Påskeferie:

Familier får testsjokk

Trenger du PCR-test for å reise i Europa akkurat nå?

ITALIA LOKKER: Nordmenn elsker Italia og vil gjerne tilbake til italienske strender. Men vær klar over at landet fortsatt har en del strenge coronaregler. Foto: Odd Roar Lange
ITALIA LOKKER: Nordmenn elsker Italia og vil gjerne tilbake til italienske strender. Men vær klar over at landet fortsatt har en del strenge coronaregler. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsemyndighetene i Europa er enige om at coronapandemien ser ut til å nærme seg slutten. Land etter land har opphevet de strengeste smittevernreglene - og forholdene for de reisende er i ferd med å normalisere seg.

Men, det finnes en rekke forskrifter og regler man må få med seg. Spesielt for småbarnsfamilier - og dersom du bommer på disse så kan ferien bli spolert.

FASTBRENTE RESTER: Ser stekepanna di slik ut? Det kan du enkelt fikse med to ingredienser du kanskje allerede har i kjøkkenskapet. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Sertifikatet

Og spørsmålet mange stiller seg er:

Trenger man PCR-test for å reise i Europa akkurat nå?

EU-landene har blitt enige om å koordinere reglene for den tryggeste og beste veien tilbake til fri bevegelse i de ulike landene etter coronapandemien.

Reglene er i første rekke basert på at den reisende har gyldig «coronasertifikat» og da slipper du ytterligere test ved innreise.

Har du ikke coronasertifikat så må du belage deg på å ha med bevis på negativ PRC-test som ikke er eldre enn 24, 48 eller 72 timer gammel. Timetallet varierer fra land til land.

Før du reiser

Og vær klar over at disse reglene kan bli endret på kort varsel. Og det er den reisendes eget ansvar å sette seg inn i hvilke regler som gjelder for landet som skal besøkes.

Husk å registrere alle i familien i UDs gratis reiseregistrering slik at de kan oppdatere deg på viktig informasjon til nordmenn i utlandet dersom noe skulle skje når du er på reise.

For man må hele tiden være klar over at EU-land forventes å sette inn tiltak for å motvirke ikke-nødvendige reiser fra områder med svært høyt smittetrykk.

Det kan også bli innført nye restriksjoner på fri bevegelse for å beskytte befolkningen i de enkelte EU-land.

NICE I NICE: Mange nordmenn gleder seg til igjen å kunne reise tilbake til Nice. Foto: Odd Roar Lange
NICE I NICE: Mange nordmenn gleder seg til igjen å kunne reise tilbake til Nice. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Hold deg oppdatert

Følg også med på nettsida Reopen EU for oppdatert informasjon. Her kan du legge inn reiseruta di, og få opp gjeldende coronarelaterte regler som du må vite om.

Vær imidlertid oppmerksom på at transportselskapene kan stille egne krav om vaksinebevis eller dokumentasjon på negativ koronatest fra passasjerer før ombordstigning.

Det er derfor smart å undersøke hvilke krav som stilles av transportselskapet ditt i god tid før avreise.

Reise til Spania

Skal du til Spania må du fylle i Spanias spesielle innreiseskjema. Alle må, uavhengig av alder, fylle ut innreiseskjemaet (dette gjelder ikke for dem som kjører bil til Spania). Her må du fylle inn setenummeret ditt i skjemaet, så du bør ha sjekket inn online i forkant

Reisen går til Italia

Covid-regelverket i Italia er ganske komplisert. Det er også et fargesystem for regionene.

Her er reglene som gjelder for øyeblikket:

Angående innreise til Italia: Barn over 6 år som ikke har full vaksinasjon vil måtte framvise en attest på negativ test, PCR eller antigen hurtigtest, tatt henholdsvis de siste 48 eller 24 timer før ankomst.

Barn som er i alderen 6-17 år uten fullstendig vaksinasjon må testes seg før de reiser, men er fritatt fra karantene dersom de reiser med en fullvaksinert voksen.

Alle som reiser til Italia må fortsatt fylle ut EUs digitale innreiseskjema.

Fargekoder

I Italia er det et covid-sertifikat, såkalt «grønt pass», og også et forsterket covid-sertifikat, kalt «supergrønt pass» eller grønt «pass rafforzato» som gjelder.

For å kunne bruke offentlig transport og å komme inn på de fleste offentlige steder som barer, restauranter, museer, skianlegg og liknende, trenger du et supergrønt pass dersom du er over 12 år.

Supergrøntpasset er et gyldig sertifikat etter full vaksinasjon eller å ha hatt covid-19.

Uten dette har du svært begrenset tilgang til steder og aktiviteter i Italia. Du kan lese mer om det her (på italiensk). Og her finner du informasjon på engelsk.
Den italienske regjeringen har denne informasjonssiden.

Godkjent reise

Vær også klar over at italienske myndigheter kan kreve at familieforhold dokumenteres. Når bare den ene av foreldrene reiser med et barn under 18 år, kan det kreves en bekreftet fullmakt fra den av foreldrene som ikke er med på reisen.

Dersom barna reiser alene, kan det kreves en bekreftelse på at reisen og oppholdet er godkjent av barnas foreldre.

Reise til Storbritannia

Storbritannia har fjernet innreiserestriksjonene knyttet til coronapandemien. Dette gjelder både for vaksinerte og uvaksinerte. Noe som betyr at man kan reise på samme måte som før pandemien kom.

Men husk at Storbritannia er ute av EU, og det betyr at du må ha med pass, og nasjonalt ID-kort ikke er tilstrekkelig. Det såkalte Helfo-kortet gjelder ikke i Storbritannia.

IKKE KAST MASKEN: Det er fortsatt krav om å bruke munnbind på Kastrup. Foto: Odd Roar Lange
IKKE KAST MASKEN: Det er fortsatt krav om å bruke munnbind på Kastrup. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Norden

Nabolandene Finland, Sverige og Danmark har ingen innreiserestriksjoner for norske besøkende.

Det er passfrihet i Norden. Men når du passerer grensen kan du bli bedt om å dokumentere at du er nordisk borger. Derfor anbefaler norske myndigheter at du har med pass, ID-kort eller gyldig førerkort.

Hellas og Kypros

Hellas har fjernet kravet om innreiseregistrering. Men har fortsatt en del lokale regler som du bør kjenne til. Du finner en oppdatert oversikt her.

Tyrkia

Også Tyrkia har fjernet kravet om innreiseregistrering. Fra palmesøndag 10. april fjernes krav om munnbind på hoteller, det blir igjen mulig å servere buffé og krav til avstand mellom bordene fjernes.

(Artikkelen er publisert 21. mars og regler kan ha endret seg etter publisering.)

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer