Hellas

Familieturen ble mareritt:
- Tomme for medisiner

Jostein Reiersen og de ti andre i reisefølget er på dag 17 av sju på Kreta. Nå begynner flere å gå tomme for livsviktige medisiner, og de betaler kost og losji fra egen lomme.

KRETAFAST: Jostein Reiersen og svigerfamilien er streikefast på Kreta. Turen, som skulle vare i ei uke, har nå vart i snart tre uker. Foto: Privat
KRETAFAST: Jostein Reiersen og svigerfamilien er streikefast på Kreta. Turen, som skulle vare i ei uke, har nå vart i snart tre uker. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hadde de sagt i dag at vi ikke skal hjem i løpet av de tre neste dagene, så hadde vi i det minste visst det. Nå står vi alltid med kofferten i hånda.

Det sier skjervøyværingen Jostein Reiersen til Dagbladet.

2. juli reiste han og svigerfamilien til Kreta, hvor de etter planen skulle være ei uke. Totalt er de elleve i reisefølget - sju voksne og fire barn.

Den første uka var ifølge Reiersen fin. Hotellet de bodde på, beskriver han som «meget bra».

Marerittet startet 9. juli, dagen de hadde returbillett.

Den ble kansellert, som følge av SAS-streiken.

Nordlys har også omtalt saken.

Flyttet til skittent hotell

Beskjeden fra Apollo var ifølge Reiersen å bli på hotellet, og at de ville få utdelt 20 euro per person i lunsjpenger.

- Det skulle dekke et måltid og ei flaske vann. Ikke is, kaffe, juice eller andre ting som kan være greit å ha i varmen. Vi fikk også middagsbuffé på hotellet, men den var ikke tilpasset barn, sier han.

Fire dager etter kom kontrabeskjeden; de måtte pakke og flytte til et nytt hotell. Derfra gikk det fort ytterligere nedover.

- Vi kom inn på rommene, som luktet innestengt og gammelt. Luften som kom ut av klimaanlegget luktet enda verre. På det ene rommet kom det kloakklukt fra vasken, og der sleit vi også med å holde på strømmen.

Videre forteller skjervøyværingen at de ba resepsjonen om to romkort, slik at de kunne la strømmen være på da de gikk ut.

- Flere av oss har medisiner som skal ligge kaldt, så det er viktig at de ligger i kjøleskap. Men hotellet hadde hatt problemer med brann, så det lot seg ikke gjøre. Bare det er jo litt bekymringsfullt. Bassenget var også så skittent at man ikke så konturene i bunn, forteller Reiersen videre.

Må dekke kost og losji selv

Medisinene det er snakk om, er blant annet blodtrykksmedisin og medisiner for kroniske sykdommer. Ifølge Reiersen tok de med det de trengte for sju dager, og vel så det.

- Som man jo alltid gjør når man skal reise. Vi har sjekket med apotekene her nede, men medisinene er dyre. Nå er det ni dager siden vi skulle ha reist hjem. Det er begrenset hvor mye ekstra man tar med.

Nå er de i dialog med norsk helsevesen, som forhåpentligvis kan skrive ut resepter de kan bruke i Hellas.

De rakk å spise ett måltid på hotellet, omgitt av maur og katter, hevder Reiersen.

Etter denne opplevelsen bestemte familien seg for å klage.

Da de bestemte seg for å flytte fra hotellet, var beskjeden at det eventuelt måtte dekkes selv. Ifølge Reiersen sa Apollo at det var mangel på ledige hotellrom som følge av streiken, men hotellet de til slutt endte opp på står også oppført på Apollos hotelliste.

- Det virker som om det er mange ledige rom her. Jeg skjønner ikke hvorfor de plasserte oss på et dårligere hotell. Det vi bodde på, blir rangert som firestjerners av Apollo, mens andre gir det to stjerner.

- Der henviser vi til pakkereiseloven, som sier at vi har krav på et hotell som er like bra eller bedre, legger Reiersen til.

- Utagerer

Han forteller at dattera på fem år har en autismediagnose, som gjør at hun reagerer dårlig på forandring uten planlegging.

- Hun skjønte ingenting da vi ikke skulle reise hjem etter sju netter her, og utagerer når ting ikke går som planlagt. Det er også en grunn til at vi har forferdelig lyst til å komme oss hjem.

VEIS ENDE: Mandag 18. juli fortsetter forhandlingene i SAS-streiken. SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs håper at meklingen snart er ved veis ende. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson. Vis mer

Fly til Tromsø er ifølge skjervøyværingen ikke-eksisterende. For dyre dommer kan de komme seg til Oslo, men da gjenstår turen nordover.

- Og da er det ofte snakk om et døgn eller mer bare for å komme seg til Oslo. En ting er det økonomiske, noe annet er barna. Derfor har det vært uaktuelt for oss.

- Noen vil tenke at det er fint å være strandet i Syden, hva vil du si til dem?

- Budsjettet vårt ble brukt opp første uka, vi har gått tom for viktige medisiner, jeg begynner å gå tom for feriedager, to av oss skulle vært på jobb allerede. Samtlige av oss har dyr hjemme, og vi skulle gjerne ha avløst «barnevakten».

- Vi bestilte ferie for ei uke, og tenkte at det holdt for oss. Det er ikke trivelig å sitte her. Ikke kan vi planlegge ting heller, i tilfelle vi plutselig får beskjed om å pakke, legger han til.

Forståelse for frustrasjonen

Dagbladet har sendt en forespørsel til Apollo, hvor kommunikasjonssjef Beatriz Rivera svarer at hun har full forståelse for at situasjonen er frustrerende for familien.

- Vi synes også det. Vi leter iherdig etter hjemreisemuligheter for alle våre strandede passasjerer. Vi skal få alle hjem, og jeg håper det skjer snart, skriver hun i en epost til Dagbladet.

- I tilfeller der det er snakk om akutte medisinske tilfeller, råder jeg dem til å ta kontakt med personalet på stedet slik at de kan få oppfølging og vi kan lete etter evakueringsmuligheter. Det finnes strøplasser ledig iblant, som vi prioriterer til gjester som dette, legger hun til.

Når det kommer til hotell-standard, viser hun til kundescore på de to første hotellene familien bodde på, som er på henholdsvis 8,7 og 8,6.

- Vi ønsker selvfølgelig å gjøre ventetiden så smertefri som mulig. Vi har 35 gjester på dette hotellet, og det er kun disse som har klaget. Vi har fått tilbakemeldinger på at hotellet er i litt eldre og dårligere klassifisering enn det tidligere, men ingen kritikk i nærheten av hva familien beskriver, sier hun.

Både Apollos lokale ansatte på Kreta og salgssjefen i Norge har gjentatte ganger forsøkt å snakke med familien, ifølge Rivera.

Utlegg for mat - 15 euro til frokost, 20 euro til lunsj, 25 euro til middag per person, dekkes av Apollo, opplyser hun.

- De må ta kvitteringer på alt, og sende dette til oss, oppfordrer Rivera.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer