært på hele 13 utenlandsferier, og oppholdet har de ikke betalt en eneste krone for.

UTFORSKER STORBY: I 2017 besøkte familien London. Foto: Privat
UTFORSKER STORBY: I 2017 besøkte familien London. Foto: Privat Vis mer

Romerikes Blad omtalte saken først.

Bor hos fremmede

- Vi holdt på med såkalt boligbytting da jeg var liten, så det var slik jeg ble introdusert for dette gøye konseptet. Vi låner bort huset vårt i Gransdalen til noen fremmede, i bytte mot å få bo i deres bolig i utlandet, sier Blom til Dagbladet.

STOR FORNØYDE: Huset familien fikk byttet til seg i Nederland 2015. Foto: Privat
STOR FORNØYDE: Huset familien fikk byttet til seg i Nederland 2015. Foto: Privat Vis mer

På 80-tallet byttet man bolig gjennom kataloger og brev, sier familiefaren, men nå er det nettsida homeexchange.com de benytter seg av.

- Her kan du sende ut forespørsel til de boligene du har lyst til å besøke, og håpe på at du får et ja. Men det lønner seg å ha et åpent sinn - da er det veldig lett å bytte hjem for en periode, sier familiefaren.

PROFILEN: Slik ser profilen til familien Blom ut. De beskriver huset sitt i Gan som et tradisjonelt, skadinavisk trehus. Foto: Skjermdump homeexchange.com
PROFILEN: Slik ser profilen til familien Blom ut. De beskriver huset sitt i Gan som et tradisjonelt, skadinavisk trehus. Foto: Skjermdump homeexchange.com Vis mer

Han ramser opp noen av stedene tobarnsfamilien har besøkt: Kenya, Nederland, Frankrike og Nicaragua. Her forteller han at de har bodd i alt fra luksusboliger til mindre bygdehus.

- Alt uten å betale en krone, påpeker han.

Klar oppfordring

En av familiens første møter med boligbytting satte ekstra spor i familiefaren. De endte opp i en liten by i Slovakia.

REISEGLAD GJENG: Her sett i Slovakia. De heldige ungene i familien Blom koser seg på tur. Foto: Privat
REISEGLAD GJENG: Her sett i Slovakia. De heldige ungene i familien Blom koser seg på tur. Foto: Privat Vis mer

- Det var en spesiell opplevelse, vi var de eneste turistene der. Men vi koste oss med både basseng og utforskning av en helt ny by, forteller han.

Det eneste familien Blom må betale for når de skal på tur, er flybilletter og mat. Men de kommer likevel med en klar oppfordring.

- Folk bør ikke benytte seg av boligbytting bare fordi det er gratis. Du må ha lyst på opplevelsen, og ha riktige intensjoner, sier familiefaren.

FRANKRIKE 2012: Familien sier de har fått dratt til mange steder de ikke hadde dratt til om det ikke hadde vært for boligbytting. Foto: Privat
FRANKRIKE 2012: Familien sier de har fått dratt til mange steder de ikke hadde dratt til om det ikke hadde vært for boligbytting. Foto: Privat Vis mer

Han oppfordrer de som har lyst til å teste ut boligbytting til å ikke være for kravstore i starten, og ta litt det man får. For familien er det viktigste at huset er «rent og pent».

Han legger til at han har full forståelse for at dette opplegget kanskje ikke passer alle.

- Jeg har jo møtt mange som ikke ønsker å åpne huset sitt for fremmende, men vi har bare hatt gode opplevelse hittil, sier han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer